У Житомирі повідомляють, що «Батьківщина молода» збирає «масовку» на зустріч з Тимошенко

  У Житомирі на зустріч з кандидаткою в Президенти Юлією Тимошенко у соціальних мережах збирають людей. Керівнику міні-групи,  який приведе  5-10 студентів пропонують за роботу каву або «ще щось».

   Учасникам потрібно тримати прапори або просто стояти підчас виступу кандидатки, який відбудеться 21 березня на майдані Корольова. Про це ОПОРІ повідомив житомирський студент Олександр (ім’я змінено).

  Відповідну пропозицію надсилають куратори в особисті повідомлення через соціальні мережі. Фото такого повідомлення Олександр надав ОПОРІ.

  «Я куратор в «Батьківщина молода». Я нікого не буду заставляти чи просити голосувати за Тимошенко…але мені треба допомога. 21.03 на майдані Корольова приїжджає Тимошенко у Житомир. Мені треба зібрати людей, які будуть стояти там на виступі Тимошенко. Деяким потрібно буде тримати прапори, а деякі будуть просто стояти. Я тебе прошу зібрати хоча б 5 людей. За твою роботу, за те що ти назбираєш 5-10 студентів – я угощу кавою або ще щось. Активним студентам – подарунки», – йдеться у повідомленні.

  За словами студента, повідомлення надіслав знайомий.

  «Я знаю цю людину. Від участі в заході я відмовився. Це мені не потрібно», – розповів Олександр.  

 
 
 

  Анонс про зустріч з Юлією Тимошенко поширений у ЗМІ та соціальних мережах.

  Довірена особа Юлії Тимошенко по ВО №62 (м. Житомир), Голова Житомирської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Анжеліка Лабунська у коментарі ОПОРІ зазначила:

  «А що, гроші пропонують? Якщо моя «молодіжка» запрошує на зустріч, то що в цьому поганого? Можливо, моя «молодіжка» і займається. Ви ж бачите, що є офіційні афіші, проплачені з виборчого фонду, є повідомлення на радіо, теж проплачено з виборчого фонду. Це ж нікого ніхто не примушує. Це не знаходиться у навчальних закладах, це не знаходиться на роботі. Якщо там друзі чи знайомі когось запрошують прийняти участь завтра на зустрічі до Юлії Володимирівни, то чесно, я не бачу в цьому нічого поганого».

  За словами громадської омбудсменки із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області Світлани Пантюхіної, будь-які зустрічі кандидата у Президенти з виборцями є агітаційними, бо впливають на вибір перед голосуванням. Порядок агітації регулюється законом про вибори Президента, який встановлює також ключові обмеження при веденні агітації.

  «Не є виключенням і пригощання кавою при організації зустрічі кандидата з виборцями: якщо акцентується на це увага, це також є формою підкупу виборців. Свідомий і відповідальний виборець має зацікавитися особистим спілкуванням з кандидатом, можливістю уточнити його виборчу програму та особи тих, хто в команді і може бути призначений у разі перемоги на відповідальні державні посади, а не кавою з подарунками. Щодо юридичної кваліфікації, то у разі доведення факту свідомих дій, може настати адміністративна чи кримінальна відповідальність. Якщо вартість товарів/послуг, що надаватимуться виборцям перевищуватиме три відсотки розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 57 грн 63 коп., то це злочин за ст. 160 Кримінального кодексу України - підкуп виборців. Якщо менше – адміністративне правопорушення за ст. 212-10 КУпАП – порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації», – зазначила Світлана Пантюхіна.

  Відповідно до  частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента»,  передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

  У частині 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено: «Передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

  У період виборчої кампанії відповідно до частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону».

   Як повідомляла ОПОРА, у Житомир 11 березня з візитом приїздив кандидат в Президенти Петро Порошенко. На майдані ім. С. П. Корольова під час анонсованої «народної зустрічі» Порошенка зустріли активісти з плакатами  та вигуками «Ганьба». На зустріч людей привозили автобусами.

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework