26 бригада представила перший у світі фільм про Романа Дашкевича

  Про це Суспільному розповів автор ідеї фільму – очільник пресслужби 26 артилерійської бригади Олег Калашніков. З його слів, документальну стрічку "ULTIMA RATIО: РОМАН ДАШКЕВИЧ" приурочили до першої річниці присвоєння бригаді імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича.

 

  Олег Калашніков каже, що вони – перші, хто зробив фільм про полководця-артелериста Української Народної Республіки Романа Дашкевича. Цікавість до цієї постаті виникла на етапі пошуку ідеї почесної назви бригади.

  "Спочатку в нас була ідея, щоб 26-та артилерійська бригада, яка дислокується в Бердичеві, отримала назву "Січових стрільців". Але ми не змогли знайти достатнє обґрунтування для цього. Тому що січових стрільців прирівнюють до піхоти. Тоді наш лейтенант Віталій Матвійчук, який є істориком, запропонував постать Романа Дашкевича. Він же надав необхідне обґрунтування. В тому, що наша бригада отримала ім'я генерал-хорунжого Романа Дашкевича, значна заслуга саме Віталія Матвійчука. Уже потім ми почали глибше вивчати матеріали, розуміючи, що є друкована література, є спогади , але немає візуалізації. Для того, щоб людина просто могла подивитися і зрозуміти, хто це такий, чому бригада названа саме ім’ям Романа Дашкевича. Фільм створювали спеціально до річниці присвоєння бригаді почесного найменування, а це 6 травня", – каже Олег Калашніков.

  Сценарист фільму – історик Віктор Заславський в ефірі "Українського радіо "Житомирська хвиля" розповів, що Роман Дашкевич не лише був засновником української артилерії, а й багато боїв провів саме у Бердичеві.

  Віктор Заславський: "Віталій Матвійчук у фільмі докладно розповідає, де і з яких позицій стріляли гармаші Дашкевича. Тим більше, що 26 артилерійська бригада дислокується приблизно в тих самих місцях, з яких Дашкевич стріляв по більшовиках. Важливі бої за його участі проходили на підступах до Бердичева, тож, Роман Дашкевич – один з тих, хто дійсно має право бути увічненим у цьому місті".

  Режисер стрічки Олексій Гончарук каже, що фільм зробили виключно на волонтерських засадах. Триває він 29 хвилин, тож вмістити всі події в нього було неможливо. Показали найбільш визначні моменти, розказали про постать Романа Дашкевича і, власне, про саму бригаду.

  Також до створення стрічки долучилися реконструктори.

  "В нас була запланована велика знімальна частина за участі реконструкторів і гармат, але через карантин ми мусили змінити свої плани. Ми мали значну кількість незадіяного попередньо відзнятого матеріалу в селі Легедзине, де минулоріч проходила реконструкція подій 1919 року. Там було задіяно близько 70 учасників, тож за масштабністю і видовищністю матеріал вийшов навіть цікавішим", – розповів директор Центру історії Вінниці, історик Олександр Федоришен.

  Закадровий текст озвучував бердичівський волонтер Сергій Адам'як.

  "Я допомагаю Олексію, як волонтер у цьому проєкті. Фільм я озвучував вперше в житті, також є автором пісень. Вважаю, що такі стрічки потрібні, бо треба відроджувати історію для майбутніх поколінь на патріотичному підґрунті, а не на байках про Червону армію. Шостий рік у нас іде війна, ми вже маємо на кого рівнятися. Багато хлопців та дівчат загинуло, тож, я вважаю, що це дуже серозна ідеологічна робота і один із шляхів національно-визвольного руху і боротьби".

 

Авторка: Антоніна Тугас

Камера: Віктор Підвисоцький

Новини Житомира

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework