Міфи про спортивне харчування від звягельського чемпіона світу з пауерліфтингу

  Вадим Омельчук, майстер спорту міжнародного класу з пауерліфтингу, чемпіон світу за версією WPA 2015 року, тренер з пауерліфтингу та силового екстриму.

   Вадим має три вищих освіти: економічну, педагогічну та управлінську, – розповідає novograd.city.

  Свою кар'єру розпочинав з трирічної служби старшим розвідником у 54 окремому гвардійському розвідувальному батальйоні. Згодом пішов до дитячо-юнацького клубу фізичної підготовки. Зараз тренує збірну команду Новоград-Волинського й області. Він є президентом Новоград-Волинської федерації пауерліфтингу та стронгмену, а також очолює Житомирський обласний осередок Федерації стронгмену України. Віднедавна Вадим – директор у дитячо-юнацькому клубі фізичної підготовки.

  "Спортивне харчування завжди викликало навколо себе багато суперечок. Попри те, що такий спосіб поповнення енергетичних запасів організму є досить популярним серед спортсменів, багато хто вважає його шкідливим чи не правильним. Щоб уникнути подальших сумнівів, поговорімо про міфи та спростуймо їх раз і назавжди, – каже Вадим. – Із власного досвіду додам, що я вживаю спортивне харчування понад 15 років, а останніх 10 – практично безперервно. Можу з впевненістю сказати, що правильне вживання спортивного харчування тільки покращує якість життя та здоров'я. Це підтверджують щорічні обстеження у лікаря та аналізи, що я обов'язково роблю. Відзначу те, що всі показники стають кращими з віком, ніж були, наприклад, у шкільні роки".

  1. Міф перший: спортивне харчування – це суцільна «хімія»

– Ця "хімія" прискорює ріст м'язів і завдає шкоду організму. Мабуть, не особливо компетентні люди переплутали "СпортПіт" зі стероїдними або гормональними добавками, – говорить Вадим.

Спортивне харчування – це особлива група харчових продуктів, що випускається переважно для людей, які ведуть активний спосіб життя та займаються спортом. Воно розробляється і виготовляється на основі наукових досліджень у різних галузях, як-от: дієтологія і фізіологія. І є ретельно підібраною за складом концентровану суміш основних харчових елементів. У порівнянні зі звичайною їжею, на перетравлення якої можуть йти години, спортивні добавки вимагають мінімальних витрат часу і зусиль травлення на розщеплення і всмоктування, при цьому багато видів спортивного харчування мають високу енергетичну цінність.

Виготовляють його з цілком натуральних продуктів, таких, як яйця, молоко і молочна сироватка. Адже для того, щоб поповнити запас білків після виснажливого тренування, набагато простіше випити 300 мл протеїнового коктейлю, ніж з'їсти 15-20 яєць.

Спортивне харчування абсолютно нешкідливе, якщо приймати його правильно.

Спортивне харчування спрямоване на поліпшення спортивних результатів, підвищення сили та витривалості, зміцнення здоров'я, збільшення розміру м'язів, нормалізацію обміну речовин, досягнення оптимальної маси тіла і, в цілому, на збільшення якості та тривалості життя.

  1. Міф другий: спортивні суміші потрібні лише спортсменам

Зрозуміло, що спортсмени – це основні споживачі "спортпіту". Але створювали його для всіх людей, що займаються важкою фізичною працею: рятувальники, вантажники, будівельники та люди, які пов'язані з ризикованими професіями, та де застосовується фізична сила. Таким людям, щоб підтримати фізичне здоров’я, необхідно щодня з’їдати чималу кількість їжі, що вельми дорого і часто, при неправильному режимі харчування, може супроводжуватися поганим самопочуттям.

Також "спортпіт" підходить для відновлюваної терапії після травм, операцій  або тривалих хвороб, щоби максимально швидко відновити свою фізичну працездатність.

  1. Міф третій: протеїни знижують потенцію

Все з точністю навпаки. Протеїн стимулює репродуктивну функцію та підвищує потенцію, через те, що білок стимулює ріст м'язів, а більша кількість м'язів збільшує кількість вироблення організмом власного тестостерону.

Протеїн, по суті, це концентрована їжа, очищена від "непотрібних" вуглеводів і жирів. А міф виник через те, що протеїн плутають зі стероїдами, які не мають ніякого відношення до спортивного харчування.

Що ж таке Протеїн?

Протеїн (у перекладі з англійської мови, він же білок) – це суха (порошкоподібна) молочна сироватка, що пройшла високий ступінь очищення від жиру та містить в середньому 80-90% чистого молочного білку. Таке доочищення позбавляє атлета від зайвих калорій та жирів, зберігаючи при цьому у щоденному раціоні важливі білки та амінокислоти. До того ж дитячі суміші та протеїн роблять з однієї й тієї ж сировини, що повністю підтверджує його корисність.

  1. Міф четвертий: досягти швидких результатів можна і без "спортпіту"

Реальність: бажаного досягти справді можна, але зовсім не так швидко та легко, як би хотілось.

Якщо замість спортивних сумішей вживати лише звичайну їжу, потрібно невтомно стежити за тим, аби порції відповідали потребам, рахувати кожну калорію та кількість необхідних білків і вуглеводів.

Помилитеся в менший бік – отримаєте недостатньо важливих для гарного самопочуття речовин, у більший – ризикуєте набрати зайву жирову масу.

Натомість продукти спортивного харчування позбавлені усього непотрібного і містять збалансований комплекс білків та вітамінів. З ними бажаних результатів ви досягнете швидше та якісніше, а докладатимете значно менше зусиль.

  1. Міф п'ятий: спортивне харчування – дуже дорого

Насправді витрати на нього не високі, не потрібно ганятись за найдорожчими фірмами світу, досить просто проконсультуватись з досвідченим тренером.

Навіть у нас в Новограді можна придбати протеїн хорошої якості районі 350-400 грн в, особливо, якщо врахувати, що упаковка зазвичай розрахована на тривалий час прийому. Зрештою, зміцнення вашого здоров'я, поліпшення самопочуття і відмінні спортивні результати, окуплять всі ваші витрати. А всі міфи про спортивне харчування розвіються, як туман, коли ви переконаєтеся в конкретну користь цих харчових добавок для досягнення поставлених цілей.

kk0801209 1

kk0801209 3

Новини Житомира

       
 

Последнее изменение Среда, 08/01/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework