Вибори на Житомирщині. «Слуги народу» на першому місці, але без влади

Вибори на Житомирщині. «Слуги народу» на першому місці, але без влади

  Жодна політична сила не отримала впевненої перемоги на місцевих виборах у регіоні. Партії національного масштабу не отримають значного впливу на прийняття рішень у більшості громад, адже значна частина голів переобирались як самовисуванці.

   Ця кампанія показала системні помилки, яких допустили протягом останніх років загальнонаціональні партії тому більшість виборців проголосували за персоналії, а не партійний бренд. Цим і скористались окремі локальні партійні проєкти, - розповідає  tyzhden.ua.

  64 мандати на 9 партій. Результати виборів до Житомирської обласної ради.

  Перемогу на виборах до обласної ради можуть святкувати кандидати від партії «Слуга народу». Щоправда 11 мандатів із необхідних для більшості 33 не вистачить, а союзників у партії небагато.

  Кількість отриманих партіями мандатів та результати у відсотках

  Склад фракції партії влади показує ключовий підхід всіх партій до формування списків та підбору кандидатів. Із 11 кандидатів п’ять проходять за списком, а шість по округах. І саме результат кандидатів по округах дозволив набрати відповідний відсоток і, власне, здобути перше місце.

  По округах перемогли не активісти партії, навіть не голови РДА, які піднімались на «Ліфті» до своїх посад. Драйверами кампанії «слуг» стали чинні депутати. Представники обласної ради Андрій Руденький (БПП), Євгеній Жабокрицький (Об’єднання «Самопоміч») та Олександр Ющенко (Народна партія). Валерій Прокопчук, Катерина Шевчук та Людмила Кицак також пройшли по округах, таким чином збільшивши кількість прохідних місць у списку до п’яти.

  Із 9 кандидатів партії «Наш край», які отримають мандати, п’ятеро чинні депутати обласної ради від БПП: Сергій Диняк, Олег Дзюбенко, Анатолій Подік, Віктор Мельник та Олег Казюк. Двоє чинні депутати облради від «Батьківщини»: Ігор Рибінський та Ігор Ходак.

  Ще в лютому цього року обласний осередок партії очолив Віктор Євдокимов. Однак уже в серпні він був кандидатом від партії «Слуга народу», а в прохідній частині списку «Нашого краю» опинилась проректорка Житомирської політехніки Оксана Олійник. Про підлеглих Віктора Євдокимова, які були у списках різних партій Тиждень писав ще перед днем голосування. І як показують результати виборів, своїх людей ректор університету матиме і у обласній, і у міській радах.

  «Європейська солідарність» посіла третє місце завдяки хорошому результату кандидатів на округах. П’ять кандидатів пройшли по округах, чотири, в тому числі і Петро Рудь, депутат Житомирської міської ради від БПП, пройшли за списком. Сім підприємців, один військовий та керівник госпіталю ветеранів війни – такий  склад нової фракції.

  Результати партії ОПЗЖ майже не змінились за 5 років – тих же 11% та сім мандатів. Троє чинних депутатів переобрались, троє нових, а лідер списку – нардеп Юрій Павленко – навряд чи погодиться обміняти мандат Верховної ради на мандат обласної, тому слід чекати ще одного кандидата-списочника.

  Віктор Розвадовський повернувся у місцеву політику з проєктом «За майбутнє» та п’ятим результатом і сімома мандатами. Минулого року він програв вибори до парламенту Сергію Кузьміних, кандидату від партії «Слуга народу». Цього року саме громади, які входили в колишній 67 виборчий округ, дали максимум голосів бренду.

  Партія «Пропозиція» матиме шість мандатів. Ігор Гундич, ексголова Житомирської ОДА, та Володимир Ширма, поки ще чинний голова обласної ради, пройшли за списками. Підтримка цієї партії зосереджена в Житомирі, Бердичеві, Коростишеві та в тих громадах, де були активні кандидати на голову та депутатів.

  «Пропозиція». Мер Бердичева Сергій Орлюк та Житомира Сергій Сухомлин. Фото: Бердичівський погляд

  Замикають список партії «Батьківщина» (список якої очолила нардеп Анжеліка Лабунська, яка теж навряд чи змінить мандат), Радикальна партія Олега Ляшка (отримала цього разу на один мандат менше ніж у 2015 році) та «Сила і честь» (яку представлятимуть Володимир Кропивницький, колишній соратник Лабунської, та Олег Скидан, ректор Поліського університету).

  Цей склад облради ще буде змінюватись, адже деякі кандидати пройшли в ради інших рівнів, крім того, Юрій Павленко та Анжеліка Лабунська, можуть поступитись своїм місцем і пройдуть двоє нових кандидатів. Вже зараз можна говорити, що оновлення обласної ради відбулось на 63%. 40 нових депутатів працюватимуть у раді. 24 депутати пройшли повторно, найбільше колишніх представників БПП – їх аж 11 (всього фракція БПП у 2015 році складалась із 17 депутатів).

  Далі розпочнеться робота зі створення більшості, в якій партіям допомагатиме імперативний мандат. Спрогнозувати якою буде така більшість в силу роздробленості результатів виборів складно, але вже зараз зрозуміло, що без компромісів, забезпечення кадрових інтересів партій та врахування загальнодержавних тенденцій зробити це швидко та просто не вдасться.

  Слуги народу програли вибори у громадах.

  Після виборів у регіоні діятимуть 66 територіальних громад. Всі матимуть прямі міжбюджетні відносини з урядом, отримають левову частку повноважень та ресурсів, і всім цим будуть розпоряджатись без посередників у вигляді районних рад та адміністрацій. Саме тому «битва» за громади була найзапекліша. І її партія «Слуга народу» на Житомирщині програла.

  За попередніми результатами, які наявні на 6 листопада, із 66 голів громад регіону лише дев’ять від партії влади. Але із цих переможців – шість чинні голови громад, які перед виборами доєднались до партії влади. Тобто лише три кандидати, які не мали доступу до адмінресурсу на місцях, не мали реалізованих проєктів та своїх історій успіху при владі, змогли виграти ці вибори.

  Отже, лише десяту частину громад регіону контролюватиме партія президента. Звичайно, важливо дивитись на депутатський корпус. Але і тут все не дуже добре. І не лише для партії «Слуга народу», а й для всіх загальнонаціональних партій. В громадах до 10 тисяч виборців, де можна було кандидуватись самовисуванцем, партії будуть представлені мінімально. До прикладу у Глибочицькій громаді із 22 депутатів – 18 самовисуванці, і по одному від партій «Слуга Народу», «Європейська солідарність», «За майбутнє» та «Батьківщина». І така ситуація є типовою для малих громад, яких в області 32.

  У 12 містах області переконливої перемоги також жодна партія не отримала. Кандидати від партії «Пропозиція» перемогли у Житомирі, Сергію Сухомлину це вдалось зробити у першому турі, Бердичеві та у Коростишеві, де також переміг чинний міський голова Іван Кохан. Кандидати партії «Наш край» перемогли у Коростені, де Володимир Москаленко виграв ушосте, у Чуднові та Малині. Баранівська та Андрушівська громади отримають нових очільників, і ними стануть кандидати від партії «Батьківщина». Для команди Юлії Тимошенко, це найбільший результат в регіоні на цих виборах, якщо не рахувати перемогу у трьох сільських радах, та подолання виборчих бар’єрів до обласної ради, чотирьох районних та майже всіх міських рад.

  Олевська та Овруцька – єдині міські ради, де перемогли кандидати від партії «Слуга народу». Крім того, в Олевську партія перемогла і на виборах депутатів. Самовисуванці стали мерами у Новограді-Волинському та Радомишлі.

  Доля чотирьох районів

  У Коростенському районі партія «Наш край» отримала перемогу, набравши 20,7%. Далі йдуть «слуги» з 15%, «радикали» з 10%, «ЄС», «Батьківщина» та ОПЗЖ – по 8%. Такий результат переможців створили два кандидати партії на посаду міських голів Володимир Москаленко у Коростені та Олександр Ситайло у Малині, які перемогли. Так само рейтинг президентської партії тримали кандидати на посади голів громад Овруча, Олевська та сільських рад.

Фото: 20 хвилин

  В Новоград-Волинську районну раду пройшли аж 10 партій. Найбільшу фракцію матиме «Наш край», який переміг і тут набравши 17%, «Слуги народу» мають 15%, «ЄС» та «радикали» по 11%, «ОПЗЖ» – 9%, Народна партія – 8%, «Батьківщина» – 7%, «Пропозиція» – 6%, а «Сила і честь» та «За майбутнє» по 5%. Рейтинг переможців також створили місцеві кандидати, зокрема Віктор Мельник, Дмитро Рудницький, Степан Нусбаум – це колишні партійці БПП, які після виборів 2019 року командою перейшли в «Наш край».

  18%, «ЄС» – 14%, «Пропозиція» – 12%, ОПЗЖ – 10%, «Сила і честь» та «Батьківщина» по 7%, «Наш край» та «За майбутнє» по 6% і «радикали» – 5%. Тут на місце умовної «третьої сили» виходить «Пропозиція», результат якої залежав від Сергія Сухомлина та Івана Кохана із Коростишева.

  Бердичівська районна рада матиме вісім фракцій, найбільші в «Слуги народу» та «Батьківщини», які набрали по 16% голосів, «ЄС» – 14%, ОПЗЖ – 11%, «радикали» та «Сила і честь» по 10%, «За майбутнє» –9% і «Пропозиція» – 7%.

  Явка як на Донбасі у 2004. Порушення та підрахунок.

  З моменту відкриття дільниць увага ЗМІ та соцмереж зосередилась на місті Житомирі. Десятки дільниць виявились непідготовленими до дня голосування – кабінок не було. Члени ДВК своїми силами майстрували кабінки, і до опівдня якось вдалося вирішити цю проблему.

  До кінця голосування значних порушень не зафіксували, але вже після закриття дільниць на підрахунок, коли почали надходити дані про явку, виявилось, що в селі Рудня Іванівська Ємільчинської громади проголосувало 98,1% виборців. Із явкою по області у 37,4% та по Новоград-Волинському району в 55% це викликало неабиякий інтерес. Після численних скарг та перерахунків Ємільчинська ТВК визнала результати виборів на цій дільниці недійсними.

  На ранок 26 жовтня кандидат від партії «Слуга народу» Віктор Євдокимов записав відеозвернення до правоохоронних органів з вимогою забезпечити чесний підрахунок голосів та звинуваченнями у масових фальсифікаціях на користь команди чинного міського голови. Зокрема він звинуватив міського голову у спробі скасувати результати виборів на кількох дільницях, де не було облаштовано кабінки для голосування. Крім того, ще на кількох дільницях, за словами кандидата, відбувся підкуп виборців та їх організований підвіз.

ОПОРА та поліція 26 жовтня. Фото: Житомир.today

  У другій половині дня 26 жовтня поліція разом з ОПОРОю відзвітувала про зафіксовані порушення, в тому числі й озвучені Віктором Євдокимовим. А вже 6 листопада Оксана Плис, голова Житомирської міської ТВК заявила, що всі судові позови до комісії суд розглянув, частину відхилив, а частину прийняв на користь ТВК. Того ж дня ТВК офіційно оголосила результати виборів у Житомирі.

  Про що варто замислитись

  На цих виборах на Житомирщині самовисуванці виграли у партійного бренду, попри партизацію місцевих виборів. 36 кандидатів на посаду голів громад йшли самовисуванцями, а 30 від партій. Більше того, партії «Наш край» та «Пропозиція» отримали такі результати завдяки місцевим кандидатам, а не партійному бренду.

  Яскравий приклад – Городницька громада, де із 22 депутатів 14 будуть від партії «Наш край». Адже від цієї партії балотувався Віктор Мельник, чинний депутат облради від БПП та директор ДП «Городницький лісгосп». 10 з 14 кандидатів, які проходять до селищної ради, це прямі підлеглі Мельника, лісники, медичні сестри, бухгалтери – працівники лісгоспу.

  Із 66 голів громад 38 переобрали на наступний термін. 28 громад обрали нових очільників. Запит на нові обличчя є, але не на місцевому рівні. Про дороги, школи та амбулаторії в громадах піклуються вже відомі та прогнозовані політики. Тож виборці вирішили, що так має бути й надалі.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework