Депутат Житомирської міськради: «Разом з колегами потрібно подумати, яким же чином пришвидшити питання виділення земельних ділянок учасникам АТО»

  На цьому наголосив Сергій Онищук, депутат Житомирської міської ради (фракція ВО «Свобода») під час двадцять восьмої сесії Житомирської міської ради, яка відбулася 9 листопада. Варто зазначити, щосеред питань, якірозглянули місцеві чиновники, був і проект рішення «Про надання дозволу громадянам, які мають право на пільги, відповідно до вимог чинного законодавства України, на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок».

  «У нас є рекомендації комісії й погоджувальної ради, тому цей проект рішення ставлю на голосування за основу», — звернувся до депутатів Житомирської міської ради міський голова Сергій Сухомлин. Після голосування за цей проект рішення «за основу», він продовжив: «По пункту 1 (вулиця Каракульна) погоджувальна рада та постійна комісія з питань бюджету, соціально-гуманітарних питань пропонують відмовити  у цьому пункті.  Також комісії з питань містобудування, з питань ЖКХ не підтримали цей пункт. Тому я ставлю рекомендацію комісій і погоджувальної ради — відмовити у цьому пункті».

  Але тут втрутилася Любов Цимбалюк, депутат Житомирської районної ради: «Сергіє Івановичу, у зв’язку з тим, що тут учасники АТО, а ми голосуємо відмовити, хотілося б, все ж таки прокоментувати свої дії: підстави і чому ми відмовляємо. А все тому, що ці заявники не пройшли комісію — робочу групу по АТО. Тобто, тут варто наголосити, що ми не відмовили учасникам АТО просто так, без причини, необґрунтовано».

  «Слушне зауваження. Я є членом цієї комісії, про яку щойно говорила пані Любов Цимбалюк, тож поясню. Ця комісія детально вивчає учасників АТО, які подають свої документи. Очевидно, черга, в якій вони стоять, не відповідає тому, щоб погодити. Потрібно просто взяти протокол 28 робочої групи і подивитися, що написано. Ми ж не вивчаємо протоколи напам’ять. Але якщо ця комісія вже й приймає рішення, то це ж не просто так, адже вони з великою відповідальністю ставляться до прийняття рішень, зокрема й до рішень, що стосуються учасників АТО. У нас працює робоча група, яка розглядає звернення учасників АТО стосовно виділення земельних ділянок. На цій робочій групі визначається черговість. Доводжу до вашого відома, що перша група, перша черга — родини загиблих, друга черга у нас — поранені військовослужбовці та з інвалідністю (якщо не помиляюся, то їх вже понад 300), а третя черга —це десь за 2000 осіб. Тобто, за порядковим номером, їх черга ще далеко», —пояснив депутат Житомирської міської ради Олександр Рибак (фракція ВО «Об’єднання “Самопоміч”»).

  Після пояснень депутати проголосували за те, щоб відмовити у цих пунктах проекту рішення, зважаючи на рекомендації комісії та погоджувальної ради.

  «Пункт 2, пункт 3 та пункт 4 — аналогічні підстави для відмови, як і в попередньому варіанті», — зазначив Сергій Сухомлин. І депутати перейшли до голосування за проект рішення в цілому.

  Коли завершилося голосування за цей проект рішення, то слово взяв Сергій Онищук, депутат Житомирської міської ради (фракція ВО «Свобода»): «Шановні колеги, шановні присутні, ви маєте зрозуміти, яка складається ситуація щодо надання земельних ділянок учасникам АТО, учасникам бойових дій. Щойно було озвучено кількість людей, які стоять у другій черзі, третій черзі. Тобто там десь понад 2500 людей. Та швидкість, з якою ми надаємо земельну ділянку учасникам АТО — близько  3‒4 людей за одну сесію, а іноді й менше, а то й взагалі на сесії ми не надаємо земельні ділянки. Ми розуміємо, що ті люди, які стоять в тих чергах тисячними або двохтисячними, ніколи в житті так і не отримають ці земельні ділянки. Тому в мене прохання до вас, пане Сергіє Івановичу, як до міського голови: разом з колегами потрібно сісти й подумати, яким же чином пришвидшити це питання. Ми об’єктивно дивимося на таку ситуацію, і розуміємо, що це величезна проблема. Окрім того, існує напруження серед учасників АТО і учасників бойових дій через це. Сьогодні, 9 листопада, на сесії ми побачили яскравий приклад цього (ред. варто пояснити, що під час цього ж пленарного засідання представники “Айдар” блокували трибуну, шарпали мікрофон у мера та зірвали початок сесії, яку довелося відкласти на півгодини у зв’язку з цією конфліктною ситуацією). Подібна ситуація лише підливає масло у вогонь, ще більше нагнітає. Сергіє Івановичу, пропоную зустрітися разом з колегами і щось вирішити. Ну потрібно ж якось по-іншому ставити питання, вживати якихось заходів, аби пришвидшити процес виділення земельних ділянок учасникам АТО і учасникам бойових дій».

  На що Сергій Сухомлин відповів: «Пришвидшити можна що завгодно, але якщо є ресурс.  2500 заявок, якщо порахувати по 10 соток кожному, то це 250 гектарів землі.  Але ми розуміємо що її, цієї землі, в таких обсягах немає».

  «Так, немає. Але ми знаємо, що є багато клаптиків по 2, по 3, по 5 соток, в принципі, багато», — сказав Сергій Онищук.

  «У цьому році вже закінчиться інвентаризація землі в місті Житомирі. Спеціальнийпрограмний продукт нарахував 15 тисяч земельних ділянок. Це всі земельні ділянки: і будинки, і підприємства, і приватна забудова. Це і ті, що сформовані, і ті, що не сформовані, разом. І вже до кінця листопада ця інформація буде залита в програму. Знаєте, скільки у нас в результаті виявилося ділянок? 30 тисяч загалом. Тепер потрібно взяти і розібратися. Вже буде в електронному вигляді інформація. Тож потрібно буде вияснити, як і ким використовується та чи інша ділянка. А, можливо, вона й ніким не використовується. І таке може бути. Тож лише детально все вияснивши, ми зможемо в подальшому говорити про розподіл цієї ділянки, наприклад, виділити тим самим  учасникам АТО. Але для цього дочекаймося інвентаризації землі вже в електронному вигляді. І тоді вже точно нічого не вдасться приховати, ніяку земельну ділянку», — резюмував Житомирський міський голова.

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework