×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Бердичівлянин хотів продати плутоній, а отримав 5 років позбавлення волі

Доки політики та експерти сперечаються добре або погано діяла Україна, відмовившись свого часу від ядерної зброї і чи не час відновити ядерний статус держави, окремі підприємливі українці діють в обхід державних програм.
Днями Бердичівський міськрайонний суд виніс вирок у кримінальному провадженні, в якому основним предметом дослідження став плутоній, різновид якого, як відомо, використовується для виготовлення ядерної зброї. Наскільки далекими були плани у двох наших співвітчизників — так і залишиться загадкою. Адже, попри обвинувальний вирок, у справі залишилися чимало невстановлених обставин. У тому числі — звідки у одного взявся плутоній, і як інший мав намір його використати, - про це повідомляють «Бердичівські новини».

Кілька років ому у одного із мешканців Вінниці раптово з’явилися 23 циліндричні контейнери-радіоізотопні димосповіщувачі типу „ КИ-1", до складу яких входив і плутоній, і америцій. Слідчим чоловік розповідав, що контейнери багато років тому йому залишив на зберігання один випадковий знайомий, але так і не забрав їх. Ні спростувати, ні підтвердити цю версію слідство не змогло. Але справа не в цьому.
Зберігав поклажу вінниччанин у власному гаражі, божиться, що не знав — що насправді знаходиться у пакетах. Та пройшов час, передані на зберігання речі стали заважати, тож вирішив їх продати. Покупця знайшов аж у Закарпатті. Правда, той, нібито, був посередником — плутоній збирались переправити у Латвію  Домовилися за суму 35 тисяч гривень. А угоду вирішили провернути на нейтральній території. Для цього обрали село Хажин, що під Бердичевом, за майже вісімдесят кілометрів від Вінниці.
Зважаючи на очікувану вигоду, продавець найняв таксі і на ньому вирушив у Хажин. Там, на заправці, і зустрівся із покупцем. Все йшло добре: сторони обмінялися товаром і грошима, вже збиралися роз’їжджатися по домівках. І раптом, як сніг на голову, з’явилися працівники Служби безпеки України. Згодом виявилося, що СБУшники довго вели обидві сторони і розробили спеціальну операція, аби затримати “на гарячому” і продавця, і покупця плутонію. У тому числі, довелося , як кажуть, “проникати у банду”...
Слідство, а потім і суд, були тривалими. Чоловіків спочатку заарештували, потім випустили з-під варти під заставу у 80 тисяч гривень кожен. Зрештою, розставивши більшість крапок над “і”, суддя бердичівського міськрайонного суду Геннадій Заїка дійшов висновку про доведеність вини обох підсудних — і продавця, і покупця -  у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 статті 265 Кримінального Кодексу України. Наслідком стало призначення їм покарання у вигляді 5 років позбавлення волі. Правда, позбавлення волі виявилося умовним, з іспитовим строк на три роки кожному.

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework