На Житомирщині продовжують агітувати з порушеннями

  У Житомирській області спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА продовжують фіксувати порушення вимог виборчого законодавства до ведення агітації – відсутніcть вихідних даних у друкованих агітаційних матеріалах та ненадання їх примірників до територіальних виборчих комісій.

  Зокрема, 23 жовтня у місті Радомишлі, поблизу будинку культури, було виявлено білборд з агітаційним плакатом ВО «Свобода», на якому зображені кандидати у депутати до Радомишльсьої міської ОТГ і кандидат на посаду голови цієї громади. При огляді спостерігачі не побачили необхідної інформації про замовника, особу, відповідальну за друк, тираж та місце виготовлення агітації. Як повідомили спостерігачам ОПОРИ в ТВК, всупереч вимогам частини 3 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори», територіальна виборча комісія не отримувала від місцевого осередку зазначеної політичної сили примірника цієї агітаційної продукції, так само як і проміжного фінансового звіту (який необхідно було подати до 23 жовтня).

  Агітаційні матеріали кандидата у депутати Віталія Літвіна, «БПП «Солідарність», спостерігачі ОПОРИ виявили на опорах ліній електропередач у селах  Краснобірка та Красносілка Радомишльського району (виборчий округ №16 до Радомишльської ОТГ). Примірники цієї агітаційної продукції також відсутні у ТВК.

foto Zhytomyr 25.10.2017 БПП4

Тож ОПОРА вкотре нагадує, що частиною 2 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори» передбачено, що друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється. Відсутність вихідних даних може свідчити про фінансування агітації з джерел поза виборчим фондом кандидата, що порушує частину 6 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори», у якій зазначено, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.

КУпАП встановлює адміністративну відповідальність за виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск (стаття 212-13, штраф від 3 до 5 неоподатковуваних мінімумів з громадян, та від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів з посадових осіб), а також порушення порядку надання або отримання фінансової (матеріальної підтримки для здійснення передвиборної агітації (cтаття 212-15 штраф від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів з громадян, та від 100 до 130 неоподатковуваних мінімумів з посадових осіб).

Нагадаємо також, що частиною 4 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори» передбачено розміщення друкованих агітаційних матеріалів (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування. Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів відповідно до статті 212-14 КУпАП передбачає накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для фізичної особи, та  від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для юридичних осіб (розповсюджувачів). У випадку ж, якщо розміщення агітаційних друкованих матеріалів порушує правила благоустрою, для порушників-громадян стаття 152 КУпАП передбачає покарання у вигляді штрафу від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб'єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Новини Житомира


 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework