Кому на Поліссі жити добре?

Майже 5 тис. грн. – такою була середня зарплата в офіційно працевлаштованих жителів Житомирщини у грудні минулого року.

Чуючи цю цифру, кожен мимоволі проектує її на свої доходи. І чомусь, оцінюючи власну зарплату, не так багато людей усвідомлює себе "середньостатистичним" громадянином. Чому?

Мабуть, тому, що маємо занадто великий розрив між тими, хто ледве зводить кінці з кінцями, і тими, хто живе у повному комфорті з власними бажаннями й потребами. Така собі "середня температура по лікарні". Підтвердженням тому є офіційна інформація про те, хто скільки заробляє на Житомирщині, від обласного статуправління. Враховані тут доходи, звісно, лише офіційно зареєстрованих працівників, і лише легальні (а не ті, що додаються у конвертах), але тенденції прослідкувати можна.

Приблизно кожен четвертий працюючий житель області отримував зарплату від 5 до 10 тис. грн. Найбільше таких у добувній галузі (кожен третій) і навіть у сільському, лісовому, рибному господарстві, трохи бідніший контингент у промисловості.

Чи багато серед нас таких, хто щомісяця кладе у власну кишеню понад 10 тис. грн легального заробітку? На кінець минулого року було не так вже й мало - майже 7%. Якщо взяти таку специфічну галузь, як "постачання газу, пари, електроенергії", то тут зібралося найбільше "товстосумів" - практично кожен третій, причетний до подання в наші оселі світла та газу, має доход понад 10 тис. грн, а кожен четвертий (навіть більше) - від 5 до 10 тис. грн. Тих, хто отримує менше, ніж 1600 грн, тут взагалі не було (0,2%), і навіть 2,5 тис. тут не зарплата (1,5%). У спорідненій галузі "водопостачання, каналізація, поводження з відходами", вищої за 10 тис. грн зарплати зовсім мало, а більшість отримує від 5 до 10 тис. і від 4 до 5 тис. (по 22%).

Для порівняння: у традиційно високоприбутковій для працівників фінансовій та страховій галузі кожен четвертий отримував понад 10 тис. грн, а приблизно половина - від 5 до 10 тис.

І зовсім злиденно на цьому тлі виглядали (нині, після підвищення, виглядають трохи краще) вчителі, серед яких тих, хто може похвалитися зарплатою понад 10 тис. грн, лише 3%. Ще менше таких серед медиків - неповних 2% з них живуть на офіційну зарплату понад 10 тис. грн, тому не потребують різного роду "подяк" від пацієнтів.

І ще одна цікава деталь. Лише неповних 2% наших земляків отримували менше, ніж 1600 грн. А приблизно кожен третій мав зарплату, яка не дотягувала або ледве дотягувала до розміру нинішньої мінімальної (3200 грн).

З початком цього року цифри зарплат, звісно, поміняються. Але на те, що ситуація зміниться кардинально, навряд чи варто розраховувати. Особливо цікаво буде проаналізувати реальну зарплату, тобто з урахуванням зростання цін. Те, що цінники на найважливіші продукти вже відреагували на збільшення розміру мінімальної зарплати та підвищення зарплат медикам, вчителям, уже зрозуміло. І, напевне, це лише початок.

Тетяна Духновська, exo.net.ua

Всі новини Житомира

Прочитано 1786 раз

Последнее изменение Пятница, 24/02/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework