Це варто побачити: Миколаївський собор у Бердичеві

Миколаївський собор розташовується в центрі Бердичева.

Храмовий кам’яний ансамбль, що складається з собору, трьох’ярусної дзвіниці, огороджений красивий металевою огорожею, видно здалеку. Всі споруди виконані у візантійському стилі, тому гармонійно одна одну доповнюють. Залишитися байдужим, дивлячись на яскраві зелені з блакитним відливом куполи, прикрашені розсипом позолочених зірок, білосніжні архітектурні елементи і світлу цегляну кладку, неможливо.Затишний просторий дворик, вистелений кам’яною плиткою, висаджений деревами.

Внутрішнє храмове убранство вражає багатством. Тут можна побачити чотирьох’ярусний іконостас, ікони, настінний розпис, що зображає сюжети з Біблії, церковні атрибути.

Миколаївський собор є головним у Бердичеві храмом. Його побудували в 1908 році. Спочатку Миколаївська церква, зведена в 1748 році в стилі бароко, була дерев’яною. У 1938 році її закрили за розпорядженням влади, а все майно розграбували або знищили. Таємничим чином зникла і головна святиня храму - ікона святителя Миколая. Будівлю спочатку використовували як кінотеатр, потім тут було зерносховище.

Богослужіння в Миколаївській церкві відновилося в 1942 році, а в 1996 році бердичівський Свято- Миколаївський храм отримав статус собору. Богослужіння з цього часу стали відбуватися щодня, а щорічно 19 грудня тут відзначають престольне свято - день пам’яті святителя Миколая.

З Миколаївський собором пов’язана одна історія, яка сколихнула у свій час все місто. У 1831 році родина Рувена Рубінштейна, купця, який був дідом засновника Московської консерваторії, прийшла в Миколаївську церкву для того, щоб прийняти православну віру. До цього непростого кроку католиків підштовхнув указ російського царя Миколи I про призов на двадцятип’ятилітню військову службу дітей-кантоністів.

Джерело: restgeo.com

Прочитано 3878 раз

Последнее изменение Четверг, 12/01/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework