Найстаріші дуби в Тригірському лісництві "розбирають" на сувеніри

Лісові заказники "Замок Терещенка" і "Над Тетеревом" та ботанічна пам'ятка природи урочище "Тригір'я" – не лише справжня родзинка державного підприємства "Житомирське лісове господарство".

Ці місця – серед найпривабливіших рекреаційних куточків Житомирщини. А їх близькість до обласного центру та хороші під’їзні шляхи роблять навантаження іноді майже критичним, розповів лісничий Тригірського лісництва Валерій Іщук: "Дуже велике рекреаційне навантаження. Ми намагаємося якось його обмежити. Але часто люди заїжджають такими машинами, що переорана трактором ділянка для них абсолютно не перешкода. Ночують інколи. Та найбільш образливо це те, що люди часто не прибирають за собою".

В заказнику "Над Тетеревом" та урочищі "Тригір'я" більше шести десятків дубів віком від 400 до 600 років. Найстаріший та наймогутніший серед них має навіть власне ім'я – "Патріарх". Щороку по кілька разів він потерпає від громовиць, бо найвищий та ще й росте на високому місці, каже Валерій Іщук. А до цього та несприятливої для таких дерев посухи додається ще й своєрідний вандалізм любителів різних цікавинок: "Кору обдирають, щоб мати пам'ять. Подумати лише – цьому дереву 600 років, це все-таки вражає. Ми обгородили вже ці дерева, але все одно перелазять". При цьому люди не задумуються, яка це травма для дерева, каже Валерій Іщук. Дубів такого поважного віку в Україні залишилися одиниці і їх варто берегти якнайдовше, наголошує лісничий. До слова, "Патріарх" має "офіційне" потомство: працівники лісництва збирали жолуді із цього велетня, висівали їх та висаджували сіянці. Однак, вони нічим не відрізняються від своїх менш знаменитих "родичів".

За інформацією: 103fm.com.ua

Последнее изменение Четверг, 08/09/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework