В річках Хомора та Случ виявили кишкову паличку, перевищення вмісту марганцю та заліза

Результати досліджень води та загиблої фауни з річок Баранівського району.

За результатами досліджень біологічного матеріалу (риби, бобра), проведених Житомирською регіональною лабораторією ветеринарної медицини, причини смерті фауни із забруднених річок не встановлені.

Адже доставлені паренхіматозні органи (печінка, підшлункова залоза, слинні залози, легені, нирки) бобра для проведення бактеріологічного та патологоанатомічного дослідження не придатні (настільки були пошкоджені), - повідомляють у прес-службі облдержадміністрації.

Однак у зразках риби встановлено перевищення рівня pH, масової частки свинцю, кількості завислих речовин, амонійного азоту та нітратів.

Для встановлення остаточної причини масової загибелі риби необхідне проведення спеціальних отруто-хімікатних досліджень. 22 квітня, будуть відібрані проби води та органічних речовин кількома київськими інститутами для проведення більш повного лабораторного дослідження.

Додатково інформуємо, що 23.03.2016 р. фахівцями санепідслужби відібрано та досліджено на відповідність гігієнічним нормативам за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками 4 проби води. Відповідно до протоколів дослідження вода з р.Хомора на межі з Хмельницькою областю та з р. Хомора в місці впадіння у р. Случ за мікробіологічними показниками не відповідає вимогам СанПіНу 4630-88 за індексом ЛКП (лактопозитивних кишкових паличок), показник яких становить 24000 в дм3 води при допустимому не більше 5000 в дм3.

За результатами санітарно-хімічних досліджень встановлено невідповідність води за органолептичними показниками, вмістом зважених речовин та марганцю.

15 квітня повторно проведено відбір проб річкової води. За санітарно-хімічними показниками річкова вода також не відповідає гігієнічним вимогам – спостерігається перевищення вмісту заліза.

18 квітня при виїзді робочої групи в Баранівський район відібрано та доставлено в лабораторію ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» 2 проби річкової води. За результатами досліджень вона не відповідає гігієнічним вимогам за органолептичними показниками: вода сірого кольору, має затхлий запах, вміст зважених речовин перевищує допустимі показники більше ніж в 2,2 рази, марганцю – в 2,8 рази, показник хімічного споживання кисню перевищує допустимий показник від 1,6 до 2,2 рази.

Ситуація щодо стану забруднення води в річках Хомора та Случ, а також щодо якості питного водопостачання в містах Баранівка і Новоград-Волинський перебуває на постійному контролі Держсанепідслужби.


Нагадуємо, що жителям, які знаходяться біля зазначених річок, заборонено використовувати воду з них у будь-яких цілях.
Питна вода з водопровідних мереж м.Новоград-Волинський та м.Баранівка відповідає гігієнічним вимогам.

Последнее изменение Пятница, 22/04/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework