×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 608.

Ірина Коцюба: Коли заїжджає машина на звалище, ніхто не дивиться, що саме привозить машина

З початку створення полігону і десь до початку 1991року ніхто не контролював, які саме відходи везуть на житомирське звалище.

 

 

Про це на своїй сторінці у Фейсбук пише житомирська активістка Ірина Коцюба.
«Звалище засноване стихійно в 1957 році на місці старого глиняного кар’єру в районі Крошні, за адресою по вул. Андрієвській. За роки експлуатації терикон звалища виріс більше 30 м, його загальна площа становить 21,6 га; площа ділянки складування – 18,7 га. Наближеність до найближчого населеного пункту – 0,514 км (по документам). Звалище перевантажене, відсутнє огородження по периметру, немає санітарно-технічного паспорту, не знешкоджується повністю фільтрат, яке стало джерелом інтенсивного забруднення атмосфери, підземних вод, а загалом – загрозою епідемічного стану, та потребує удосконалення процесу захоронення відходів. Знаходження такого величезного сміттєзвалища поблизу міста в такому стані становить серйозну загрозу. Багато говоримо про роздільне збирання побутових відходів для того, щоб зменшити потрапляння відходів на звалище, і вилучення з цієї маси відходів для вторинного використання. Житомирське звалище твердих побутових відходів приймає не тільки побутове сміття, але й промислове та будівельне, а також сміття з медичних закладів.

ЧИТАЙТЕ також: Львівські фури зі сміттям їдуть у Житомир: місцеві мешканці перекривають дорогу

Контролю за тим, що привозиться на полігони, не існує (тільки на бумазі). Коли заїжджає машина на звалище, ніхто не дивиться, що саме привозить машина. І саме тому високотоксичні речовини можуть попадати на звалище побутових відходів, спричиняючи отруєння навколишнього середовища. Вже в 2011 році фахівці хотіли закрити житомирське звалище, так як вже тоді воно вичерпало свій ресурс і не могло було приймати сміття. А те, що воно приймає зараз – це означає додаткове навантаження на природне середовище.
Під час проведення довгострокових досліджень можна зробити висновок про стратегію переходу на сучасні технології утилізації твердих побутових відходів, яка включає розроблення та впровадження системи комплексного моніторингу впливу полігону ТПВ на довкілля та стратегію закриття й рекультивації звалища і перетворення його в об'єкт, безпечний для навколишнього середовища. І головним шляхом до зменшення кількості відходів на полігоні є запровадження системи роздільного збирання побутових відходів. І найголовніше, це будівництво сміттєпереробного заводу, побудова даного заводу була би доцільна та економічно вигідна на території між Бердичевом та Житомиром, з врахуванням СЗЗ, через 4-5 років наша область тільки би виграла від даного заводу. Також наша українська законодавча база потребує серйозного узгодження з європейськими директивами, особливо на стадії законів про вторинне використання та тари», - йдеться у повідомлені.

Последнее изменение Суббота, 18/06/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework