Давньоруське городище в урочищі Бабина гора: місце, яке зберігає історію Олевська

Давньоруське городище в урочищі Бабина гора: місце, яке зберігає історію Олевська

  На території городища в Олевську у 2017 році було знайдено колодязь, який увійшов до списку ТОП-5 знахідок українських археологів.

  Городище "Бабина гора" розташований на північно-східній околиці міста Олевськ і займає останець, що виступає в заплаву річки Уборть. З напільного боку останця в природному поглибленні збереглися залишки рову, - розповідає "Туристичні Магніти України".

  Схил над ним ескарповано, а по його внутрішньому краю побудований дугоподібний вал, висота якого в середньому становить 2 м (з внутрішньої сторони). З інших боків уздовж краю майданчика городища валів немає. Сам майданчик овальний в плані, площею 0,19 га. Майже з усіх боків, за виключенням напільного боку городище омивається водами Уборті та її невеликі притоки. На захід від городища зафіксовано селище IX - початку XI ст., Видовжене уздовж правого берега невеликий приплив Уборті на 250 м.

горо1

  На майданчику городища, у самого вала, помітна западина діаметром близько 6 м. Це, швидше за все, залишки стародавнього колодязя. Городище виникло в Х ст. як стратегічно оборонний пункт місцевого населення древлян, що тут проживали. У літописі про древлянське "гради" Х ст. згадується як добре укріплений пункт, жителі якого займалися землеробством - "роблять ниви своя і землі своя". Перші відомості про городище в р .. Олевську в урочищі Бабина гора були опубліковані в "Археологічної карті Волинської губернії" В.Б. Антоновича, який зазначив, що "за 2,5 версти від міста в урочищі Городище" є городище круглої в плані форми. У 70-і рр. ХХ ст. городище обстежив М.П. Кучера.

  Він склав окомірний план городища, виділив і описав його складові елементи: рів, вал, в'їзд на городище, западину колодязя; оглянув і прошурфував майданчик прилеглої із західного боку посад. За виявленими матеріалами він відніс його прилеглий посад в IX-XI ст. У своїй підсумковій праці дослідник відніс побутування городища в IX-Х ст. Відзначимо, що дані наведені М.П. Кучерою найбільш повні і інформативні, оскільки базуються на результатах особистої візуального обстеження і результати шурфування пам'ятки.

горо1

горо1

горо1

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework