Скарб, який знайшли на Житомирщині, був закопаний у час небезпеки, можливо під час боротьби між Святополком та Ярославом за київський престол

  Давні монети, знайдені в районі Городниці Новоград-Волинського району, про які гуде весь інтернет, нещодавно прибули до Житомирського обласного краєзнавчого музею. Я мав нагоду ознайомитися із скарбом загалом і монетами зокрема.

   Враження ще ті! Монети, яким тисяча років, що мають відношення до історії, до початкових етапів історичного розвитку нашої держави, до реальних історичних осіб, окремі з яких згадуються в народних билинах. Сьогодні ми маємо змогу детально ознайомитися із раритетами давньоруського часу.

  Нагадаємо, що скарб було знайдено мешканцем смт Городниця Новоград-Волинського району Сергієм Комаром, під час відбору піщаного ґрунту на одному із зрізів схилу пагорба, що височіє над долиною р. Случ: “Коли брав пісок, посипалися кружечки зеленого кольору, коли придивився, то побачив, що то монети”. Без усяких вагань передав монети до селищної ради (Рис 1).

 

  Попередньо скарб опрацював кандидат історичних наук, співробітник сектору генеалогічних та геральдичних досліджень Інституту історії НАН України Олександр Алфьоров. Дослідник здійснив візуальний огляд монет, зробив обміри, встановив вагу, попередньо атрибутував і склав перелік (Рис. 2).

скарб4

  28 серпня до Городниці прибули науковці Житомирського обласного краєзнавчого музею, з’ясували час, місце та обставини знахідки, оглянули скарб, визначили стан збереження монет, склали відповідний Акт. Далі, в присутності та за згодою С. Комара, селищного голови, представників органів місцевого самоврядування та поліції відбулась процедура передачі скарбу обласному краєзнавчого музею (Рис. 3).

скарб5

  Наступного дня, 29 серпня, місце знахідки скарбу дослідили фахівці Інституту археології НАН України під керівництвом Андрія Петраускаса. Були проведені розкопки, зафіксовані рештки ями, виявлені майже цілу та невеличкі фрагменти від інших монет (Рис. 4).

скарб6

  03 вересня в приміщені обласного музею відбулася прес-конференція. Відвідувачі дізналися про скарби давньоруського часу, виявлені у різних куточках Житомирщини упродовж ХІХ – першій третині ХХ ст., а після столичні науковці розкрили деталі щодо місця, обставин знахідки Городницького скарбу, типів монет та часу їх карбування (Рис. 5).

скарб7

  Нині Городницький скарб зберігається у стінах обласного краєзнавчого музею і нараховує 32 монети (Рис. 6). Поділяється на дві частини. Більшу, складають монети карбовані за часів правління князя Володимира Святославовича, меншу – монети Святополка Ярополковича. Стисло їх охарактеризуємо.

скарб

  Монети Володимира (Рис. 7). Володимир Святославич князював у Києві упродовж з 979 до 15 липня 1015 рр. У складі скарбу нараховується 27 монет. На лицевій стороні монети зображено князя, а на зворотній – родовий знак у вигляді тризуба. Якщо уважно придивитися на штемпеля, з яких карбували монети, відповідно і зображення, як-от князя, тризуба, форми і деталі основи, легенди, то мажемо побачити, що вони дещо різняться. Наприклад, на одних примірниках князь тримає у правій руці хрест, який стоїть прямо, на інших зразках він нахилений в сторону. Нижня частина тризуба має чисте поле (а) або оздоблена вертикальною (б), одинарною (в) чи подвійною горизонтальними (г) рисками (Рис. 7) і т.д. Монети карбувалися у Києві. Легенда, переважно: “Владимир на столе, а се его сребро”.

скарб1

  Монети Святополка (Рис. 8). Святополк Ярополкович, пасинок Володимира Святославовича, зійшов на київський престол після смерті Володимира і князював недовго з деякими перервами у періоди з 1015 по 1016 та у 1018 рр. Відомо, що у 1016 р. розпочалася жорстока боротьба за владу між Святополком і Ярославом, якому тоді вдалося захопити київський престол. У червні 1018 р. Святополк разом з тестем своїм польським королем Болеславом І Хоробрим розбили війська Ярослава на Бузі і у серпні увійшов до Києва. В наступному році боротьба завершилася поразкою Святополка, його місце зайняв Ярослав по прізвиську Мудрий. У складі скарбу нараховується 5 монет, хоча більш-менш точно ідентифікуються 4. На лицевій поверхні зображення князя, а на зворотній, на відміну від монет Володимира, зображено двозуб, лівій кінець якого увінчується хрестом. Припускають, що таким чином він намагався відмежуватися від Володимира і його синів. Монети карбувалися у Києві, легенда, переважно “Святополк на столе а се его сребро”. Зустрічаються примірники з написами “Петро” або “Петрос” (ім’я, яке Святополк отримав при хрещені).

скарб2

  О. Алфьоров повідомив, що у складі скарбу наявні також монети, карбовані із штемпелів досі невідомі науці.

  Попередньо можна припустити, що скарб формувався у досить короткий термін. Про це, зокрема, свідчить відсутність у складі скарбу ранніх зразків Х ст., які наслідують візантійські монети, що мають на зворотній стороні зображення Ісуса Христа. На пізніх зразках, появу яких відносять до початку ХІ ст. натомість з’являється зображення родового знаку. Вважають, що монети могли карбуватися у Києві, в часи правління князів Володимира і Святополка, в проміжок часу від 1000/1010 до 1018 рр. включно, фактично на початку ХІ ст.

  Виходячи із невеликої кількості монет, часу їх обігу (25-30 років), та місцевості, в якій він знайдений, скарб було закопано у час небезпеки, можливо під час боротьби між Святополком та Ярославом за київський престол у період з 1018 по 1019 рр.

  Крім того, скарб наштовхує на думку, що неподалік міг проходити один із шляхів з Києва до країн центральної і західної Європи. Відповідно, в районі Городниці та його околицях можуть бути наявні синхронні пам’ятки давньоруського часу. А це зумовлює продовження у цій місцевості археологічних досліджень.

  На останок зазначимо, висновки попередні, вивчення скарбу триває, після його очистки, аналізів та атрибуції ми дізнаємося про багато цікавого. Про нові дані та відкриття виявлені під час обробки скарбу будемо повідомляти у наступних публікаціях.


Старший науковий співробітник
відділу досліджень музею О.О. Тарабукін

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework