×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 608.

Поради житомирянам: як вберегти себе у спекотний день від сонячного та теплового удару?

У Житомирі – літо. Жителів міста майже щодня переслідує сильна спека, саме тому потрібно вміти вберегти себе від сонячного удару і непритомності від задухи.

Що таке сонячний удар? Сонячний удар - це розлад роботи головного мозку внаслідок тривалого впливу сонячного світла на непокриту поверхню голови.
Під час сонячного удару порушується не тільки потовиділення, але і кровообіг, тобто судини розширюються, відбувається «застій» крові в мозку.
Наслідки можуть бути дуже серйозними, погрожуючи навіть зупинкою серця. Сонячний удар дуже небезпечний за своєю силою впливу, в першу чергу, на нервову систему.

Симптоми сонячного та теплового удару
1. З'являється апатія, спрага, можуть бути болі в м'язах.
2. Піднімається температура, в легких випадках - до 38 °С, в важких - до 42 °С.
3. Шкіра червоніє, гаряча на дотик, спочатку вона волога від поту, при наростанні клінічних проявів стає сухою.
4. Головний біль, з'являється нудота, блювота.
5. Пульс частий, тони серця приглушені, дихання прискорене.
6. Порушення свідомості в легких випадках обмежується загальмованістю, в середньо-тяжких випадках можуть бути непритомність, у важких - галюцинації, судоми, кома.
7. При тепловому ударі, особливо пов'язаному з важким фізичним навантаженням, може з'явитися навіть жовтяниця.
Перша допомога. Вона повинна бути надана якомога швидше. При легкому ступені перегріву це дозволить потерпілому повернутися до нормального стану, при тяжкому – допоможе запобігти таким наслідкам, як інфаркт, інсульт і навіть смерть.
1. Створити комфортні умови для постраждалого: перемістити в затінене, прохолодне приміщення, звільнити від одягу або просто розстебнути ремінь, тугий комір, зняти взуття, забезпечити рух повітря: включити вентилятор, кондиціонер, якщо такої можливості немає - створити імпровізовані опахала.
2. Швидко охолодити організм: помістити хворого в прохолодну ванну або загорнути в простирадло, змочене холодною водою. Міняти простирадла, як тільки вони починають нагріватися. На голову, до долонь, в пахвову область покласти пакети з льодом, підійдуть і заморожені овочі з морозилки. Оптимально охолодити хворого до 38,5 ° С, далі організм впорається сам.
3. Відновити втрату рідини. Пити, звичайно, не алкоголь, а мінеральну воду або спеціальні сольові розчини, порошок для приготування яких може виявитися в домашній аптечці, цілком підійде і солодкий чай з лимоном. У всіх випадках, навіть якщо стан не виглядає загрозливим, потерпілого потрібно доставити в лікарню.
4. Особливої уваги потребує профілактика сонячного і теплового удару у дітей. При всіх своїх адаптаційних здібностях, діти не вміють адекватно оцінювати власний стан - за них це доводиться робити дорослим. Не слід кутати дитину, перегодовувати його, а ось за тим, щоб він вчасно попив і не знімав панамку, стежити потрібно обов'язково. Не зайвим буде в жаркий день час від часу вимірювати дитині температуру.

Последнее изменение Четверг, 23/06/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework