Підземні ходи, фортеця та сучасна барна стійка: Замкова гора у Житомирі

Підземні ходи, фортеця та сучасна барна стійка: Замкова гора у Житомирі

  Замкова гора в Житомирі – скелястий пагорб над річкою Кам'янкою, історична частина міста, яка за легендою було заснована у 884 році.

  Засновником міста був воїн Житомир з дружини київських князів Аскольда і Діра. Місто сильно страждало від набігів і грабежів, тому було вирішено побудувати фортифікаційну споруду. Місце під будівництво замку було підібрано, щоб забезпечувати максимальний захист – круті схили, річка, були зведені вали і викопано канави перед ними, між якими була вода, і було зведено дві брами з підвісними мостами. За часів нападу татаро-монгол замок ставав центром захисту, адже міг розмістити всередині до 5 тисяч осіб і був добре забезпечений зброєю.

  Неодноразово фортецю руйнували, але кожен раз її відновлювали. Навколо замку почало розростатися місто, також були прокладені підземні ходи, деякі з них обкладені цеглою і камінням. Підземні ходи грали дуже важливу роль в обороні замку. Досліджуючи їх, виявилося, що один з них виходив до річки Кам'янка і забезпечував водопостачання замку, адже на території фортеці не було жодного колодязя.

kk0710205 2

  У 1802 році залишки замку згоріли в страшній пожежі, останні споруди проіснували до 1852 року. А в 1890 році міська рада вирішила віддати територію під приватну забудову, з того часу про замок нагадують тільки ледь помітні вали, підземні ходи, що знаходяться на глибині 5-8 метрів і пам'ятник на честь заснування міста.

  До 1950-х років на Замковій горі був розташований старовинний Воздвиженський ринок, який закрили у зв'язку з будівництвом будівлі Обкому партії (нині Будинок правосуддя). У тому числі, нині там знаходиться міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану(РАЦС).

  На території, де колись була неприступна фортеця, зараз розташований невеликий сквер, в центрі якого встановлено кам'яний пам'ятник заснування міста. Затишний і тихий парк в серці обласного центру приваблює містян і гостей міста. Також, на Замковій горі знаходяться наступні пам'ятки: Окольний град, поселення XII-XIII, XIII-XV, XVI-XVIII століть; Житомирський обласний краєзнавчий музей; Хрестовоздвиженська церква; Римо-католицька семінарія – нині багатоквартирний житловий будинок, Кафедральний костел Святої Софії та дзвіниця.

  У сквері Замкової гори часто можна зустріти молодят, які там фотографуються. Архітектурні пам’ятки додають шарму та стають прекрасним фоном для весільних фотографій.

  Для житомирських підлітків це місце також є особливим. Часто вони збираються на Замковій горі або за місцевим жаргоном на «барній стійці», де розважаються, заважають мешканцям сусідніх будинків, розпивають спиртні напої, курять кальяни та не реагують на зауваження поліції. Для «відвідувачів» це практично щоденний ритуал. Ті ж обличчя, ті ж машини.

  Але, попри деякі мінуси, Замкова гора залишається прекрасним туристичним місцем для усіх охочих!


Катерина Косякевич
Фото з мережі інтернет

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework