×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.
JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

Виною всихання лісів на Житомирщині називають відомого шкідника – вершинного короїда

Масове всихання сосни на Житомирщині, явище хоч і молоде, та вже всім добре відоме.

n 2903168467Навколо цього питання сьогодні здіймається багато галасу: мовляв, під виглядом санітарних рубок вирубують здорові дерева.

Однак лісівники  з упевненістю можуть сказати – рубають виключно у відповідності до законодавства в лісовому господарстві. Та й контролювати їх є кому. Аби отримати дозвіл на санітарні рубки, треба пройти багато інстанцій: це й обласне управління лісомисливського господарства, і державне спеціалізоване лісозахисне підприємство «Вінницялісозахист», які в складі спеціалістів з екологічної інспекції та відтепер ще й СБУ, приїжджають на обстеження лісосік.. А тих, хто й досі не знайомий з цією проблемою, лісівники запрошують до себе, обіцяють показати, розказати, а  якщо потрібно, то й доказати, що криється під грифом «суцільні санітарні рубки».

Ще чотири роки тому лісівники помітили негативну тенденцію до всихання цієї основної лісоутворюючої породи на своїй території. Якщо в 2012-13 роках хвороба проявляла себе всиханням поодиноких дерев, то з початку 2015 року, в зв’язку з підвищеною температурою, відбувається масове всихання дерев сосни. За спостереженням працівниками лісової охорони уражені дерева всихають за два – три тижні.

Виною всихання науковці називають відомого нашим краям шкідника – вершинного короїда, веде далі бесіду головний лісничий. Мізерна комашка оселяється у верхній частині крони сосни під корою, де живе і розмножується  (близько 50-70-ти личинок), а згодом заселяє нові дерева. За сприятливих кліматичних умов для його розвитку короїд дає дві-три генерації за вегетаційний період. Майже невидимий жучок може долати відстані до трьох кілометрів, тож і не дивно, що території, охоплені всиханням - значні.

Головний лісничий Городницького лісгоспу Леонтій Михайлович Валенкевич запросив журналістів  та громадськість відвідати лісові масиви лісгоспу та на власні очі побачити масштаби всихань. У складі делегації  до лісу поїхали і сільські голови Броницькогутянської, Кленівської сільської та Городницької селищної рад, на території яких розташовані лісові масиви лісгоспу. Спочатку якось скептично чоловіки, які живуть і працюють серед розмаїття лісових насаджень, розуміють ціль поїздки, мовляв, хіба ми лісу не бачили?! Утім, уже перша зупинка привела в здивування навіть тих сільських голів, які мають лісогосподарську освіту і колись, зрештою, й розпочинали свій трудовий шлях саме з лісу. Поблизу молодої ділянки, де власноруч, кілька років тому садили ліс в рамках акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» усихає чималий клапоть добротної сосни. Верхівки пожовкли, а місцями вже й осунулася глиця. Збоку лежать колоди - результат розпочатої днями роботи по проведенню санітарно-оздоровчих заходів. Деревина в колодах, зі сторони крони, вже посиніла, кора осипалася після «роботи» короїда.

Суцільні санітарні рубки, на які от-от отримали дозвіл, відразу взялися проводити, аби не втратити ще ту частину ділового сортименту, який можна взяти із вже практично всохлого дерева. За неї, каже головний лісничий, ще можна виручити трохи грошей, а це – надходження в лісгосп, бо ж держава не фінансує підприємство, відповідно заробітна плата працівникам, сплата податків та обов’язкових платежів до бюджету, і також попенна плата, яка надходить в казну сільських рад, теж суттєво вища, бо ж рахується, як за ділову сировину.

Діана Городецька

Последнее изменение Вторник, 29/03/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework