На Житомирщині планують реставрувати культурні пам'ятки за допомогою держави

Програму охорони та збереження культурної спадщини Житомирської області на 2016 – 2018 роки погодила профільна депутатська комісія і затвердження цієї програми може бути винесене на засідання сесії облради цієї п'ятниці.

Наразі в області перебуває на обліку більше 6 тисяч пам’яток, з них до Державного реєстру нерухомих пам’яток України внесено лише 56 (менше 1%). До Державного реєстру не внесено жодну із 316 пам’яток архітектури. Про це інформує сайт Житомирської Хвилі. 

Процедура внесення передбачає розроблення та подання до Міністерства культури України обліково-охоронної документації (паспорт, облікова картка, охоронний договір, фотофіксація, майнова оцінка, експлікація з генплану (з GPS-координатами для пам’яток археології), креслення планів поверхів та фасадів (для пам’яток архітектури), що потребує чималих коштів.

Також важливою проблемою є руйнування та загроза втрати пам’яток архітектури та історії (у тому числі національного значення) через відсутність коштів на проведення ремонтно-реставраційних робіт.

Розробники програми, управління культури облдержадміністрації, сподіваються, що передбачені заходи нададуть можливість провести невідкладні протиаварійні та ремонтно-реставраційні роботи стосовно пам’яток, що перебувають у комунальній власності, і зробити це за рахунок коштів ДФРР та обласного бюджету. Орієнтовна потреба у фінансуванні – понад 13 млн. грн.

Последнее изменение Понедельник, 31/10/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework