Житомирянам на замітку: Унікальний Національний природний парк «Прип’ять – Стохід»

Полісся — край унікальної, казкової природи. Тут пахучими чорницевими лісами бродять мавки, ховаючись поміж сосен, а у прозорих водах озер купаються рудоволосі русалки.

Природа тут збережена у первинному, незайманому стані.
Найбільшою заповідною територією Полісся є Національний природній парк «Припять – Стохід». Це — один з найунікальніших природних комплексів у Європі.
У назві парку — дві мальовничих річки. «Річка ста ходів» справді ніби розтікається, розходиться у сотню русел, рукавів, заток та островів.
Такі ж строкаті тут грунти із складним мозаїчним поширенням торфових, глеєвих, болотних та інших типів.
Та найбільша частина парку — це болота, вони займають майже половину (43%) загальної території. Решта — ліси (35%), чагарники (16%) і водойми (6%).
Північна частина парку, окреслюючи лінію кордону нашої держави, межує із Білорусією. Територію парку взялись охороняти аж дві держави — Україна і Білорусь. І от уже багато років активно співпрацюють у цій галузі.
Територія, на якій знаходиться парк, має древню історію. Знайдені поселення епохи мезоліту кажуть, що люди жили тут ще 20 тисяч років тому. У менш давні часи через територію НПП «Прип’ять-Стохід» проходив водний торговий шлях “Із варяг у греки”. Вздовж берегів річки Прип’яті стояли укріплені городища.
Зараз тут заповідні території надзвичайної краси. Унікальні чорницево-зеленомохові ліси та нескінченні болотні угіддя міжнародного значення.


Парк шести озер
Озера Біле, Люб’язь, Рогізне, Добре, Бережновільське, Нобель належать до заповідної території. Місцеві старожили розповідають, що у 1930-х роках унікальну чисту воду тутешніх озер польським панночкам для прийняття ванн краси в бочках доставляли додому.
Це справді природні дива. Білосніжні пісок та вода на поліському озері Біле вразять вас своєю чистотою. Кажуть, вода тут просто м`яка на дотик. Насправді вона надзвичайно багата на гліцерин. Тому цю природну перлину називають озером молодості. Відшукати її можна неподалік села Невір. Та Україні вона належить лише наполовину, у буквальному сенсі. Інша половина – це вже володіння Білорусі.
Озеро карстового походження із цікавою Нобель є одним з найбільших на Поліссі. Тут водяться багато видів риби, а прибережні краєвиди вражають своєю мальовничістю.
Озеро розділене на дві частини півостровом, на якому розташувалось невеличке село. У Нобелі живуть дуже привітні та цікаві люди. Цікаво, що вважають себе нащадками Чингізхана. З якого дива? – спадає на думку. Та дивлячись у їх напрочуд розкосі очі і згадуючи те, що у свій час території Любешівщини справді були надовго завойовані монголо-татарами, доводиться вірити.
Поїхавши на риболовлю до озера Нобель, завітайте ще й на фестиваль гумуру, який проводиться тут щоліта під красномовною назвою “Лауреат Нобельської премії”.

Рідкісні види рослин і тварин
Серед лабіринтів рік і пролісків зеленіють болота, порослі очеретом та суничником. Річковими водами пливуть глечики жовті. А на озерних плесах гойдаються сальвінія та сніжно-біле латаття.
Цікавою і унікальною є місцевою рослиною любка дволиста. Помічна від багатьох недугах і навіть може врятувати від дії отрути. Ще цю знахарську рослину називають нічною фіалкою. І розповідають про неї легенди. Як ще у давні часи козаччини саме любка дволиста рятувала від голоду смертельно втомлених подорожуючих.
На території НПП «Прип’ять-Стохід» зустрічаються надзвичайно красиві і рідкісні рослини.
Близько 40 видів занесені до Червоної книги України.
Води озер та річок природного парку багаті на рибу. На берегах, у лісах і болотах живуть найрізноманітніші тварини: саламандрові, черепахи, стрибуни…. Та найбільше птахів.
«Прип’ять-Стохід» — справжній пташиний рай. Це одне з найбільших в Європі місць гніздування водно-болотних птахів.
Загалом на території парку живе близько 80 видів тварин, занесених до Червоної книги України. Є ї такі, що знаходяться під загрозою зникнення у світовому масштабі, тому занесені до Європейського Червоного списку тварин. А така пташка як синиця біла обрала «Прип’ять-Стохід» своїм єдиним місцем гніздування.


Стежками Любешівщини
Красива природа і цілющі озера — мабуть, найцінніше, та далеко не єдине багатство заповідної зони.
Своєрідним культурним центром парку є селище Любешів.
Серед визначних історико-архітектурних споруд тут є колегія піярів; побудовані у стилі бароко ворота замку XVIII століття; кляштор і костел капуцинів.( До речі, капуцини — це орден францисканців, який дістав таку чудернацьку назву від гостроверхої форми капюшону, який носили монахи). Дивно, але усі ці будівліз’єднані між собою підземними ходами, що в певних місцях проходять навіть під річкою.
А ще у Любешеві проводиться цікавий і дуже оригінальний фестиваль «Українська косовиця». На ньому можна побачити, як народні умільці змагаються із косіння болотної трави на швидкість. Як мінімум, оригінально. Крім того, фестиваль — це завжди свято із піснями, танцями і забавами.
Найкращим способом змістовно і приємно провести знайомство із багатствами національного парку є етно-екологічний маршрут. А запропонують вам таких чимало: «Чарівний світ Полісся», «Старий парк над Стоходом», «Прип’ятські мандри», «Гармонія життя у долині Стоходу». Водні, піші, кінні мандрівки — обирайте на свій смак. Тут добре розвинутий і велосипедний, і піший, і водний, і риболовний види туризму.
Поліщуки – корінне населення Любешівщини. Цей народ славиться своїми народними ремеслами. Вишивання рушників, ткацтво, лозове плетіння.
Для тих, хто зібрався в дорогу:
Адреса:
Адміністрація: Волинська область, смт. Любешів, вул. Бондаренка 47.
Контакти:
тел. 80336230123
Веб-сайт парку http://pripyat-stohid.com.ua/
e-mail: Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в вашем браузере должен быть включен Javascript.
Поради бувалого мандрівника:
Поряд із територією НПП залізничні шляхи відсутні. Найблища станція знаходиться у місті Малевичі (60км), Ковелі (100 км.), та Луцьку (140 км.). Але автобусне сполучення дуже добре розвинуте. На території парку знаходиться 2 готелі, зупинитись буде де.

Джерело: vsviti.com.ua

 

 

 

Последнее изменение Пятница, 26/08/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework