Житомирський альпініст Олександр Олівсон: "Поки ти виходиш на старти, ти знаходиш себе справжнього"

  Людина, сім'янин, батько, професіонал, трейлраннер, альпініст та ідейний лідер проекту "Твоя Пригода". Все це - про житомирянина Олександра Олівсона.

  За його плечима - участь у SwissPeaks Trail (360 км із 25 000 м D+), неймовірній та складній "Пті Дрю", чотириразова участь у Tor Des Geants (330 км із 24 000 D+). А також - безліч мультиспортивних перегонів та інших, не менш вражаючих пригод.

  ««Твоя пригода» поспілкувалася із Олександром про гонки та пригоди», ― передає sportzt.com.

  - Олександре, ким ти працюєш? Чим займаєшся?

  25 років потому я створив компанію, яка займається виробництвом та продажем туристичного спорядження. Останні декілька років я дещо відійшов від операційного управління компанією та сфокусувався на розвитку проекту Твоя пригода. Якщо спочатку я проводив лише Трейл Карпатія, то зараз проект складається із декількох різних змагань, які я намагаюся розвивати, дещо змінювати та вдосконалювати (Гуцул трейл, Карпатія, 100 Букомиль, Extreme Endurance Trail та Житомирські вертикалі). Це потребує багато часу, тому зараз я розглядаю цей проект, як повноцінну роботу.

  - Як і коли спорт з’явився у твоєму житті?

  Я не вважаю себе спортсменом, я –любитель – фізкультурник. Але цією фізкультурою я займався все своє життя. В шкільні роки починав з легкої атлетики, ходив на плавання, бокс, займався туризмом та спортивним орієнтуванням. У старших класах переважала легка атлетика, я бігав спринт. Але на той час не було ніяких амбітних цілей, я просто бігав. В інституті продовжував займатися легкою атлетикою, туризмом та майже 10 років ходив у гірські походи. Потім захопився альпінізмом, потім - мультигонками. А зараз черга трейлраннінгу.

  - Що для тебе пригода?

  Це питання досить складне, філософське. На мою думку, це якась подія, яка повинна мати елемент новизни, щось таке, чого ти не чекаєш. Вона повинна вимагати від тебе виходити за межі раніше отриманого досвіду та твоїх можливостей.

  - Перший трейл, який ти пробіг?

  Вперше спробувал трейл на заході Prazsa Stovka (Чехія). Це була морозна зима 2011 року, дистанцію одразу обрав довгу, біг 110 км із набором десь у 4000 метрів. Мені дуже сподобалось, і я зав’язав довготривалі стосунки із цим видом спорту - як учасник, та як організатор.

  - Як ти тренуєшся зараз?

  Тренуюсь разом із Endurance School під керівництвом Олексія Прокопенка. Льоша регулярно складає мені план тренувань, а я намагаюсь його виконувати, наскільки це можливо, та наскільки дозволяють кондиції.

  - Захід, про який ти мрієш?

  На це питання я можу відповісти і як організатор, і як учасник. Мабуть, для мене це одне й теж, бо я намагаюсь організовувати такі заходи, в яких я б хотів прийняти участь сам, наскільки це дозволяють умови. А стосовно того, що я хотів би пробігти сам, то я, мабуть, не дуже великий мрійник. Хоча, якось на очі потрапила інформація про іспанські бігові заходи із альпіністським нахилом, із сходженнями - мабуть, це було б цікаво.

  - Як ти не втрачаєш жаги до пригод?

  Коли ти займаєшся посилено якимось видом, є певна межа, після якої це заняття стає тобі не цікавим, звичка робити одне й те ж саме набридає. Ти знаходиш щось інше. Але те, що ти знайшов, не з’являється само собою, коли попереднє скінчилося. Воно народжується десь паралельно, потім у якийсь час починає переважати та затьмарює попереднє. Поки ти цим займаєшся, тренуєшся, виходиш на старти, ти знаходиш себе справжнього у цьому захопленні.

  - Що ти говориш собі, коли сили закінчуються?

  Не думайте, що я супер спортсмен, який завжди готовий рвати жили. Я – звичайна людина, яка, коли сили закінчуються, просто сідає та відпочиває. Надлюдини не існує. Що я собі кажу? Чесно кажучи, нічого, бо хочеться довести справу до кінця та випити пива. Це надає сил.

  - Як ти відпочиваєш? 

  Класний старт – найкращий відпочинок.

  - Найсмачніша їжа на гонці?

  Взагалі, я не дуже примхливий у цьому питанні. Я пам’ятаю Tor Des Geants (Тур Гігантів) та пункти харчування, де я ласував комбінацією із кока-коли та печива із варенням. Здавалося, що мені більше нічого не було потрібно – з’їв та можна бігти до наступного пункту.

Новини Житомира

       

Последнее изменение Четверг, 06/02/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework