×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 608.

У Малині шукають свідків і місце масового розстрілу ромів…

Німецький фонд «Меморіал убитим євреям Європи», який за дорученням уряду Німеччини займається створенням національних меморіалів жертвам націонал-соціалізму, з квітня 2016 року продовжує виконання на території України проекту «Захистимо пам’ять».


У його рамках науковці досліджують довоєнну історію різних єврейських громад і їхнього знищення під час Другої світової війни, передає mn.zt.ua.
Цього разу заплановане спорудження меморіалу ромам (циганам), які загинули під час німецької окупації. За словами учасника проекту, історика Українського центру вивчення історії Голокосту (Київ) Михайла Тяглого, місця масового поховання євреїв науковці визначили у деяких районах Житомирської, а також Вінницької областей.
У Малині, зокрема, шукають тих, хто хоч щось знає про поховання ромів. З проханням про співпрацю — надати можливість проводити дослідження у архівах, науковці звернулись до місцевої влади, а також шукають підтримки у жителів Малинщини. — Маємо стислу архівну згадку про те, що у червні 1942 року на території Малина було розстріляно 300 ромів. Але місце не вказане, — говорить Михайло Тяглий. — Ми намагаємося його знайти. Якщо це вдасться, то, як і передбачено рамками проекту, посприяємо облаштуванню цієї території і встановленню на місці трагедії пам’ятника.
Тому науковцям потрібні будь-які історичні відомості та розповіді про розстріли ромів на Малинщині під час Другої світової війни.
Телефон пана Михайла: (050) 393-32-45, e-mail: Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в вашем браузере должен быть включен Javascript.. До слова, проект «Захистимо пам’ять» фінансує Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини. Для його реалізації Фонд «Меморіал убитим євреям Європи» співпрацює з Українським центром вивчення історії Голокосту, міжнародними партнерами, а також представниками єврейських і неєврейських організацій.
Основна його мета — облаштування та захист деяких масових поховань жертв Голокосту у Вінницькій та Житомирській областях, переоблаштування їх у гідні місця пам’яті й історії. А також — відновлення уваги до історії єврейського народу на місцях реалізації проекту, педагогічна робота у школах.
Подібне уже успішно реалізоване на території Західної України в 2010-2015 роках. Цей проект планують завершити у 2019 році.

Последнее изменение Пятница, 19/08/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework