Паломництво хасидів на Житомирщині. ФОТО

Паломництво хасидів на Житомирщині. ФОТО

   Щороку у вересні десятки тисяч хасидів зі всього світу приїжджають до Умані на юдейський Новий рік – Рош га-Шана, щоб помолитися на могилі цадика Нахмана. Вони вірять, що перебування в цей час у святому місці зробить їх ближчими до свого духовного вчителя, який обіцяв «витягнути з пекла» того, хто прийде помолитися на його могилу в Новий рік. Що таке хасидизм взагалі? Та чи є схожі місця паломництва в Україні?

  Хасидизм – містичне відгалуження юдаїзму, що виникло на території України у першій половині XVIII століття та швидко поширилося Східною Європою. Нині більшість його прибічників проживають у США, Ізраїлі, Великій Британії.

kk0504213 2

  Батьківщиною хасидизму стало Поділля. Засновником хасидизму вважають Ба'аль-Шем-Това, або БеШТа (Ісра'еля бен Еліезера). За легендою, від одкровення до 36 років він приховував своє покликання, яке відкрив близько 1733 року. Він був практичним кабалістом, містичним цілителем та володів за життя даром передбачення. Походив він із бідної родини, що мешкала в селі Окопи (зараз це село на півдні Тернопільської області).

kk0504213 2

  За близько 50 років після смерті Ба'аль-Шем-Това хасидизм почав набувати ієрархічної структури. Масовим рухом хасидизм зробив Дов Бер із Межиріча, названий Маґід, – учень Ба'аль-Шем-Това. Він був лідером одного з осередків і розробив основи хасидського вчення. Статус цадика переходив спадково. Згідно хасидського вчення, корінь душі цадика з великою ймовірністю перероджується в його нащадка, особливо з тим самим ім'ям, або частина кореня душі переходить від батька до сина. Формувалися династії і створювались садиби цадиків, до яких здійснюють паломництва. Хасиди приєднувалися до цадика в шабат і свята, деякі лишалися жити в садибі й називалися йошвім.

kk0504213 2

  Село Нові Велідники на Житомирщині є одним із місць паломництва хасидів, які приїжджають на місце поховання рабина Цадика Ісраеля, який помер у 1870 році. У січні сюди приїжджає більше 1000 віруючих не тільки з Ізраїлю, але і з інших держав. Це місце за масовим відвідуванням євреями поступається лише Умані та Меджибожу. У паломників є традиція залишати у скриньках записки із проханнями, які, як стверджують екскурсоводи, обов’язково збудуться.

kk0504213 2

  Також, на кладовищі, що знаходиться на околиці села є декілька десятків могил-склепів у спеціально збудованому мавзолеї (охелі). Для паломників за допомогою рабина Меїр Габая організовують обід – їжу та гарячі напої.

  Загалом хасидизм, який зараз поширений серед євреїв у різних країнах світу, має українські корені. Тому українцям варто уважно ставитися до цього явища, усвідомлюючи його значення для України.

kk0504213 2

kk0504213 2

kk0504213 2

kk0504213 2

kk0504213 2

kk0504213 2

kk0504213 2

kk0504213 2

Катерина КОСЯКЕВИЧ

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework