Не маючи грошей на м'ясо, налягаємо на картоплю

На селі кипить робота, люди активно копають картоплю.  

В профільному управлінні облдержадміністрації прозвітували про те, що бульбу викопали на площі 18 тис. га. І хоча це лише третина до прогнозу, у рейтинговому показнику щодо виробництва картоплі Житомирська область посідає 2-ге місце серед регіонів України.

Уродив другий хліб нині добре. І не лише на Житомирщині. Виробництво картоплі зросло майже на третину порівняно з аналогічним періодом минулого року по всій Україні. І цей рік може стати рекордним, причому не стільки за рахунок розширення площ під бульбу, скільки завдяки збільшенню урожайності.
Добре це для селян чи погано, важко сказати. Бо гарний урожай (що логічно) зменшує ціну. Уже сьогодні на житомирських ринках середню бульбу можна придбати по 2,5 грн за кілограм. Середня ж ціна коливається близько 3 грн. Ближче до середини осені, коли збирання урожаю картоплі закінчиться, ціна на неї може ще трохи впасти. І аграріїв це не радує. Адже собівартість вирощення другого хліба стрімко збіль¬шується через вартість пального, добрив, препаратів захисту.
І якщо 20-кілограмову сітку картоплі господар (а саме господарствами населення одержано понад 99% загального обсягу виробництва картоплі) змушений віддавати за 40 грн - це для нього не заробіток. Зате доступністю другого хліба тішаться містяни - за неймовірної ціни на гречку та разів у п'ять дорожчими, ніж картопля, макаронами питання про вибір гарніру на зиму для більшості родин вже вирішено. І якщо раніше середня сім'я з чотирьох чоловік заготовляла близько 200 кілограмів картоплі, то нині, кажуть продавці, беруть ще більше, розуміючи, що ні крупи, на макаронні вироби дешевшати не будуть. До речі, за даними Держстату України, найбільше з'їдають картоплі на одного жителя на рік саме у Житомирській області (близько 200 кг), і чим нижче падає рівень життя наших земляків, тим більше вони споживають картоплі. Так, з початку року на Житомирщині майже у півтора раза впало виробництво м'яса великої рогатої худоби, на третину - продуктів, що містять молоко, на чверть - м'яса свиней. Чим заміщають ці продукти жителі області, здогадатися неважко. Картоплею. А ще хлібом, макаронами (випуск потрібного борошна зріс на третину).
Тішить лише те, що вродила цьогоріч не лише картопля, харчову цінність якої дієтологи ставлять не дуже високо. Непогано вродили й інші овочі. Офіційна статистика каже, що виробництво овочів відкритого ґрунту збільшилося у півтора раза - переважно за рахунок збільшення площ посівів, хоча урожайність теж трохи виросла.
Капусту ще масово жителі житомирських міст не закуповують. А от цибулю (близько 3,5 грн за кілограм) купувати саме час, бо коли почнуться дощі, вона втратить свою якість і буде швидко псуватися.
Активно закуповують нині житомирські господині й помідори (3-4 грн за кілограм). Дешевшими томати навряд чи будуть. Так само, як і болгарський перець (до 6 грн за кілограм).
Тож взимку будемо часто варити борщ, із задоволенням їсти солянки, консервовані овочеві салати та квашену капусту. А от плодоягідної продукції на Житомирщині зібрано майже на чверть менше минулорічного. Отже, компоти та варення взимку будуть у дефіциті.

 

Джерело: exo.net.ua

Последнее изменение Четверг, 08/09/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework