×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 608.

До кінця року вчителів чекають масові звільнення: що чекає на Житомир?

Унаслідок оптимізації шкільної мережі та відкриття опорних шкіл 3,8 тис. ставок вчителів потрібно скоротити. З них 2,4 розподілять у інші навчальні заклади. Про це повідомила міністр науки і освіти Лілія Гриневич.


«Людьми, які працюють на ставках, що вивільняються, будуть займатися центри зайнятості з метою перекваліфікації, соціальних виплат та пошуку місць праці»,— сказала Лілія Гриневич. За її словами, кількість учнів із 1995 року до 2014 скоротилася на 43%, а вчителів — лише на 15%. Через це велика частина педагогів працюють на третину та на пів ставки.
«Справді, вчителів зараз більше ніж потрібно. Однак не можна просто брати й скорочувати людей. Зрозуміло, для чого це робиться — аби заощадити понад 5 мільйонів гривень бюджетних коштів. Проте така економія може зіграти злий жарт із нашою освітою, хороші вчителі потраплять під скорочення», – говорить Олександр Карпенко, заслужений вчитель України. На його думку, скорочення вчителів виправдане лише паралельно із проведенням масштабної освітньої реформи.
«Наша шкільна освіта — це методики викладання початку ХХ століття. У них не враховані ні цивілізаційний розвиток людства, ні психологічні особливості дітей. Та й рівень освітченості педагогів часто на дуже низькому рівні. Багато із них не вміють заслуговувати авторитет в учнів», – каже спеціаліст. Він вважає, що для заощадження коштів Міносвіти мало б обрати інший сценарій скорочення. В першу чергу, звільнити пенсіонерів.
«Дуже малий відсоток вчителів-пенсіонерів знаходять спільну мову із дітьми, які більш як на півстоліття молодші. Одними з перших варто звільняти працівників обласних і міських департаментів освіти. Їм кошти також платять із бюджету. А ці люди лише придумують нові види документів, зобов’язують вчителів звітувати. Натомість ніяких нових методик із цих департаментів до школи не доходить. Та й про захист прав вчителів там не дбають. Юристи цих установ не завжди можуть довести до суду справи зі звільнення шкільних директорів-хабарників. А якщо і доводять, то програють», – пояснює спеціаліст.
Він вважає, що перед тим, як скорочувати вчителів, потрібно провести їхню атестацію. Варто відправляти у центр зайнятості тільки тих, хто має низький рівень знань зі свого предмету та психології.
В управлінні освіти Житомирської міської ради говорять, що про таке рішення ще не чули і звільняти вчителів, тим паче «масово» ніхто не збирається.

За матеріалами сайту znaj.ua

Последнее изменение Среда, 17/08/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework