×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 608.

Передноворічні підряди від житомирських комунальників

Впродовж останніх років під час аналізу існуючої суспільно-політичної й економічної ситуації в Україні з незмінною сталістю констатується негативний факт активного поширення корупції та посиленого її укорінення в усі сфери життєдіяльності держави та суспільства.

Дані міжнародної організації Transparency International, яка проводить порівняльні дослідження цього ганебного явища і надає інформацію про його загальний рівень у різних країн світу у вигляді «Індексу сприйняття корупції» (Corruption Perceptions Index, CPI) є для нашої країни не втішними. Україна в рейтингу корумпованості впродовж останніх років стабільно займає низькі місця. Наприклад, у 2015 р. індекс CPI країни склав 27 балів зі 100 можливих. У всесвітньому рейтингу Україна посіла 130 місце зі 168 позицій. Для розуміння: ми опинилися на одному місці із Парагваєм, Нікарагуа, Непалом, Іраном та Камеруном і дещо нижче, ніж Росія. І це не зважаючи на суттєвий антикорупційний прогрес, який мав місце впродовж останніх двох років.


Галузевий аналіз показує, що однією з найбільш корумпованих галузей економіки країни є сфера житлово-комунального господарства (ЖКГ). Зоною «підвищеного ризику» тут є закупівлі товарів, робіт і послуг. Чи не найчастіше зловживання відбуваються наприкінці року, коли з’ясовується сума невикористаних коштів, які необхідно якомога швидше освоїти, аби не повертати їх у державний бюджет. Вони спрямовуються на вирішення найнагальніших потреб. Зазвичай, контракти укладаються з компаніями, близькими до відповідальних за це чиновників, керівництва міста або партії влади.
Всеукраїнський рух проти політичної корупції «Під контролем» проаналізував наскільки все вищесказане актуальне для Житомира. Ми з’ясували, хто останнім часом облаштовує Житомир за бюджетний кошт. Об’єктами моніторингу стали контракти на суму понад 50 тис. грн., укладені без тендерів Управлінням житлового господарства й Управлінням комунального господарства Житомирської міської ради у грудні 2015 р.
Результати виявилися доволі неочікуваними. Серед щасливчиків нам вдалося ідентифікувати лише одну фірму, безпосередньо пов’язану з керівництвом міста.
Наведемо наявні дані, імена та цифри.
Передноворічний місяць виявився вдалим для ТОВ «Уют Строй». У грудні 2015 р. Управління житлового господарства уклало з компанією два договори на загальну суму 457059,6 грн. Предметом одного з них було виконання робіт по капітальному ремонту шиферного даху житлового будинку №11 по вул. Войкова, іншого – капітальний ремонт м’якої покрівлі житлового будинку що за адресою проїзд Академіка Тутковського, 6. Варто зауважити, що згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) засновником і керівником компанії є Ігор Дрогоруб, який на останніх виборах балотувався до Житомирської міської ради від ВО «Батьківщина».
708768,95 грн. бюджетних коштів на виконання робіт по капітальному ремонту ліфтів у житлових будинках Житомира розділили між собою ПП «Житомирліфт-Сервіс» (245630 грн.), ПБМП «Спецреммонтаж» (239885,34 грн.), ПП «СРП «Спецліфтреммонтаж» (172432,93 грн.) та ДП «Ремліфтмонтаж» ПСП «Вертикаль» (50820,68 грн.).
Право проводити капітальний ремонт і заміну обладнання теплового пункту житлового будинку за адресою майдан Соборний, 3/2 отримав директор ПП «Євродом Комформ» ФОП Віктор Вербовський. Сума договору – 108289 грн.
Мав змогу підзаробити перед новорічними святами й приватний підприємець Василь Микитенко, керівник Колективної творчої архітектурної майстерні «Житомирархпроект» Житомирської організації спілки архітекторів України, яка нині перебуває в стані припинення. Він у грудні 2015 р. отримав один великий підряд вартістю 61334 грн. і 10 дрібніших – на загальну суму 112343 грн.
Управління комунального господарства Житомирської міської ради за цей період уклало подібних договорів лише три (на загальну суму 244500 грн.). Усі контракти були підписані з ПрАТ «ШБУ №19». Дане підприємство до призначення очолював нинішній заступник міського голови з питань ЖКГ Олександр Фещенко. Згідно з ЄДР кінцевим бенефіціарним власником (контролером) фірми є дружина чиновника Катерина Фещенко. Хочеться наголосити, що дане підприємство має неабиякий досвід проведення поточного ремонту доріг у несприятливих погодних умовах. Так, у листопаді 2015 р. по вул. Народницькій асфальт клали прямо у калюжі. Роботи проводило ПрАТ «ШБУ №19».
Звичайно, наведена нами інформація не доводить злого задуму а ні замовників, а ні виконавців робіт з благоустрою. Однак, ці договори є ризикованими, адже складно повірити, що в перший зимовий місяць підрядникам вдалося швидко та якісно відремонтувати вулиці, дороги та дахи житлових будинків.

Статтю підготовлено експертами ГО «ЦЕНТР СУСПІЛЬНИХ ДІЙ “СІВІТАС”», в рамках діяльності коаліції «Під контролем».

Последнее изменение Вторник, 26/07/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework