Житомирська політична еліта: Хто і скільки заробив у 2015 році

У травні 2016 р. стартував Всеукраїнський рух проти політичної корупції «Під контролем» як об’єднання регіональних громадських організацій, які послідовно впродовж останніх років борються із корупцією у своїх регіонах.

Увійшла до коаліції і ГО «Центр суспільних дій “СІВІТАС”», яка здійснює моніторинг Житомирської обласної та міської рад. Свою роботу громадські активісти розпочали з аналізу декларацій керівництва ОДА, облради, міської ради, голів фракцій та постійних комісій, керівників структурних підрозділів, які координують роботу житлово-комунального господарства та управлінням комунальної власності.

Житомирська обласна державна адміністрація

Найбагатшим чиновником Житомирської обласної державної адміністрації за підсумками 2015 р. можна вважати її голову Сергія Машковського, який отримав майже 350 тис. грн. сукупного доходу. Його основний дохід – не заробітна плата, а спадщина в розмірі 265 тис. грн. 

Доходи дружини голови ОДА (згідно з декларацією – єдиний член сім’ї губернатора) були все ж більшими. Вона за підзвітний період заробила понад 1 млн. грн., з яких лише 21 тис. грн. склала заробітна плата, а рівно 1 млн. було отримано від відчуження невідомого рухомого та нерухомого майна.

У власності губернатора та його родини перебуває чотири земельні ділянки, загальною площею майже 5,8 га. Сергій Олександрович має невеличкий житловий будинок (47,2 кв.м.), а його дружина – одну квартиру (81,1 кв.м.). Пересуваються Мошковські на двох автомобілях – Renault Fluence та Land Rover Range Rover Evogue в комплектації Pure 2014 року випуску.

На другому місці не лише владної ієрархії Житомирської ОДА, але й нашого умовного рейтингу, розмістився перший заступник губернатора Генадій Дмитренко: його дохід у минулому році склав 155 тис. грн. – майже стільки ж, скільки в 2014 р. Аналіз декларації чиновника показав, що він живе лише на зарплату та доходи від викладацької діяльності в Національній академії державного управління при Президентові України та Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ та організацій Житомирської обласної державної адміністрації.

Доходи сім’ї Генадія Васильовича теж вищі. У підзвітному році загальна сума їхнього сукупного доходу склала 323 тис. грн., левову частку якого, а саме 206 тис. грн., становлять, як і у родини шефа голови сім’ї, доходи від відчуження рухомого та нерухомого майна. Чиновник і його родина володіє шістьма земельними ділянками (площею понад 0,7 га.) двома житловими будинками (331,1 і 263 кв.м.) та двома квартирами (94,4 і 38,4 кв.м.). Виходячи з даних декларації, Дмитренки користуються громадським транспортом, адже, власних транспортних засобів вони у власності не мають.

Наступними у рейтингу найзаможніших чиновників Житомирської ОДА розмістилися заступники губернатора – Ігор Гундич і Ярослав Лагута. Перший у 2015 р. приніс до сімейної скарбниці майже 135 тис. грн., одержаних в основному від спадщини (104 тис. грн.). Зважаючи на заробітну плату Ігоря Петровича (21 тис. грн.), очевидно, він перебуває на утриманні членів своєї сім’ї – успішних підприємців (554 тис. грн.). Чиновник зі своєю родиною користуються земельними ділянками площею майже 163 га., які обробляють двома тракторами, та іншим нерухомим майном площею понад 2000 кв.м. Ігорю Гундичу до вподоби вітчизняний автопром – він є власником автомобіля ЗАЗ-110558. Члени сім’ї дотримуються іншої позиції – користуються іномарками Toyota Highlander (2011 року випуску) і Ford Mondeo (2008 року випуску).

Ярослав Лагута, разом із сім’єю заробив у 2015 р. 963 тис. грн. Основу їхніх статків традиційно склала не заробітна плата, а дохід від відчуження рухомого та нерухомого майна (815 тис. грн.). У власності останніх перебуває земельна ділянка (0,1 га.), житловий будинок (89,9 кв.м.), три квартири (52, 176,5 і 108,7 кв.м.), гараж (27,6 кв.м.) та інше нерухоме майно (59,9 кв.м.). Перевагу в родині чиновника надають німецькому автобудівному концерну Mercedes-Benz. Автомобілів цієї марки у власності членів сім’ї декларанта аж три: один позашляховик Mercedes-Benz GL450 та два седани – Mercedes-Benz E320, Mercedes-Benz S550.

Житомирська обласна рада 

На наш запит на інформацію Житомирська обласна рада надала копії декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2015 р. голови обласної ради, заступників голови обласної ради, частини голів постійних комісій та фракцій в обласній раді (членів Президії). 

Разом із тим нам не вдалося отримати декларації наступних членів президії обласної ради: голови фракції політичної партії «Опозиційний блок», голови постійної комісії обласної ради з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів Анатолія Мелашенко, голови фракції Радикальної партії Олега Ляшка Іллі Смичка, голови фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» Віталія Ейсмонта, голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету і комунальної власності Олега Дзюбенко. Не надання такої інформації може бути кваліфіковане, як порушення Законів України «Про доступ до публічної інформації» та «Про засади запобігання і протидії корупції», з наступною адміністративною відповідальністю.

Загалом доходи керівництва обласної ради в 2015 р. зросли порівняно з 2014 р. Наприклад голова облради Анжеліка Лабунська разом із сім’єю заробила у 2014 р. майже 6,7 млн. грн., а в 2015 р. – вже понад 18 млн. грн. Якщо у 2014 р. дохід від провадження підприємницької та незалежної професійної діяльності не приніс у сімейну скарбницю чиновниці жодної копійки, то у 2015 р. їм вдалося заробити майже 11,5 млн. грн. Став підзвітний рік вдалим для Анжеліки Вікторівни і на дарунки – дві земельні ділянки вартістю 190 тис. грн. 

Заступник голови облради Наталія Рибак збільшила свій дохід на 38 тис. грн. – до 93 тис. грн., 15 тис. грн. з яких – допомога по безробіттю. Її ж донька отримала важливе придбання: вона, заробивши 50 тис. грн., придбала квартиру площею 36,5 кв.м. 

Статки першого заступника голови Житомирської обласної ради Володимира Ширми, порівняно з 2014 р., фактично не змінилися (163 тис. грн.). 

Найзаможнішою серед голів фракцій і постійних комісій згідно декларацій виявилася представниця БПП «Солідарність» Ірина Костюшко. Голова постійної комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та розвитку села задекларувала 1,8 млн. грн. родинних доходів за минулий рік. Далі в рейтингу розмістилися: голова постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестиційної діяльності, середнього і малого бізнесу, будівництва, транспорту та зв’язку Віталій Вітусевич (853 тис. грн. сукупного родинного доходу), голова фракції «Народна партія» Микола Рудченко (437 тис. грн.), голова фракції політичної партії Українське об’єднання патріотів «Укроп», голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів Рустам Раупов (320 тис. грн.), голова фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Володимир Кропивницький (215 тис. грн.). 

А ось одним з найбідніших у президії обласної ради виявився голова постійної комісії з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності Сидор Кізін – єдиний годувальник родини. 2015 р. для свободівця приніс лише 15 тис. грн. доходу. Цей дохід був спрямований, вочевидь, на утримання дружини та двох синів, оплату комунальних послуг за квартиру та садовий будинок, проведення технічного обслуговування двох представницьких автомобілів (Mercedes-Benz 5550, Mercedes-Benz С200). Ще більш скромними виявилися статки голови постійної комісії з гуманітарних питань Олени Галагузи. У минулому році депутат заробила лише 10 тис. грн.

Житомирська міська рада 

Відкриває рейтинг найзаможніших чиновників та депутатів Житомирської міської ради, як це не дивно, не міський голова, а секретар ради Наталія Чиж. За минулий рік вона задекларувала майже 2,4 млн. грн. родинного доходу. Міський голова Сергій Сухомлин зі своїми 1,6 млн. грн. значно поступається своїй підлеглій. Доходи заступників міського градоначальника значно скромніші. Так, Олексій Ясюнецький задекларував 159 тис. грн., Матвій Хренов – 278 тис. грн., Олександр Фещенко – 43 тис. грн., Дмитро Ткачук – 47 тис. грн. 

Якщо ж подивитися на родинні статки комунальників Житомира, то картина буде наступною: начальник управління житлового господарства Сергій Кондратюк з родиною у 2015 р. задекларував майже 234 тис. грн., начальник управління комунального господарства Олександр Марцун – 151 тис. грн., начальник управління капітального будівництва Дмитро Болейко – 118 тис. грн., начальник управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища, головний архітектор міста Євгенія Черкасова – 62 тис. грн. 

З декларацій відомо також про майно міських чиновників та обранців. 

Міський голова з родиною задекларував дві земельні ділянки загальною площею 0,6 га., квартиру площею 114 кв.м. і два автомобілі – Porche Cayenne 2011 року та BMW X3 2007 року. 

Наталія Чиж володіє лише нерухомим майном: земельною ділянкою (0,1 га.) та житловим будинком (290,7 кв.м.). 

Олексій Ясюнецький з нерухомості має 0,1 га. землі, будинок (152,7 кв.м.). Пересувається або на Skoda Octavia A5, або на Chevrolet Aveo. 

Олександр Фещенко має земельну ділянку (2,2 га.), квартиру (92,9 кв.м.) та інше нерухоме майно (2440,5 кв.м.). У власності родини є дві квартири (92,9 та 68,03 кв.м.) і гараж (32 кв.м.). Їздять Фещенки на Renault Kangoo 2004 року. 

Матвій Хренов – будинок (87,6 кв.м.) і автівка Chery Tiggo 2.0. Сімя має 0,14 га. землі, квартиру на 42,2 квадрати та KIA Sportage. 

Дмитро Ткачук з родиною проживає у трьох малесеньких квартирках площею 11,52, 18,98 та 23,37 кв.м. 

Комунальники, принаймні в деклараціях, не мають особливих майнових статків.

Насамкінець вважаємо за доцільне нагадати зміст статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення: «Подання завідомо недостовірних відомостей у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, передбаченої Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції», – тягне за собою накладення штрафу від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Статтю підготовлено ГО «ЦЕНТР СУСПІЛЬНИХ ДІЙ “СІВІТАС”», в рамках діяльності коаліції «Під контролем»

 

Последнее изменение Четверг, 30/06/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework