Олег Антонюк: «Футбол — це лише гра, завжди потрібно залишатися людьми: і під час матчу, і за межами поля!»

У 2010 році хлопці із села Кодня Житомирського району вирішили створити власний футбольний клуб, який назвали на честь свого села — ФК «Кодня».

Вже із самого початку спортсмени почали демонструвати неабиякі успіхи, посідаючи призові місця у турнірних таблицях районних чемпіонатів та спортивних змагань. І до сьогодні гравці команди продовжують цю позитивну тенденцію. У день інтерв’ю із представником ФК «Кодня», членом виконкому Житомирської районної федерації футболу Олегом Антонюком, у неділю 21 травня, ця команда змагалася у третьому турі Вищої футбольної ліги Житомирського району і обіграла в с. Тетерівка місцевий футбольний клуб «Дангард», з рахунком 3:1.

Ідея та мета створення ФК «Кодня»

— На такий важливий та відповідальний крок, як створення футбольної команди, нас наштовхнуло бажання займатися спортом, популяризувати спорт та здоровий спосіб життя серед мешканців села Кодня, а також прагнення об’єднати громаду села за допомогою любові до спорту. У нас був кістяк команди, який складався з декількох гравців: мене, Сергія Коваля, Олександра Коваля та інших людей, які нині долучаються і до гри, і до різної роботи, пов’язаної з тренувальним процесом та організацією підготовки до різних матчів та змагань.

Село з багатою історією

— У нашому селі є Браталівський міст. Існує одна легенда, що колись жили два брати, які брали участь у війні за ворогуючі сторони. Якось вони зустрілися на цьому мосту, і один брат запитав у іншого: «Скільки ще буде стояти ваше військо?». На що інший брат відповів: «Ко дню його вже не буде». Звідси — назва села Кодня. Також у нашому селі поховані Гайдамаки. Це період «Коліївщини», Гайдамацьке повстання під проводом Максима Залізняка та Івана Гонти у 1768 році. Тут стратили близько 300 учасників «Коліївщини», і село стало символом скорботи та пам’яті про волелюбних і непокірних синів українського народу. У той час на український люд був наведений дуже великий страх. Вимовляючи якусь погрозу чи прокляття, люди говорили: «Щоб тебе свята Кодня не минула!». І до сьогодні нам відомий цей вираз.

У нашого села взагалі дуже багата історія. Про неї можна довго розмовляти і розповідати багато цікавого. Тож у команди навіть не було інших варіантів для своєї назви. Ми вважаємо, що вона найкраще підходить для нашого футбольному клубу.

Перші кроки

— Ми граємо із самого початку Чемпіонату Житомирського району з футболу. Коли вперше взяли у ньому участь, то посіли четверте місце. Минулого року ми посіли 5 місце у Вищій футбольній лізі району, а позаминулого — третє місце.

Свого часу ми грали й на обласному рівні — у розіграші Кубку Житомирської області з футболу. На цих змаганнях ФК «Кодня» дійшов до чвертьфіналу, де нас обіграв ФК «Легіон» (м. Житомир). То був гарний досвід для нашої команди. Але на сьогоднішній день нас цілком задовольняє якість футболу, потужність та рівень проведення змагань у Житомирському районі. Не можна сказати, що в нашому районі чемпіонати менш потужні, аніж в області — обоє відбуваються на високому рівні. Більше того, в деяких моментах наші районні змагання навіть кращі за обласні! Зокрема, в Житомирському районі зібрані найкращі гравці з усіх куточків Житомирщини, з якими грати — одне задоволення! До того ж, для обласних чемпіонатів потрібно і більше коштів, аніж для районних змагань, і багато часу, аби належним чином підготуватися. Тож поки ми не плануємо заявлятися на область.

Гравці ФК «Кодня»

— Капітан нашої команди — Сергій Коваль, який, на жаль, зараз травмувався і не може грати. А його менший брат Олександр Коваль є віце-капітаном ФК «Кодня». Нам дуже допомагають легіонери із ФК «Бердичів» та місцевих футбольних клубів Житомира, які паралельно грають і за свої команди, і за ФК «Кодня». Це дуже досвідчені гравці, які часто дають гарні поради, допомагають підвищити результативність та ефективність тренувань і футбольних матчів. Хлопці грають з нами завжди: і тоді, коли є фінансова підтримка, щоб матеріально заохотити наших гравців, і навіть коли такої можливості немає.

У новому футбольному сезоні від нашої команди заявлено 24 футболісти. У відсотковому співвідношенні в ФК «Кодня» грають близько 55% місцевих та 45% гравців-легіонерів. Серед приїжджих футболістів: Роман Киришун, Юрій Рибальченко, Роман Сотник.

Хочу наголосити, що ми не виділяємо нікого із гравців у нашій команді, адже усі учасники ФК «Кодня» рівні між собою, усі ми працюємо задля спільного результату та однієї мети.

Гра третього туру Вищої ліги: ФК «Кодня» (с. Кодня) – ФК «Дангард» (с. Тетерівка)

— Я дуже пишаюся своєю командою. Нам було приємно змагатися із таким сильним і гідним суперником, як ФК «Дангард». Зазначу, що наша команда налаштовується на кожну гру, ретельно готується до кожного змагання, адже ми розуміємо, що від того, як ми себе проявимо у конкретному матчі, залежить увесь кінцевий результат.

Перший тайм гри із ФК «Дангард» вийшов досить спокійним, виваженим. Але вже у другому таймі на полі вирували справжні емоції, було дуже багато небезпечних моментів. І ми, і команда-суперник чітко усвідомлювали, що відбувається не просто гра за три очки, а що ми є прямими конкурентами за потрапляння у шістку, і зараз на полі відбувається матч за шість очок. Ми дуже сподіваємося, що у новому футбольному сезоні гарно проявимо себе у Вищій лізі Житомирського району, потрапивши у трійку лідерів, і зайнявши призове місце.

Юний вболівальник

— Ми часто беремо із собою на матчі наших рідних та близьких. Зокрема, на сьогоднішню футбольну гру із ФК «Дангард» я привіз свого похресника Віталія. Він прокинувся о 6:00 ранку і з нетерпінням чекав, щоб я взяв його на футбольний матч у село Тетерівка. З самого ранку Віталій зателефонував і запитав, чи не забув я про те, що маю взяти його із собою (посміхається). Ось такий відданий та юний вболівальник підростає у нашої команди!

Робота для душі

— У своїй роботі я зіштовхуюся з різними труднощами — правильний підбір гравців, організація поїздок на футбольні матчі, вирішення різних організаційних та фінансових питань тощо. З капітаном команди, Сергієм Ковалем, ми обдзвонюємо усіх наших гравців напередодні тренувань та ігор, з’ясовуємо, хто із них точно буде. А тим часом, ми в уяві вже вибудовуємо склад футболістів ФК «Кодня» на майбутню гру.

Наші спортсмени грають для власного задоволення, це робота для душі. Нам дуже хочеться принести якусь користь і своїй команді, і громаді села Кодня. Ми робимо усе для того, щоб розвивався спорт, і односельчани приходили на стадіон дивитися футбольні матчі. Наша команда власним прикладом закликає дорослих займатися спортом, і прививати любов до спорту у своїх дітей. Бо якщо цього не робити, то діти та молодь просто сидітимуть у своїх кімнатах, гратимуть у комп’ютерні ігри, проводитимуть увесь вільний час у соціальних мережах та Інтернеті, не будуть розвиватися ані фізично, ані духовно.

Особисто я вважаю, що футбол — це саме така гра, яка розвиває як фізично, так і духовно, даруючи незабутні хвилини спілкування гравців команд, вболівальників під час футбольних матчів та за межами поля. До того ж, не варто забувати, що футбол сприяє й розумовому розвитку, розвиває логічне мислення, адже під час тренувань та ігор, футболісти обдумують свої кроки, прораховують дії суперника тощо.

У єдності — сила!

— Здорова атмосфера у команді, регулярні тренування, постійна робота над собою, всебічна підтримка наших фанатів, спонсора, Олександра Баранюка, якого ми між собою, у команді, називаємо «директором», сільського голови Наталії Бовсунівської, а також допомога лікарів, які обслуговують футбольні матчі — усе це відіграє надзвичайно важливу роль у функціонуванні ФК «Кодня».

Власник та директор СПП «Лад» Олександр Баранюк дуже нас підтримує і морально, і фінансово, завжди йде нам на зустріч. Крім того, за його сприяння ми реконструювали стадіон, на якому проводяться різні футбольні змагання Житомирського району. Ми доглядаємо за полем, власними силами підтримуємо його у доброму стані.

Звісно ж, не забуваємо і про фанатів ФК «Кодня», які разом із нами їздять на футбольні матчі та спільно з командою щиро радіють кожній її перемозі та співпереживають кожній поразці. Вони — справжня підтримка і опора для ФК «Кодня». До того ж, наші вболівальники допомагають ще й доброю справою — разом з нами підсівають футбольне поле, готують його до футбольних матчів, які ми приймаємо у своєму селі.

Окремо хотілося б подякувати медичному персоналу, адже вони приділяють нам, футболістам, свій особистий час, приходять у вихідний день із самого ранку, о 9:00, щоб у разі потреби надавати медичну допомогу спортсменам під час гри. Ці люди могли б провести вільний час з родиною, але жертвують ним заради футболістів, приходячи обслуговувати матчі.

Ми постійно рухаємося вперед, працюємо над собою, хочемо залучати до спорту якомога більше молоді. Плануємо й надалі розвиватися і не зупиняємося на досягнутому. Лише спільна, злагоджена робота небайдужих людей сприяє тому, що сьогодні ФК «Кодня» має можливість грати у футбол, представляти своє село у цьому виді спорту на теренах Житомирського району. Усім цим людям, про яких я вам розповів, ми завдячуємо: спортивним інвентарем, коштами, які дають нам можливість їздити на різні турніри та чемпіонати Житомирського району з футболу, а також власним футбольним полем, можливістю платити за арбітраж та фінансово заохочувати гравців нашої команди тощо. Тому я щиро вдячний усім людям, які підтримують ФК «Кодня»! А нашим гравцям я хочу побажати міцного здоров’я, наснаги, також зичу щоб нам посміхалася фортуна, а футболісти не травмувалися і грали у своє задоволення. Пам’ятаймо, що футбол — це лише гра, завжди потрібно залишатися людьми: і під час матчу, і за межами поля!

Катерина Дейнека

Всі новини Житомира

 

Последнее изменение Вторник, 23/05/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework