«Це Україна, яка балакає на гінді», – житомирський художник Юрій Камишний про любов до Індії. ВІДЕО

  Неймовірне захоплення країною, схожість індусів та українців і фотовиставка «Кольори Індії» – таємницями такої чаруючої привабливості Бгарату і творчого натхнення поділився Народний художник України Юрій Камишний, який по свіжих слідах від поїздки готується до нової виставки, де покаже усе те, у що закоханий він сам.

 

 Подробиці у матеріалі ctv.ua.

  Побував більш ніж у 30 країнах світу, а закохався саме в Індію. Це вже приблизно 15-та поїздка митця. Кожного разу він перебуває там у середньому по 2,5-3 місяці. Цього разу через карантин подорож тривала трохи довше: з 15 січня по 6 травня, – говорить Юрій Камишний.

  «У цьому році я був у Камбоджі. У минулому році – Таїланд. Дуже вигідно на цьому тлі виглядає саме Індія. І острови, і джунглі, і піски, і Гімалаї з вічними снігами, і пустелі. Індія не тільки мене приваблює. Це найкраща країна світу. У ній є все. Красиві всі країни світу. А Індія не тільки красива, а такі слова як „душа“, “серце“. І саме головне слово в світі „любов“ притаманне саме цій державі. Людина є така, яка вміє любити, а є людина, яка вміє бути порожньою і ненависною. Любов – це саме індійське почуття. Захоплюєшся, насолоджуєшся, не тільки відпочиваєш, а просто відновлюєшся», – ділиться враженнями митець.

  Кожна поїздка до Індії – не заради того, щоб просто подорожувати і відкривати нові місця. А можливість надихатися усім оточуючим, що і відображається потім у картинах. Але це не лише колоритні пейзажі, а мікс індійських сюжетів.

  «Їжджу я туди не просто подорожувати і відкривати нові місця, а малювати. Кожного разу я з картинами туди, з підрамниками, з полотнами. Привожджу завжди звідти картини з цих подорожей, як і цього разу. Трішки вже втомився бути художником, є інші галузі класні. Але малював там переважно філософські, як мені подобаються, сюжети. Не просто пейзажі, не просто тваринка. А пов’язані якісь події – релігійні, історичні, з якимись душами людськими чи тваринами. І от в одній картині я намагаюсь все це сполучити, це індійські сюжети: і люди, і тварини, і пейзажі, і квіти. А потім додаю, коли ще не лінувався, рамами. Рами робив сам», – розповідає Юрій Камишний.

  Індійські культура і традиції не лише привертають увагу художника. Митець бачить у них велику схожість з Україною, навіть із релігією та побутом. Його вражає і радує те, наскільки подібними у різних аспектах можуть бути індуси і українці.

  «Яке тут село гарне (с. Городське Коростишівського району, – ред.)! Це продовження Індії, тільки український варіант. Чому кажуть: „Ви любите Індію?“ Бо це Україна, яка балакає на гінді. І це країна, яка залишила в собі все, притаманне Україні. Вважається, що був пасіонарний вибух – 2,5 тис. р. до н.е. І арії пішли пасіонарним вибухом в різні країни світу. І от є такі, що нібито наші, українці – арії тоді вони були – дійшли до Індії. І по моїм уже дослідам, злиттям цих цивілізацій ділилися індуси. І ці санскритські слова, терміни, звичаї дуже схожі до українських. Язичництво втілює в собі сучасна Індія. Індуси зберегли нашу українську традицію називати якісь події, якісь властивості іменами на кшталт, що це бог води, сонця і їм молитися. Вони залишили таке поклоніння бодай маленькій шпаринці, билинці. І вони з великою повагою до цього всього відносяться. Вони живуть набагато краще, ніж інші держави. Саме ця цивілізація привертає не тільки мене, а й багатьох туристів», – резюмує Юрій Камишний.

  До 70-річчя Республіки Індія за сприяння Громадської організації Товариство «Україна-Індія» у житомирському Gnatyuk Art Center з 11 липня по 15 серпня експонується фотовиставка «Кольори Індії». Також представлені роботи Юрія Камишного.

  «Ця виставка була ініційована Товариством „Індія-Україна“ в Києві, які надали мені гроші на фото. І я просто з вдячністю подарував ці картини, ці паспарту, ці рами, куплені по знижкам моїм художнім, цьому товариству. І воно ними володіє, пересилає по містам. Усі посли Індії в Україні були на моїх виставках пастелі, живопису і фотографії. Зараз я доробив десь 9.. просто заплющив очі, вони надали мені 9 рамок. І я туди вже просто не розмірковуючи дав 9 нових фотографій. Хоча у мене їх мільйони, вони мені дуже подобаються. Вважаю, що фотомистецтво набагато нижче штивом, аніж живопис. Мільйони фотографій, які, мені здається, донесли би до людей дуже багато цікавих фактів і свідчень про цю дивовижну, саме індійську культуру», – говорить художник.

  Відкриття фотовиставки «Кольори Індії» відбудеться наступної п’ятниці, 24 липня о 14:00. Там, окрім робіт Юрія Камишного, можна буде ознайомитися і з творчістю індійського фотохудожника Капіш Гаур і фотографа Геннадія Кравця. Вхід безкоштовний. Також буде і зустріч із українським митцем.

  «Головне, на що б я хотів звернути увагу, щоб дивилися на очі: на очі тварин індійських і на очі людей. І як вони схожі в одному – в любові до світу, одне одного і до Бога. Це набагато більше, я вважаю, притаманно індусам. До речі, вони дуже схожі на українців, але дуже засмаглі, шоколадні такі. І от я багато зустрічав житомирян: там Петро іде, там Микола, там Тетяна, там Оксана. Але один до одного, як наші, тільки засмаглі», – ділиться Юрій Камишний.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework