Багатії та злидні Житомирської міськради: найзаможніші депутати члени земельної та бюджетної комісій

Петро Рудь - найбагатший депутат, він керує “Житомирським маслозаводом”. “Самопомічівець” Рибак скаржиться, що у нього маленькі доходи при великих оборотах.

Представниця “Батьківщини” Кропивницька стверджує, що для збагачення взяла великий кредит ще в 90-х. Її соратниця-мільйонерка Онопрієнко переконує, що формула успіху криється в тому, щоб відкладати гроші з зарплати. Злидні виживають за рахунок рідних.

Хто заробив найбільше грошей?

Петро Рудь - депутат від Блоку Петра Порошенка, генеральний директор ПАТ "Житомирський маслозавод" заробив у 2016 році майже 16 млн грн. Дві третіх від суми доходу — це роялті (кошти сплачені за використання зареєстрованим знаком на товари і послуги чи торговельною маркою) від підприємства.

Ми намагалися записатися на особистий прийом до депутата, який має бути доступним для виборців. У приймальні нам повідомили, що Петро Рудь наразі перебуває у відпустці, а також не дає коментарі з приводу декларування доходів.

Поступаючись у доходах аж на 12 мільйонів, друге місце займає Олександр Ракович – депутат від “Радикальної партії”. Дохід гендиректора ТОВ ТК “Полісся – Продукт” склав майже 4 млн грн із 5 млн грн сукупного сімейного доходу. Левову частку доходів Олександр Ракович отримав завдяки дивідендам (3 млн грн) від мережі фірмових магазинів “Полісся – Продукт”, яких лише у місті Житомирі розміщено 48:

Варто зауважити, що депутат Ракович виконує обов’язки секретаря постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування.

Ми намагалися зв'язатися із депутатом телефоном, однак він не відповідає. Відповідно виборці мають проблеми з тим, щоб відшукати свого депутата, який має представляти їхні інтереси.

Заступник голови фракції Об’єднання “Самопоміч” Олександр Рибак посів у рейтингу третє місце. Сукупний дохід його родини склав майже 3 млн грн, з яких 49,4% – дохід від підприємницької діяльності дружини депутата.

Олександр Рибак займається різноманітною підприємницькою діяльністю: від виробництва дерев'яних будівельних конструкцій до оптової та роздрібної торгівлі.

"Я просто поясню чому за рівнем доходу я третій: тому що я – фізична особа-підприємець, а фізична особа-підприємець декларує загальний обсяг, який в нього поступив на розрахунковий рахунок. На єдиному податку не можливо визначити суму доходу, розумієте? Тим більше зараз впали дуже доходи, із-за того, що мусимо всі проходити через процедуру Prozzoro, торги на Prozzorо. А на Prozzoro буває таке, що рахунок там на 12 тисяч гривень, а доходу з нього може бути 400 гривень, може 300 гривень. Плюс потрібно заплатити ще за процедуру Prozzoro. Обороти великі, а доходи – маленькі, - роз’яснює Олександр Рибак.

Костянтин Єремейчук - депутат від Блоку Петра Порошенка “Солідарність” займає четверте місце за рівнем доходу 2016 року. Єремейчук є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ “Нова-Технологія” (у партнерстві із трьома іншими особами із статутним капіталом у 100 грн), ТОВ"Фортеця-К" (у партнерстві із Цимбалюком І.П. із статутним капіталом у 2 млн грн), що й дозволило депутату заробити майже 2 млн грн із 2,8 мільйонів грн сукупного сімейного доходу.

Обидва підприємства активно беруть участь у електронній системі публічних закупівель ProZorro, однак не досить ефективно – більшість тендерних пропозицій були відхилені. [Інформація за статистичними даними ProZorro].

Громадський рух ЧЕСНО намагався взяти коментар, однак телефонний номер депутата – не відповідає.

Останнє місце у рейтингу ТОП-5 серед депутатів ЖМР із найбільшим доходом посіла депутатка ВО “Батьківщина” Тетяна Онопрієнко, яка задекларувала майже 2,5 мільйони грн. сукупного сімейного доходу, половину якого заробив її чоловік. Депутатка є управителем ПАТ “Житомирський комбінат силікатних виробів”, який і є її основним місцем роботи.

"Ми працюємо, багато працюємо. Всі доходи, які у нас є, я виклала чесно у декларації. Я не держслужбовець, ніколи не була державним службовцем, - коментує Тетяна Онопрієнко.

Хто “сколотив” найбільші статки?

Не секрет, що хто добре заробляє, той і заощаджує найкраще. Ймовірно, саме тому у списку ТОП-5 депутатів ЖМР за статками присутні особи, які мають найбільші доходи, і лише депутатка від ВО “Батьківщина” – Людмила Кропивницька заощаджує краще, ніж заробляє, тому й потрапила до цього рейтингу.

Петро Рудь – найзаможніший депутат Житомирської міської ради, статки якого становлять майже 94 млн грн, згідно із декларацією за 2016 рік. Основна сума знаходиться на банківських рахунках, також депутат має у користуванні 300 тис. євро та півмільйона доларів США.

Другу позицію за обсягом статків займає Людмила Кропивницька, депутатка від ВО “Батьківщина”, яка працює на посаді директора-розпорядника у ТОВ “Люцина”.

"Напевне, головне, коли прораховувати собі бізнес і бачення свого розвитку, то потрібно не домальовувати нулі заробітків, а навпаки – малювати менші заробітки, щоб не попасти в халепу, - відповідає депутатка.

Задекларувала Людмила Кропивницька статків на загальну суму майже 22 млн грн, з яких основні кошти зберігаються в іноземній валюті – доларах США. Трішки більше 1 млн грн Кропивницька позичила третім особам.

ЧЕСНО поцікавився історією сімейного збагачення.

"Бізнес свій ми починали ще у 90-му році, тільки відкрилися. І коли необхідно було іншу планку якусь собі ставити, то ми не побоялися продати все своє повністю майно: і рухоме, і нерухоме на той час. Пішли жити на квартиру. Ми продали все: і дачі, і машини – всі ті, що були. Взяли досить солідний, з багатьма нулями, кредит, - повідомила Людмила Кропивницька.

Третю позицію у рейтингу найбільших статків, що складають майже 14 млн грн займає представник “Радикальної партії Олега Ляшка” у Житомирській міській раді - Олександр Ракович. Депутат зберігає свої кошти переважно на банківських рахунках у національній (більше 850 тисяч грн) та іноземній валюті (150 тисяч доларів США).

Ще одна депутатка від “Батьківщини” Тетяна Онопрієнко задекларувала статки у сумі майже 7 млн грн, з яких більшість розміщена на банківських рахунках: 200 тисяч грн, 189 тисяч доларів США та 60 тисяч євро.

"Все, що я маю за 26 років, я виклала у декларації – це накопичення за все життя. Формула успіху проста: відкладати із кожної зарплати. Також подарунки від батьків та спадщина, - розповіла Тетяна Онопрієнко.

І замикає ТОП-5 Костянтин Єремейчук – депутат від БПП, який має статки на загальну суму більше 2 млн грн. Він фігурує у рейтингу топ-найбільших доходів у 2016 році. Депутат не відповідає на телефонні дзвінки, тому ми спробували відвідати його громадську приймальню.

Однак, жодної приймальні за адресою ми не знайшли – лише приватний будинок.

Як вижити за 0 гривень на рік?

Депутатам-злидням допомагають рідні: Ірині Ярмоленко – мама, Михайлу Боровському – сини, а Василь Шевченко заробляє сам: будучи керівником СП "Балтимор" за рік роботи на власному підприємстві отримав 18 тисяч грн.

Михайло Боровський – депутат від ВО "Свободи" та приватний підприємець, який задекларував повний нуль доходів, але при цьому сплатив податки і не має податкової заборгованості.

"Я останній рік не працював приватним підприємцем…"

Родині Боровських допомагають дорослі сини:

"У мене двоє дітей, які займаються бізнесом. Два сини. Так получилось, що дружина захворіла, у неї – онкозахворювання, то я з нею трошки їздив… був такий напряжонний рік…, - пояснює Михайло Боровський.

Ірина Ярмоленко у своїй декларації вказала, що її сукупний сімейний дохід за 2016 рік складає 29 200 грн, з яких зарплата – 113 грн, решта – страхові виплати, пов'язані із відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами.

"Я є мамою, мамою-одиначкою, як Ви побачили, і мені допомагає моя, відповідно, мама, - пояснює депутатка.

Цікаво, що при таких доходах депутатка спромоглася заощадити більше 30 тисяч грн.

"То було у попередні роки, коли я була працюючою і могла заробляти. Коли завагітніла, теж якийсь час працювала, а потім – пішла у декрет, - пояснює Ірина Ярмоленко.

Відсутність фінансів не заважає Ярмоленко розвиватися: у квітня 2017 року вона відвідала Вільнюс (Литва) завдяки програмі IRI (International Republican Institute), яка повністю покривала всі видатки учасниці.

"Мене номінувала програма IRI сама, я брала у них в академії участь в Дніпрі, й вони номінували мене на цю програму, за що я їм щиро дякую, - коментує депутатка.

Наша держава веде боротьбу із "сірою" зарплатою (із виплатами зарплати у конвертах) і керівники фірм зобов’язані виконувати букву закону. Однак Василь Шевченко – депутат від ВО “Батьківщина”, будучи керівником СП “Балтимор”, виплачує мінімальну заробітну плату навіть самому собі: сума за 2016 рік складає 18 100 грн, тобто місячний розмір становить – 1508 грн, при тому підприємство перед державою податкової заборгованості не має.

Сукупний сімейний дохід родини Шевченко складає майже 49 тисяч грн на чотирьох осіб. Як вдається депутату міської ради зводити кінці з кінцями? Можливо вони живуть на заощадження?

Нам не вдалося почути відповіді на вищевказані запитання, адже депутат відмовився надавати коментарі:

"Я по телефону ніяких пояснень давати не буду!, - сказав депутат.

На запитання про особисту зустріч з метою отримання коментарів, Василь Шевченко відповів:

"Зустріться можем, а далі побачим, по ходу. Дзвоніть з початку тижня, а там побачим.

Ми кілька разів намагалися вийти на повторний контакт із депутатом, але він не відповів нам.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО, у ході кампанії “Стеж за грошима”, моніторить електронні декларації депутатів міських та обласних рад по всій Україні. З методологією можна ознайомитись на сайті ЧЕСНО.

Джерело: chesno.org

Всі новини Житомира

Последнее изменение Вторник, 06/06/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework