В Коростишеві поруч із територією, де стояв будинок князя Горчакова, знайшли рідкісний хрест

  Нещодавно в центральній частині м. Коростишева, в парковій зоні, неподалік вул. Дарбіняна, на схилі пагорба, місцевим краєзнавцем Є.В. Дубівкою, знайдено дуже цікавий, водночас незвичний для цієї місцевості артефакт – кам’яний хрест.

  Згодом його було оглянуто і встановлено наступне. Виготовлений із граніту темно-сірого кольору з жовтуватим відтінком. Поверхня нерівна, горбкувата. Має чотирикінцеву конструкцію. Невеличкий, висотою – 0,71 м, ширина вертикального бруса 0,22 – 0,26 м, товщина 0,15 – 0,17 м. Горішня частина округло-овальної форми, що нагадує людську голову. Поперечина на жаль пошкоджена, відбите ліве рамено. Рамено праворуч трапецієподібних обрисів з підокруглим краєм на кінці, завширшки 0,20 – 0,22 м. Плечі похилі. Середохрестя розмірами 0,30 – 0,31 м. Основа трохи розширена до низу, край округлений. Написів і зображень на поверхні не зафіксовано. За певними ознаками його попередньо можна віднести до групи архаїчних, рівноконечних, круглораменних хрестів, про що можуть свідчити дугоподібні виїмки на кінцях середохрестя, які могли використовуватися у якості надмогильних пам’ятників за доби пізнього середньовіччя і нового часу, орієнтовно у XVI – XVIII ст.

108001644 364420711192696 4696460028910792540 o

  А чим цікава згадана знахідка? По-перше, вона рідкісна. На сьогодні старовинних кладовищ і, відповідно кам’яних хрестів на теренах Коростишева майже не збереглося. До сьогоднішнього дня в Коростишеві були відомі знахідки лише двох хрестів. У 2007 та 2009 рр. їх виявлено на подвір’ї невеличкої церкви, поблизу будівлі міської ради, що по вул. Рідзвяній (колишня Рози Люксембург). Мешканці стверджували, що на цьому місці розташовувалося старе кладовище, яке за радянських часів було зруйноване, а більшу частину його пізніше було забудовано багатоповерховими житловими будинками.

  Раніше кам’яних хрестів на території і околицях міста було набагато більше. Свого часу вони привертали увагу столичних науковців і краєзнавців.

  Так, Л.І. Похилевич повідомляв, що у 60-х роках ХІХ ст. на пагорбі поблизу Троїцької церкви (нині район садиби школи № 3 по вул. Назаренка, 18), можна було побачити понад 50-ти кам’яних хрестів, більшою частиною розбитих. Мешканці вважали, що з’явилися вони у цій місцевості ще за часів татарського нашестя.

  Подібні об’єкти були відомі й при інших храмах містечка і навколишніх місцевостях. Зокрема, на протилежному березі Тетерева, покритого віковим лісом, в урочищі Хміничі, було виявлено декілька давніх колодязів, а поруч із ними кам’яні хрести [Похилевич, 1864, с. 136].

  Відомий географ, геолог і краєзнавець П.А. Тутковський у своїх нарисах також згадував, що на території містечка, на кладовищах, є дуже давні кам’яні хрести [Тутковский, 1895, с. 29].

  По-друге, це місце знахідки хреста. Паркова зона, поруч із територією, де на початку ХХ ст. розміщався двоповерховий будинок князя Горчакова. Погодьтесь, незвичне місце для надмогильного пам’ятника. Або хрест потрапив сюди з іншої місцевості, наприклад, у якості матеріалу для будівництва або ремонту кам’яних конструкцій. В останнє століття це явище не рідке. Можливо, він походить з цього місця і, його було знайдено під час земельних чи інших робіт. У зв’язку з цим можна припустити, що десь неподалік розташовувалося старовинне кладовище або православний храм з некрополем у межах погосту. Підставою для такого припущення можуть бути знахідки людських кісток, що неодноразово виявлялися під час земляних робіт у межах паркової зони, зокрема, нещодавно, під час ремонтних робіт в районі скульптури Христа. Сподіваємося, що подальші дослідження у цій місцевості, відкриють завісу над таємницею походження кам’яного хреста – одну з невідомих сторінок середньовічної історії Коростишева. Було б добре встановити знайдений артефакт, свідок минулого Коростишева, в парковій зоні для загального огляду.

  Слід відзначити, що час невпинно іде вперед, стирає, не без допомоги людини та інших чинників, останні свідки давно минулих епох. Не будемо байдужими, не проходьте стороною. Наш громадський обов’язок зберегти їх, а про знахідки давніх предметів та об’єктів, факти їх руйнування або навмисного знищення, слід повідомляти відповідні органи охорони культурної спадщини та викликати для їх фахового вивчення представників Інституту археології НАН України та обласного краєзнавчого музею.


Джерела
Похилевич Л. Сказание о населенных местностях Киевской губернии или статистические, исторические и церковные заметки о всех деревнях, селах, местечках и городах, в пределах губернии находящиеся. — К.: Тип. Киево-Печерской лавры, 1864. — 763 с.
Тутковский П. Юго-Западный край. Естественно-исторические и географические очерки. — Вып. 2. — К.: типография С.В. Кульженко, 1895. — 56 с.


13.07.2020 р.
Старший науковий співробітник
відділу досліджень музею О.О. Тарабукін

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework