×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Особлива увага прокурорів – соціально вразливій категорії дітей та переміщеним із зони проведення АТО

Днями набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми»,

n 2902168028яким внесено зміни до 9 діючих законів України, спрямованих на приведення чинного законодавства у відповідність до Конвенції ООН про права дитини.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Житомирської області.

«Захисту прав і свобод соціально вразливої категорії дітей органи прокуратури завжди приділяють особливу увагу, із внесенням зазначених змін така діяльність прокуратури посилиться», - повідомив заступник прокурора області Віталій Мякішев.

Заступник прокурора області зауважив, що минулого року прокурори ефективно застосовували представницькі повноваження щодо захисту прав і свобод дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, дітей, які виховуються в сім'ях, що перебувають у складних життєвих обставинах, залишених без догляду батьків та переміщених з тимчасово окупованої території України.

Він уточнив, що, відповідно до Закону України «Про прокуратуру», прокурор здійснює представництво в суді інтересів дітей у тому випадку, коли законні представники або органи, яким законом надано право захищати їх права, свободи та інтереси не здійснюють або неналежним чином здійснюють цей захист.

З метою недопущення порушення прав дітей на житло прокурорами Брусилівського, Ємільчинського та Попільнянського районів, Коростенським і Новоград-Волинським міжрайонними прокурорами заявлено 7 позовів про накладення заборони на його відчуження, які судами задоволено, - поінформував заступник керівника обласного відомства та навів конкретні приклади. Зокрема, за позовом прокуратури Попільнянського району судом накладено заборону на відчуження житлового будинку, в якому зареєстровані четверо дітей, рішення про позбавлення батьківських прав судом постановлено ще у 2007 році.

Судами задоволено два позови прокурора Коростишівського району до Минійківської та Старосілецької сільських рад про визнання незаконними відмов сільських голів у постановленні на квартирний облік дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Минулого року прокурори заявили 25 позовів про визнання за дітьми, позбавленими батьківського піклування, права власності на житло та земельні ділянки у порядку спадкування. Судами позови розглянуто та задоволено на загальну суму понад 700 тис грн», - додав Віталій Мякішев.

Усупереч вимогам Закону України «Про охорону дитинства» не всім дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, виплачується одноразова допомога після досягнення ними 18-річного віку. Так, лише завдяки принциповій позиції прокурорів Попільнянського та Черняхівського районів поновлено права двох дітей.

За позовом прокуратури області до Бердичівської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів, судом визнано протиправною бездіяльність інтернатного навчального закладу та зобов’язано виплатити одноразову грошову допомогу дитині, позбавленій батьківського піклування.

Заступник прокурора області зауважив, що нещодавно прийняті законодавчі зміни спрямовані на вдосконалення системи забезпечення прав дітей в Україні шляхом удосконалення механізмів та процедур прийняття рішень щодо захисту дитини за місцем її проживання, підтримки сімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини, постраждали в результаті військовий дій або збройних конфліктів.

«У зв’язку з цим прокуратура області наразі вивчає стан забезпечення державної цільової підтримки дітей, переміщених з тимчасово окупованої території України, районів проведення антитерористичної операції, зокрема дотримання їх прав на вищу освіту, повноти нарахування та виплати соціальних стипендій тощо», - підсумував сказане Віталій Мякішев.

Последнее изменение Понедельник, 29/02/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework