Геннадій Зубко: Для Житомирської області льон – саме та фішка, яка може стати конкурентоздатною для того, аби боротися за інвестиції

27 серпня, в останню суботу літа, відбулось унікальне науково-розважальне дійство –Всеукраїнський фестиваль льону. Захід проходив у с. Стремигород Коростенського району вдруге і зібрав кілька тисяч жителів області.

На фестиваль, організатором та ідеологом якого є депутат обласної ради та власниця агрокомпанії «Зоря» Ірина Костюшко, завітали Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко з дружиною Людмилою, Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, народний депутат України Володимир Арешонков, в. о. голови Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич, заступник голови ОДА Ярослав Лагута, перший заступник голови облради Володимир Ширма, аграрії та зацікавлена громадськість, передає прес-служба облдержадміністрації. 
Свято розпочалось спеціальним театралізованим дійством від акторів та режисеру Житомирського академічного українського музично-драматичного театру ім. І. Кочерги.
Про важливість виробництва льону та необхідність підтримки аграріїв, які відроджують культуру льонарства, говорили і керівництво держави, і керівництво області.
Геннадій Зубко, виступаючи перед гостями свята, наголошує: «Для Житомирської області льон – саме та фішка, яка може стати конкурентоздатною для того, аби боротися за інвестиції, боротися за людей, щоб вони не залишали села. І сьогодні, коли ми говоримо про бюджетну децентралізацію, про кошти, які залишаються в громадах, саме льонарство може цьому посприяти та допомогти».
Також Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України акцентував увагу гостей заходу на тому, що в рамках децентралізації Житомирська область подала 21 заявку на об’єднання територіальних громад. А це – власні виконкоми, власні бюджети, можливість створення опорних шкіл, надання якісної освіти для дітей, залишити їх у цій місцевості, відродити, наприклад, льонарство і відновити експорт у Європу. «Це наше завдання, яке ми маємо зробити разом. Ніхто за нас цього не зробить», – підкреслив урядовець.


В. о. голови Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич зазначив: «Ми маємо значну увагу приділити відродженню льонарства. Сьогоднішній фестиваль проходить на базі підприємства «Зоря», керівником якого є Ірина Костюшко. Під її керівництвом вже цього року під урожай льону олійного посіяно 3 тис. га, що у 2 рази більше проти показника минулого року. І напередодні свята підприємців я маю нагоду подякувати Ірині Вікторівні за її внесок у розвиток як сільськогосподарського виробництва, так соціальної допомоги селу».
Хвилиною мовчання всі присутні згадали та вшанували пам’ять військового капелана, волонтера Андрія Виноградського.
Всі аграрії та науковці взяли участь у конференції, присвяченій темі льонарства. А для дітей та дорослих функціонували різні майданчики, виставки, ярмарки, майстер-класи.


У рамках фестивалю гості мали змогу скуштувати традиційні страви з льону, подивитись на феєричні акробатичні трюки козаків на конях, насолодитись музикою від сучасних українських гуртів Los Colorados і «ТаРута» та показом колекції дизайнерського одягу з льону від Оксани Полонець.
Організатори в майбутньому планують перетворити захід в один із кращих щорічних фестивалів, який асоціюватимуть із Житомирщиною, та надати йому статус міжнародного.

Последнее изменение Понедельник, 29/08/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework