​У Житомирі виконком дозволив «Зеленбуду» передати козацький хрест на зберігання до краєзнавчого музею

  19 серпня на черговому засіданні виконкому Житомирської міськради було прийнято рішення про передачу хреста, якого кілька десятиліть тому виявили у підвалі Хрестовоздвиженської церкви, з «Зеленбуду» на постійне збереження до краєзнавчого музею.

   Про це розповідає zhitomir.info.

  «Після того, як був демонтований, хрест зберігався в «Зеленбуді». Зберігався він з 1982 року. Сьогодні у нас є звернення від музею для того, щоб передати їм на зберігання цей хрест. Відповідно підготовлений проєкт рішення і винесений на виконком», - доповів по даному проєкту рішення начальник управління комунального господарства Олександр Марцун.

  Скріншот проєкту рішення виконкому, оприлюдненого 14 липня 2020 на сайті Житомирської міськради

  Нагадаємо, до 2012 року біля Хресто-Воздвиженської церкви на Замковій горі у Житомирі, в якій раніше працював музей природи, стояв хрест козацької доби з викарбуваними написами, які нікому не вдавалося прочитати. Втім після передачі храму церкві Московського патріархату хрест зник.

  Тоді житомирський краєзнавець Георгій Мокрицький розповідав, що цей хрест віднайдений біля Житомирського замку, поруч з фундаментом старої козацької дерев’яної Троїцької церкви.

  «Кілька років тому на засіданні комісії з топоніміки Житомирської міської ради я порушував питання, щоб цей хрест забрати звідтіля і віддати для вивчення палеографам. Київський спеціаліст не зміг розшифрувати, але надіслав фото іноземним колегам. Поки нікому не вдалося прочитати. Ми домовилися, коли стане відомо, що там написано, урочисто встановимо хрест з табличкою, про що там мова», - розповів краєзнавець.

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework