×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

Чи переможе юна дівчинка накачаного татуйованого тридцятирічного чоловіка?

  В уяві малюються різні еталони: від двометрового Віталія Кличка, серйозного Брюса Лі до веселого та усміхненого Джекі Чана. Сьогодні у величезну картотеку моїх асоціацій несподівано проникла молода дівчина, більш схожа на принцесу, ніж на майстра спорту.

  Шлях Оксани до переможних вершин розпочався з шестирічного віку. Спочатку заняття, як і будь-яка енергозатратна мозкова діяльність, викликали спротив та сум. Проте, якщо більшість дітей могли повередувати, прогуляти, зрештою закинути тренування, у нашої героїні була ситуація члену екіпажу зануреного підводного човна – тато знаний тренер Олександр Миколайович Ткачук, який і до сьогодні викладає в новоградській дитячо-юнацькій спортивній школі. Зрештою талант батька та наполегливість доньки стали приносити раціональне зерно – поряд з інтелектуальним розвитком, з’явилися нові знайомства, друзі, подорожі багатьма містами України, відчуття азарту гри та смаку перемоги. Нудне спочатку заняття перетворилася у приємний відпочинок, - повідомляє Новоград City.

  – Оксано, а Ви пам'ятаєте, як Ваш тато мотивував до занять? Адже маленьким дітям зовсім не хочеться сидіти на місці і роздумувати куди посунути фігуру на шаховому полі.

  – Ось, наприклад, він говорив що ми поїдемо на змагання, і якщо ти там займеш призове місце чи попадеш в першу десятку (тут вже залежно якої складності турнір), то куплю новий велосипед, ролики, чи ще якусь іграшку. Але деяким дітям це цікаво ще з дитинства, тому їх і мотивувати не потрібно. Мені ж шахи почали подобатись у віці десь 14-15 років.

  – Отже, спочатку Ви займалися вдома, потім тато привів Вас у секцію? Чи на турніри Ви їздили з домашньою підготовкою?

 – Ні, я займалась тільки дома. Який сенс було ходити на секцію, якщо тато – тренер. Вже пізніше, в 19 років, коли я почала навчатись у Житомирі, я ходила двічі на тиждень до шахової школи, і там займалась з тренером.

ok 28.256369gif

 – Коли Ви почали ходити до шахової школи, кого Ви в ній побачили? Які люди займаються цією грою?

 – Це були звичайні люди, як всі. Шахами займаються ті, кому це цікаво, або ж дітки яких мама з татом привели на секцію, для загального розвитку.

 – А є якесь рангування? Щось на кшталт: від 6 до 12 років, підлітки, юні шахісти, люди середнього віку, пенсіонери? Чи можуть протистояти дівчинка-майстер 10 років проти брутального 30 річного 120 кілограмового здорованя в татуюваннях?

 – В турнірах є вікові категорії. Наприклад, Чемпіонат України до 10, 12, 16 років... Але є турніри з обмеженням по рейтингу. Ось наприклад, якщо дівчинці 15 років, але вона майстер спорту з рейтингом 2300, то вона повинна вже грати в категорії з рейтингом не нижче 2200, а в таких змаганнях у суперниках можуть грати і дорослі. Хлопець якому 14 років, може запросто виграти дорослого чоловіка якому 30. Тут роль відіграє майстерність гри.

 – Ви пам'ятає свій перший турнір – своєрідний "вихід в люди", коли домашні тренування і майстерність отримана від тата була продемонстрована іншим майстрам?

 – Це було років 12 назад – 2006 рік, Чемпіонат України до 10 років.

 – Одразу на чемпіонат України?! Цікаво чи посіли якесь місце з першого разу?

 – Тоді не було такої кількості турнірів як зараз. Зайняла я 6 місце.

 – Шосте місце зі скількох учасників?

 – Дівчат було 41, юнаків – 94.

 – Гідний результат, як для першого разу! До речі, а є у Вас таке поняття як "мандраж", хвилюєтеся перед змаганнями?

 – Звичайно є.  Адже програвати нікому не хочеться. Але чим більше я нервую,  тим гірше граю. Тому потрібно навчитись не хвилюватися, адже це просто гра, і будуть як виграші, так і поразки, тут ще удача відіграє свою роль.

 – А скільки мінімум-максимум партій за чемпіонат грає спортсмен?

 – В чемпіонаті за класичною схемою надається 1 година 30 хвилин та додається 30 секунд за зроблений хід. Грають дев'ять турів (партій), якщо бліц гра (то маєте три хвилини + дві секунди за хід) тривалістю 11 турів.

 Щоб стати переможцем, бажано виграти всі партії, хоча таке трапляється рідко. Отже – потрібно набрати максимум. Зазвичай йде розподіл – 1-3 місця. До речі, в п'яти гравців може бути по сім з половиною балів. Тоді переможець визначається за спеціальними коефіцієнтами з купою нюансів.

 – Коли Ви сідаєте за гру з суперником (це взагалі - суперник - чи партнер) і за декілька ходів Ви вже бачите (передбачаєте) розвиток подій?

 – Коли ми сідаємо за гру, то це наш суперник. Партнером його навряд назвеш. Звичайно, щоб добре грати потрібно дивитись на декілька ходів вперед, і в різних варіантах. Це не так просто, бо одна помилка в якомусь із варіантів, і партію можна програти.

ok 28.0715236gif

 – Колись я чув легенду про виникнення шахів, суть якої - бажання правителя спонукати свого не надто розумово розвинутого сина до процесів мислення, щоб було кому державу передати у спадок. Тож чи варто сучасним вітчизняним правителям забезпечувати золотій молоді не лише дорогі авто, запаморочливі вечірки та інші принади веселого марнотратства, а й інтелектуальний розвиток, в т.ч. і за допомогою шахів?

 – Звичайно потрібно допомагати розвивати шахи, та і не тільки, будь-який вид спорту, чи то інтелектуальну гру потрібно підтримувати. В Житомирі, шахи зараз дуже розвиваються. Там є декілька шахових шкіл, які регулярно проводять різні турніри та цікаві заходи.

 – Наступне, чи можуть шахи допомогти лікарям? Наприклад, боротися зі старечою деменцією (слабоумство)? І чи не можна, випадково перегоріти від занадто сильних мозкових навантажень? З іншого боку, затратна мозкова діяльність, можливо, допоможе боротися з ожирінням, спалюючи гігавати калорій? Складно уявити шахіста із зайвими кілограмами.

 – З приводу чи можуть допомогти шахи лікарям. Вам не відповім, я не лікар, тому і сказати не можу. Але, Володимире, повірте шахісти з зайвими кілограмами є, – і  багато з них грають дуже добре.

 – Як Ваші друзі ставляться до Вашого захоплення шахами?

 – Позитивно, коли їздила на змагання, то завжди підтримували.

 – Про час, коли Ви були тренером: як це – вчити інших, передавати власну майстерність?

 – Тренером я стала, коли мешкала в Житомирі, в шаховій школі "Інтелект". Передавати свій досвід комусь це завжди круто! Бути вчителем, викладачем – це передавати свої звання тому, кому в майбутньому вони зможуть допомогти. Хіба це не чудово?

Джерело: Новоград City

Новини Житомира

 

 

Последнее изменение Пятница, 27/07/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework