Унікальна обсерваторія на Житомирщині відкриває нові зірки, комети та астероїди

Унікальна у своєму роді Андрушівська обсерваторія не перестає дивувати кількістю нових відкриттів.

Роботи з будівництва Андрушівської астрономічної обсерваторії почалися в 1998 році. Про використання цейсівського восьмиметрового купола місцеві ентузіасти домовилися з Академією наук України. До цього шеститонна конструкція знаходилася в розібраному вигляді на території Головної астрономічної обсерваторії НАНУ. Після розпаду Радянського Союзу та через економічну кризу, що послідувала за цим, у Академії не було достатньо коштів для того, щоб реалізувати попередні плани щодо установки куполу.

Міжнародний центр астрономічних та медико-екологічних досліджень, який є складовим підрозділом Академії наук, надав телескоп Андрушівській астрономічній обсерваторії, переправивши його з російського Терсколу в якості майна України. Чимало часу і величезні зусилля були затрачені на монтаж, а потім і подальшу наладку астрономічного обладнання.

Під час відкриття в 2001 році приватної Андрушівської обсерваторії установа відвідала делегація, до складу якої увійшли такі вчені, як Ярослав Яцків, Василь Івченко, Клим Чурюмов, Ростислав Кондратюк, Віталій Кислюк та Ольга Копил, яка очолює Музей космонавтики імені С. Корольова в Житомирі.

Постійними співробітниками Андрушівської обсерваторії є п'ять астрономів-ентузіастів. У 2003 році їм вдалося побачити потік астероїдів під час дослідження транснептунового об'єкта. Раніше сім з цих астероїдів були науці невідомі. Про своє відкриття вчені негайно відрапортували в Міжнародний центр малих планет, який знаходиться в Гарварді. З центру астрономам прийшла відповідь, що п'ять нових об'єктів вже були зафіксовані американськими вченими, проте Андрушівській обсерваторії зарахували відкриття двох інших об'єктів.

Єдину приватну астрономічну обсерваторію в Україні відкрив кандидат фізико-математичних наук і астроном Юрій Іващенко. Андрушівка - його рідне місто. За час роботи обсерваторії ентузіастам вдалося зафіксувати 86 малих нових планет, які називають астероїдами. Чотирьом новим об'єктам присвоєні постійні назви: Андрушівка, Житомир, Акосипів і Святилівка.

 

Последнее изменение Пятница, 22/07/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework