Місцеві вибори близько: як виконує обіцянки мер Житомира Сергій Сухомлин

  25 жовтня 2020 року українці обиратимуть місцеву владу, в тому числі й нових мерів. «Слово і діло» розбиралося, хто вже заявив про свої амбіції балотуватися на посаду міського голови Житомира або проявив політичну активність у цьому напрямі. Також пропонуємо подивитися, як виконує обіцянки мер Житомира.

  Сергій Сухомлин став міським головою Житомира 19 листопада 2015 року. За час каденції він дав 74 обіцянки, включно із програмними. З них він виконав 30 обіцянок (40%), провалив – 25 (34% ) та ще 19 має реалізувати (26%), - розповідає slovoidilo.ua.

  Мер виконав обіцянку, що у 2019 році Житомир перейде на світлодіодне освітлення. Реалізація проєкту тривала кілька років. На початку 2019-го було замінено 3074 світильників на світлодіодні (45%). Треба було замінити ще близько 4 тис. ліхтарів. 10 вересня 2019 року Сухомлин повідомив про повний перехід Житомира на світлодіодне освітлення та уточнив, що місто має 14 тис. 456 світлодіодних світильників.

  Не так гарно пішли справи в мера з виконанням передвиборчої програмної обіцянки – заборонити розміщення зовнішньої реклами в центральній частині міста. Незважаючи на те, що на початку 2017 року міськрада ухвалила концепцію зовнішнього вигляду вулиць і територій міста, станом на 24 грудня 2019 року розміщення зовнішньої реклами в центральній частині міста не було заборонено.

  Майже всі мери великих міст обіцяли збудувати сучасний сміттєпереробний завод і, як правило, провалювали цю обіцянку. Не стала винятком обіцянка й мера Житомира.

  У березні 2019 року Сухомлин заявив: «У нас у Житомирі є велика проблема зі сміттям. Але до кінця цього року ми плануємо побудувати і відкрити новий сучасний сміттєпереробний завод. Маю надію, він буде першим в Україні».

  У листопаді мер повідомив, що фірма, яка займається будівництвом заводу, пройшла погодження в Мінекології, зібрала необхідну документацію та подала декларацію на початок робіт. Вирішували питання, чи починати будівництво, яке взимку коштує набагато більше, ніж якщо будуватися з весни.

  «За умовами, які голосувалися на сесії міської ради, у нас є два роки на будівництво цього об’єкту», – уточнив Сергій Сухомлин.

  Відзначимо, що обіцянка мера провалена, адже він не вклався в озвучені терміни, але є надія, що завод таки зведуть. Сам мер підтвердив ці наміри в лютому 2020 року.

  Якщо із заводом не склалося, то Сухомлину вдалося виконати передвиборчу програмну обіцянку реконструювати стадіон «Спартак». Навесні 2017 року мер презентував проєкт реконструкції стадіону, орієнтовна ціна якої становила 25 млн грн. Поле планувалося зі штучним покриттям. А поряд зі спорудою – облаштування стоянки. А трохи більше як за два роки Сухомлин повідомив про завершення реконструкції стадіону «Спартак Арена Житомир».

  Не виконав мер обіцянку, яку дав у 2017 році: за кілька років завершити термомодернізацію всіх лікарень, шкіл і дитячих садів міста. Станом на 24 грудня 2019 року термомодернізація була проведена на 29 з 59 об'єктів. Протягом поточного року планувалося провести утеплювальні роботи ще на одному об'єкті. Тобто вдалося утеплити половину із запланованих об’єктів.

  Також мер не зміг, як обіцяв, добитися, щоб пенсіонери безкоштовно їздили в громадському транспорті у години-пік. Житомирський апеляційний адміністративний суд у 2018 році фактично скасував безкоштовний проїзд пенсіонерам з 10:00 до 16:00. На це мер запевнив у Facebook: «Пільговики як їздили з 10:00 до 16:00, так і продовжать їздити. Як міський голова, я зроблю все для цього необхідне».

  Однак на початку 2019 року житомиряни підписали петицію на сайті міськради про те, щоб обмежити пенсіонерам час безкоштовного проїзду в тролейбусах та трамваях, мовляв, щоб не заважали тим, хто працює їхати на роботу.

  Зрештою 11 квітня 2019 року на спільній із перевізниками нараді в міськвиконкомі була узгоджена ціна на проїзд для пенсіонерів. Проїзд для них та інших пільгових категорій у міських маршрутках з 11 квітня коштує 3 грн з 10:00 до 16:00.

  Серед обіцянок, що має виконати Сухомлин до кінця каденції: зберегти Житомирський державний університет ім. Івана Франка, а також прослідкувати, щоб під час реконструкції кінотеатру «Жовтень» та облаштування там молодіжного арт-центру обов’язково був збережений автентичний фасад будівлі.

  Також мер обіцяв перед виборами пройти поліграф. Про це він заявив ще в листопаді минулого року, відповідаючи на закиди в корумпованості чиновників при закупівлях за кошти міського бюджету.

  «Я перед наступними виборами пройду поліграф. За всіма питаннями, що будуть поставлені. Я в собі впевнений», – заявив Сухомлин.

  Найімовірніше, буде провалена передвиборча програмна обіцянка Сухомлина створити 3 тисячі нових робочих місць за рахунок будівництва міського індустріального парку.

  На початку 2016 року мер заявив, що індустріальний парк планують відкрити восени, але в жовтні з’ясувалося, що проєкт перебуває на стадії реєстрації.

  Станом на 2019 рік на територію парку вдалося залучити лише одного учасника – Житомирську меблеву фабрику. І це відбулося ще у 2017 році. З цього приводу підписано меморандум, який передбачає будівництво фабрики. Однак інвестор не поспішає з початком будівництва.

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework