На Житомирщині вихованці дитячого табору вирізьблюють двометрову скульптуру для козацького кургану

  У Хорошівському районі вихованці дитячого табору "Стрибожі правнуки" разом з батьками вирізьблюють двометрову дерев'яну скульптуру козака Мамая.

   Скульптуру планують встановити на козацькому кургані, - йдеться у сюжеті suspilne.media.

  Матеріалом послугувала соснова колода, каже керівник табору Володимир Лисюк. Для скульптури обрали саме козака Мамая, бо це збірний образ козака-захисника:

  "Хто такий Мамай? Це зібраний образ козака-захисника. До початку 20 сторіччя зображення козака Мамая було в кожній українській хаті. Його зображували в турецькій позі – він сидів, схрестивши ноги. Як правило під дубом, бо прадуб у нас козаків вважається тотемним деревом. Саме на прадубі сокіл звив гніздо і зніс яйце, яке стало всесвітом".

На Житомирщині вихованці дитячого табору вирізьблюють двометрову скульптуру для козацького кургану

  Роботу над виготовленням майже двометрової скульптури почали зі створення обличчя.

  "Для початку визначимося з розміром. Ось я відріжу від колоди відрізок, з якого і будемо вирізати обличчя і плечі. Наразі запрошую дітей. Сокирою відділимо стовбур від кори. Долучившись до праці, дитина вкладає частинку себе, своєї енергії і згодом, коли статуя стоятиме, діти не робитимуть шкоди споруді й іншим не дозволять, тому що знають скільки часу, вміння, праці було вкладено", – говорить Володимир Лисюк.

  Вихованка козацького табору Олеся Риколенко каже, що для неї робота над цією скульптурою є частиною відродження української культури:

  "Необхідно відроджувати українську культуру, бо якщо ми це запустимо, можливо, через кілька десятиліть люди не пам’ятатимуть, хто вони. І нація, яка не знає свого минулого, не має майбутнього".

  За 40 хвилин спільної праці над дерев'яною скульптурою вже з'явився робочий зразок обличчя Мамая. Після завершення роботи, скульптуру, яка за словами Володимира Лисюка складатиметься ще з двох частин, встановлять на козацькому кургані:

  "Так сталося, що минулого року побратим Ау, який родом з села Бельківці Коростишівського району показав нам там занедбаний козацький курган часів Гетьманщини. Коли ми підняли документи, з них дізналися, що під час визвольної війни під Бельківцями відбувся страшний бій козаків Білоцерківського полку з польськими крилатими гусарами. В цьому бою полягло три сотні козаків. Ми з братами зібралися і вирішили цей курган взяти під опіку. Встановимо на кургані пам’ятний козацький хрест і ось цю дерев'яну скульптуру Мамая".

На Житомирщині вихованці дитячого табору вирізьблюють двометрову скульптуру для козацького кургану

  Дерев'яну скульптуру козака Мамая вихованці дитячого табору "Стрибожі правнуки" разом зі своїми батьками вирізьблюватимуть протягом трьох днів. Завершити роботу планують 4 липня.

 

Авторка: Антоніна Тугас

Камера: Віктор Підвисоцький

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework