Як відбуватиметься децентралізація у сфері охорони здоров’я?

Цього року об’єднані громади отримають можливість самостійно розвивати систему надання первинної медичних послуг на своїй території. 

Також вже найближчим часом з’явиться методика формування мережі вторинної ланки охорони здоров’я – госпітальних округів. Ці кроки розв’яжуть існуючі проблеми зі створенням мережі якісних медичних послуг в об’єднаних громадах, а також узгодять дії центральних органів виконавчої влади і місцевого самоврядування у процесі подальшого реформування медичної галузі.

Як наблизити медичні послуги до людей та підвищити їх якість – спільну дорожню карту напрацювали Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та Міністерство охорони здоров’я, - повідомляють у прес-службі облдержадміністрації.

Бачення ефективної системи управління первинним та вторинним рівнями медицини, а також етапи впровадження такого управління обговорили в Мінрегіоні 15 квітня 2016 року на нараді з керівниками департаментів охорони здоров’я обласних державних адміністрацій та головами об’єднаних територіальних громад.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко підкреслив, що основним завданням децентралізації влади є забезпечення для людей висококваліфікованої, якісної медичної послуги.

«Спільно з Міністерством охорони здоров’я ми напрацювали концепцію впровадження медичних послуг в об’єднаних територіальних громадах в контексті децентралізації. За перше півріччя нам потрібно визначити остаточний механізм, щоб на 2017 рік ми затверджували бюджет уже в рамках прийнятої концепції та тих законів, які дозволять налагодити фінансування первинної, вторинної і третинної ланок медицини», — зазначив Геннадій Зубко.

Узгоджені питання щодо передачі повноважень з надання послуг первинної ланки медицини на базовому рівні – на рівні об’єднаних територіальних громад.

За словами заступника Міністра охорони здоров’я Ігоря Перегінця, пропонується три форми організації надання первинної медичної допомоги (ПМД) на рівні громад. У великих громадах передбачається створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). Для малих громад пропонується укладення договорів з ЦПМСД сусідніх громад в рамках міжмуніципального співробітництва. Третя форма - організація надання ПМД лікарями загальної практики – сімейними лікарями, які провадять господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи-підприємці та можуть перебувати з ЦПМСД у цивільно-правових відносинах.

Також міністерства визначилися щодо питання формування госпітальних округів, які забезпечуватимуть послуги вторинного рівня медицини. За інформацією Інституту розвитку територій кількість населення госпітального округу має бути не меншою 150 тисяч, а відстань від пацієнта до лікарні інтенсивного лікування – не більше 80 км. Також у госпітальному окрузі має бути забезпечений повний перелік послуг, які відносяться до другого рівня медицини.

На Житомирщині, у Коростенському районі, вже готові до створення госпітального округу, в який планують об’єднати всі північні райони області. Це підтвердив в.о. керівника управління охорони здоров’я в Житомирській ОДА Віктор Лучків. За його словами, пропонується на базі Коростенської ЦМЛ створити лікарню інтенсивного лікування, а на базі Коростенської ЦРЛ – лікарню планового лікування та хоспіс.

«Ця лікарня найбільш здатна надавати якісну медичну допомогу вторинного рівня, бо там більш кваліфіковані кадри. За статистикою, до 35 % населення північних районів Житомирщини отримують послуги саме в цій лікарні. Це оптимальний заклад, який може виконати функцію госпітального округу і надавати вторинну спеціалізовану медичну допомогу», – сказав Віктор Лучків.

Підсумовуючи нараду, Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко окреслив чіткі терміни для впровадження конкретних завдань з реформування охорони здоров’я в контексті децентралізації. Уряд до середини травня вимагає затвердити методику формування госпітальних округів, після чого – до середини червня – затвердити постанову про склад госпітальних округів. У липні, за завданням Геннадія Зубка, мають бути вирішені питання щодо внесення змін до Бюджетного кодексу в частині фінансування програм надання вторинної медичної допомоги, а також щодо змін до Закону України «Про основи законодавства України про охорону здоров’я» в частині управління госпітальними округами.

 

 

Последнее изменение Вторник, 19/04/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework