Стріт-арт: вандалізм чи мистецтво?

Стріт-арт: вандалізм чи мистецтво?

  Ви коли-небудь під час прогулянок містом помічали на будівлях величезні малюнки? Вважаєте це мистецтвом чи вандалізмом? За іронією долі, якщо ви захочете знайти у мережах зображення, які пов’язані із  вандалізмом, то першим, що ви побачите, будуть графіті. Проте чи дійсно всі роботи вуличного мистецтва вважають проявом вандалізму?

  Звичайно, істина знаходиться десь посередині. Люди, які створюють графіті, бачать себе художниками, що висловлюються на публічному полотні. Традиційне намальоване графіті з дозволу вважається публічним мистецтвом. Без дозволу художники приватної та державної власності чинять вандалізм, і за визначенням є злочинцями. Однак, схоже, що більшість вуличних мистецтв несанкціонованих, а також багатьох художників, які писали без дозволу, прославляли як соціально свідомих та законних художників.

  Завдяки вуличному мистецтву занедбані раніше місця, будівлі стають популярними, також відбувається заклик до конкретних дій населення у боротьбі з проблемами різного характеру.

  Наприклад, прем'єр-міністр Індії Нарендра Дамодардас Моді за допомогою фестивалю стріт-арту популяризує ідею чистоти в Делі – політик запрошує в місто як індійських, так і зарубіжних стріт-художників, які розписують стіни найзабрудненіших районів мегаполісу. Створюючи об'єкти мистецтва, Моді закликає жителів берегти їх і не смітити у відкритих громадських галереях.  

  У наш час існує поняття ambient-реклама. Ambient-реклама – реклама в міському, житловому або офісному середовищі, в якій зосереджене використання об'єктів навколишньої інфраструктури в якості носіїв маркетингової інформації. Завдяки злагодженій роботі агентств і митців вуличного мистецтва створюється рекламний продукт, який приносить неабиякий дохід компаніям. В Україні компанії тільки починають застосовувати ambient media. Лавки Beeline в Хмельницькому, клумби «Миргородської», дорожні знаки «Київстару» в Карпатах, – всі засоби ефективні, якщо вони доносять до аудиторії суть бренду, його стиль і збігаються зі сприйняттям бренду споживачем.

  Також більшість стріт-художників зображають протест, засудження насилля, війн. Своїми роботами вони змушують нас зупинитися і задуматися, чи усе ми робимо правильно. На прикладі робіт відомого англійського анонімного стріт-художника Бенксі можна простежити  такі соціальні проблеми, як насильство та безпритульність. Він передає свої думки суспільству без чийогось дозволу. Саме це робить стріт-арт  потужним видом мистецтва сучасності.

 Стріт-арт – це справжнє мистецтво, яке покликане рушійною силою змінити наше з вами оточення, створити атмосферу міста і тим самим зробити його особливим серед інших міст. Проте слід розуміти і пам’ятати, що створювати арт-роботи можна не на всіх будівлях, потрібно мати відповідний дозвіл, а функції контролю належать органам влади та правоохоронним органам.

Нехай вуличне мистецтво стане другом місту й сприятиме його популярності, але аж ніяк не проявом вандалізму.

Анастасія Разумєй 

Фото автора

Новини Житомира

 

 

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework