BalzakFest-2020: Бальзаківські дні чекатимуть на шанувальників після зняття карантину

  Департамент культури, молоді та спорту Житомирської ОДА у співпраці з громадською організацією «Бальзак-Ганська» та Ружинським районом продовжують реалізацію міжнародного культурного проєкту BalzakFest, який було започатковано 2019 року  в  с. Верхівня Ружинського району – в «Маєтку Ганських», з нагоди 220 років з дня народження всесвітньовідомого французького письменника Оноре де Бальзака.

   Про це інформує Житомирська ОДА.

  Бальзаківські дні у Верхівні постійно збирають сотні і тисячі українців та багатьох гостей з Франції, Польщі, інших країн світу. Літературно-мистецьке свято відбувається у залах та під колонами палацу Ганських-Ржевуських, у славетному парку колишнього маєтку лине чарівна музика. Бальзаківське свято було заплановане і на 2020 рік.

  Цьогорічний проєкт також має в своїй складовій велику кількість тематичних елементів франкофонії та ряд заходів для різних вікових категорій, передбачених культурною панорамою «Верхівнянська муза», яку реалізує Житомирський обласний літературний музей.

  Карантин, однак, диктує свої жорсткі умови. Свято не відбудеться у травні, однак, будемо сподіватися на зустріч у Верхівні в інший місяць 2020 року. Про це літературний музей і музей О. де Бальзака обов’язково повідомлять шанувальників нашої культури.

  BalzakFest продовжує бути прикладною версією локальних культурних ініціатив у формуванні позитивного іміджу громади та суспільства.

  Довідково. Оноре де Бальзак народився 20 травня 1799 року. Майже два десятиліття великий француз щоденно повертався думкою до України. Адже тут, на Житомирщині, у Верхівнянському маєтку, жила його кохана, красуня Евеліна Ганська. Зачарована величною прозою Бальзака, силою його духу, вона в 1832 році вперше написала йому листа. І письменник відчув, що саме ця незнайомка підкорила його серце і душу. Стосунки між Оноре та Евеліною були глибокими та тривалими. Таємне листування Бальзака до Ганської – це багато тисяч сторінок, що складають нині два величезних томи. А от бачились закохані рідко. Вперше зустрілись у Швейцарії, пізніше зустрічались у Відні. Також мали місце подорожі по Франції та Італії. Роками мріяв Бальзак про поїздку до Верхівні. У 1847 році романісту довелось проїхати по всій Європі, щоб дістатись до маєтку Е.Ганської. Тут він безтурботно прожив до 1850 року (з невеличкою перервою). Евеліна подарувала Бальзаку найщирішу гостинність, піклування і свою любов. Не могла лише повернути йому здоров’я, яке він поступово втрачав.

  Недописаним залишився бальзаківський лист про Київ, сповнений глибоких вражень від України. В березні 1850 року у костелі Святої Варвари в Бердичеві уславленого письменника і знатну аристократку врешті повінчали. Шлях подружжя простелився до Парижу. В серпні того ж року великий француз пішов з життя.

  Історія кохання Бальзака вразила мільйони людей. Протягом півтори сотні років десятки письменників з різних куточків планети створюють книги про цю дивовижну пару та їх рідкісне почуття. І не тільки книги оспівують їх. Цей вражаючий любовний роман знайшов відбиток у філателії та нумізматиці. Один з найцікавіших прикладів – це випуск у 2014 році у Новій Зеландії срібної монети овальної форми 1 долар з портретом Оноре де Бальзака та Евеліни Ганської. На звороті (реверсі) монети зображено профіль королеви Єлизавети ІІ на тлі палацу у Верхівні.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework