Центр юдаїки ЖДУ разом із відомим ізраїльським режисером-документалістом відзняли фрагменти фільму про Голокост в Україні

Для вшанування в Україні пам’яті жертв Голокосту відомий дослідник історії та ізраїльський продюсер-режисер Борис Мафцир в рамках проекту документальних фільмів кіноантології «Голокост в СССР» проводив зйомки й у Житомирі. Консультували режисера-документаліста Центр юдаїки Житомирського державного університету імені Івана Франка та кафедра історії України.

Для серії про Голокост в Україні Борис Мафцир знімав шлях від Житомирського гетто (юридика єзуїтів, центр міста), куди зганяли євреїв на початку окупації, до місць розстрілу (Богунія). Під час зйомок Центр юдаїки ЖДУ імені Івана Франка (керівник - доцент Наталія Рудницька) та кафедра історії України надавали інформаційно-консультативну допомогу й брали участь в зйомках. У ході тривалого спілкування з Борисом Мафциром обговорювались й питання ролі Центру юдаїки ЖДУ для створення толерантного культурного середовища серед студентської молоді і важливості дослідження проблем Голокосту в Житомирі та області.
Нагадаємо, що на території колишнього СРСР було вбито близько половини з шести мільйонів євреїв, знищених нацистами під час Голокосту – 2 700 мільйона тисяч чоловік. За даними ізраїльського історика Іцхака Арада, який очолював довгі роки ізраїльський меморіальний музей Голокосту «Яд ва-Шем», на окупованих територіях колишнього Радянського Союзу вижили лише п'ять відсотків євреїв. Після війни радянське керівництво замовчувало про Голокост з політичних та ідеологічних причин, і пам'ять про вбитих на території СРСР євреїв почала відновлюватися тільки після його розпаду.
Борис Мафцир – режисер і продюсер документального кіно, який сім років (2006-2012 рр.) керував в музеї «Яд ва-Шем» спеціальним проектом по документуванню та увічненні імен євреїв, загиблих у Голокості в СРСР. В ході цієї роботи він відкрив для себе «країну Голокосту». За словами режисера-документаліста, велика кіноантологія «Холокост в СРСР» – розповідь про вбивство, в якому немає головних героїв, а є герой колективний – два мільйони сімсот тисяч знищених євреїв, свідки злочинів і хранителі пам'яті загиблих.

 

Последнее изменение Среда, 28/09/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework