Помилки у бюлетенях та порушення з боку виборців: Як пройшли вибори у вашій територіальній громаді?

 Нещодавно, 29 жовтня 2017 року, відбулися перші вибори у 201 об’єднаній територіальній громаді. Виборчі процеси офіційно розпочалися 9 вересня і охоплюють територіальні громади в усіх без виключення областях України.

   Спостерігачі громадянської мережі ОПОРА фіксували численні порушення вже з самого початку виборчих процесів, зокрема й у день виборів. Житомирщина не є винятком — наш регіон теж встиг «відзначитися» порушеннями. Але в нашому матеріалі ми звернемо більшу увагу саме на вибори в Оліївській ОТГ.

  Загалом, серед загальної кількості кандидатів, до Оліївської ОТГ обиралися 26 депутатів сільської ради та голова. Серед кандидатів, більшість із яких, до речі, не прив’язані до жодної політичної партії, були діючі на момент виборів сільські голови: Наталія Рубан, голова Троковицької сільської ради: Михайло Скок, діючий голова Оліївської сільської ради та Валерій Петрук, голова Кам’янської сільської ради.   

  Нагадаємо, що саме в Оліївській ОТГ була найбільша конкуренція, адже в цій громаді на посаду голови балотувалися аж 10 осіб. У порталі об’єднаних громад України наведені дані, що населення Оліївської громади складає 6819 чоловік. До її складу входять: Оліївка (1800 мешканців), Кам’янка (602 мешканці), Троковичі (1824 мешканці), село Піщанка (394 мешканці), село Світин (397 мешканців), село Довжик (611 мешканців), село Новоселиця (55 мешканців), село Сонячне (541 мешканець), село Некраші (595 мешканців).

  А тепер перейдемо до найцікавішого — дня виборів саме в Оліївській ОТГ. У соціальній мережі Facebook постійно цього дня, в неділю 29 жовтня, з’являлися публікації як від активістів, так і від самих кандидатів у депутати про перебіг виборів. І, чесно кажучи, за цими постами було вкрай цікаво спостерігати, адже чого там тільки не було. Зокрема, спочатку покажемо ось таку позитивну світлину, яку користувачі мережі Facebook жартівливо прокоментували: «Ну які ж вибори без котів?». Але ця світлина слугує лише плавним переходом до заяв про порушення, які відбулися під час виборів у цій територіальній громаді.

  Так, Олексій Проноза, однин із кандидатів у депутати, повідомляв у своїх публікаціях:

  «Агітація в день виборів на виборчому окрузі №6 по вулиці Зоряна, Оліївська, Гетьмана Виговського, Калинова, що входять до складу Оліївської ОТГ!».

Olijivka Vybory OTG 3  «Підвіз виборців! Ці авто вже тричі з'являлись і на 6-му окрузі, і на Оліївській виборчій дільниці. Будьте уважні, будь-ласка! Не сідайте в чужі авто, не беріть гроші та товари від кандидатів! Якщо є підозра про порушення — викликайте одразу поліцію!».

Olijivka Vybory OTG 8

Olijivka Vybory OTG 9  Щоправда, поліція на деякі подібні звернення реагувала неохоче, пасивно. Як стало відомо із коментарів до деяких публікацій щодо виборів в Оліївській ОТГ, на певні заяви про порушення у виборчому процесі поліція, приїхавши через годину на місце, просто відповідала тим, хто її викликали: «Не займайтесь маячнею!». Як вам таке?

  Не дивно, що подібні публікації отримували чимало коментарів і змушували користувачів Facebook до активного обговорення.

  А що ще здивувало і не могло не привернути увагу, так це процес підрахунку голосів, точніше сортування бюлетенів.

  «56 кандидатів… 6 виборчих округів “прив’язано” до нашої дільниці… Сортувати бюлетені інакше не вийде… Такого я ще не бачив… Доводиться вірити на слово голові комісії за кого стоїть “галочка” у виборчому бюлетені, адже якщо півсотні людей (кандидати, спостерігачі тощо) піднімуться зі стільців та почнуть рухатися по залу, то буде горе», — писав Олексій Проноза на своїй сторінці у Facebook, коли відбувався процес підрахунку голосів. Ця публікацію користувачі теж не оминули увагою і коментували.

  Olijivka Vybory OTG 11

  За результатами голосування в Оліївскій ОТГ, депутатом по 6-му округу вкотре став чинний депутат Оліївської сільської ради — В'ячеслав Піонтківський, а головою Оліївської ОТГ став Михайло Скок.

  Також хочемо згадати й про порушення, які відбувалися під час виборів на території Житомирської області. Їх зафіксували спостерігачі громадянської мережі ОПОРА.

  Порушення з боку виборців. Житомирська область

  У місті Овручі Житомирської області на ДВК №180709 (вул. Івана Франка, 33) виборець, отримавши бюлетені, порвав їх і повідомив, що ці вибори йому “зовсім не потрібні”. На дільницю викликали поліцію, яка склала протокол про адміністративне правопорушення. Тест на вміст алкоголю показав, що виборець перебував у стані алкогольного сп'яніння.

  У селі Раківщина Овруцького району на ДВК №180778 (вул. 1-го Травня, 40/2) виборець прийшов голосувати за 10 хв. до закриття дільниці. Отримавши бюлетені, зайшов до кабінки для голосування, однак вийшов з бюлетенями в кишені та заявив, що не бажає кидати їх до скриньки. Члени комісії пояснили чоловікові, що це обов'язково треба робити. У відповідь виборець порвав бюлетені, однак захотів кинути їх у скриньку, та йому завадили члени комісії. У ДВК повідомили, що не враховували ці бюлетені.

  На ДВК № 180710 (вул. Князя Олега, 11) виборець, отримавши бюлетені для голосування за кандидатів у депутати та голову, пішов до кабінки. Але коли вийшов з неї — не вкинув бюлетені в скриньку для голосування, а вийшов за межі дільниці. Повернувшись до ДВК через деякий час, пояснив, що забув дома окуляри і вертався по них. Члени виборчої комісії не дозволили чоловікові вкинути бюлетені в скриньку і вирішили не враховувати їх, адже факт голосування в приміщенні ДВК не був зафіксований. На дільницю викликали поліцію, щоб зафіксувати інцидент.

  Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що такі дії можуть бути кваліфіковані за частиною 1 статті 158-1 Кримінального кодексу України: «Надання або отримання виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі особою, яка не має права його надавати чи отримувати, або викрадення чи приховування виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, або надання виборцю заповненого виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі, або голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз — караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років».

  Координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Житомирській області Тарас Чмут пояснює: «Відповідно до частини 14 статті 77 Закону “Про місцеві вибори”, якщо виборець має фізичні вади, то він має право з відома голови комісії чи члена комісії доручити заповнення бюлетеня іншій особі, крім члена виборчої комісії, кандидата, уповноваженої особи місцевої організації партії, довіреної особи кандидата, офіційного спостерігача».

  Помилки у бюлетенях. Житомирська область

  Глибочицька сільська виборча комісія помилково зареєструвала висуванця Радикальної партії Олега Ляшка в одномандатному виборчому окрузі №6, хоча він подавав документи на округ №9. Представники Радикальної партії Олега Ляшка мають намір скасувати результати виборів. Як повідомила голова Глибочицької сільської виборчої комісії Ольга Шпаківська, згаданий кандидат за період виборчого процесу жодного разу не з’являвся в комісії (ні по посвідчення кандидата, яке він забрав 29 жовтня, ні по рішення комісії про реєстрацію). Сергій Гнеушев також не надавав примірників агітпродукції, яку він розповсюджував серед виборців, та відомостей про реєстрацію виборчого фонду.

Новини Житомира

Последнее изменение Воскресенье, 05/11/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework