Сергій Сухомлин розповів про невидимі дерева та сумнівні виплати у КП «Зеленбуді»

Значні порушення виявила перевірка діяльності КП «Зеленбуд» з 1 січня 2014 по 31 липня 2016. 

Про списання пального, отримання коштів головним бухгалтером за допомогою корпоративної картки, висадження «невидимих» дерев та багато іншого – розповів Житомир.info міський голова Сергій Сухомлин.

- Приклади порушень, які були виявлені в «Зеленбуді»: бухгалтер завела корпоративну карту, на яку просто перекидалися гроші, які призначалися начебто для відряджень, а ці гроші просто знімалися в банкоматі торгового центру. І таких сум було перераховано за короткий період близько 100 тисяч гривень на цю картку.
- За який період, що це за гроші?
- За кілька місяців, це кошти підприємства, в основному це були бюджетні гроші. Інша картка, яку виявили – на неї перекидалися гроші, призначені на соціальні виплати: лікарняні тощо. Це близько 75 тисяч гривень, які також бухгалтером перекидалися на картку і потім знімалися в банкоматах міста.
- А потім їх ділили між керівниками підприємства?
- Я не можу зараз це стверджувати, ми не правоохоронні органи, щоб встановлювати це.
- Схоже на розкрадання в особливо великих розмірах?
- Для цього підприємства це не особливо великі розміри, тому що там є набагато більш цікаві порушення. Це як приклад того, що люди взагалі не бояться. Комунальне підприємство – такий заповідник, куди ніхто ніколи не залазив, і це почуття безкарності породжує ось такі просто «одноходові» тупі схеми. Лише по двом вантажним автомобілям, які ми відслідкували, взяли шляхові листи: перевищення списання пального було на 320 тисяч гривень, лише по двом автомобілям.
- Тобто, ви взяли середні витрати бензину і помножили на пройдені кілометри?
- Так. Причому, оскільки на них не стояли GPS-трекери, ми брали найвіддаленіші точки по вказаним адресам, наприклад – вулиця Покровська, ми брали найвіддаленішу точку, але навіть виходячи з цих розрахунків, бензину лише на дві машини було списано на 320 тисяч гривень більше, ніж по розрахункам. Більш показовий приклад – газонокосарка, яка стриже траву в скверах: норми списання на газонокосарку, навіть якщо брати максимальні норми, завищені… в 22 рази. Тобто газонокосарка за годину споживала…
- Як Range Rover?
- Ні, Range Rover споживає при міському циклі близько 25-28 літрів, а наша газонокосарка споживала 800-900 літрів пального за годину. Я ж кажу – прості «одноходові» схеми. Не кажучи вже про інше… Норми завищення виконання робіт виходячи з розрахунку робочого часу – на 5,5 мільйона гривень. Актів про виконані роботи підписано більше, ніж цих робіт було проведено.
- Хто оплачував ці роботи?
- Бюджет міста. Наступний момент – висадка дерев. Та кількість дерев, яку висаджував «Зеленбуд» за ці роки, 2014 рік, 2015 рік, цей рік – це тисячі дерев.
- То в нас вже не місто, а ліс…
- Так, у нас «ліс». Візьмемо лише один акт виконаних робіт по вулиці Андріївській, біля міського сміттєзвалища: по актам виконаних робіт у нас сформована захисна смуга з висаджених дерев, 650 дерев по актам висаджено біля звалища в 2014 році. По факту ні одного дерева ми там не знайшли. На питання «куди ділись?» відповіли просто: мабуть люди покрали ці саджанці. Тоді в мене було запитання – а які такі цінні дерева ми там висадили? Виявилось, висадили саджанці тополі. Це дуже «рідкісна» порода дерева, яка дуже «потрібна» на присадибних ділянках.
- Куди далі йдуть результати цієї перевірки?
- Сьогодні (7 листопада) у нас була зустріч на рівні голови облдержадміністрації, ранкова нарада, були присутні керівники правоохоронних органів. Я передав ці документи в прокуратуру і попросив, щоб правоохоронні органи максимально швидко і ефективно розслідували ці факти, результати цієї перевірки.
- Директор КП «Зеленбуд» Валерій Дев’ятко нещодавно пішов на пенсію, ви підписали розпорядження, всі претензії будуть до нього чи це вже порушення нового керівника?
- Ні, новий директор якраз активно допомагав проведенню аудиту, тому що йому з самого початку важливо було прийти на підприємство і позначити якусь відправну точку початку його роботи. Це ні в якому разі не стосується нового керівника підприємства.
- А заступники директора, які там були, є й зараз?
- Це ж можна все дуже просто перевірити – акти виконаних робіт, які підписували і директор, і заступники, там всі. Там абсолютно різні люди підписували ці акти виконаних робіт і списання матеріалів.
- Кажуть, що заступником директора КП «Зеленбуд» нещодавно призначили депутата міської ради від Радикальної партії Максима Манухіна, але він на цій посаді довго не затримався.
- Ну, було бажання попрацювати, у нього було правильне бачення по озелененню міста, він готовий був витратити свої зусилля на цю роботу. Але було партійне рішення (РПЛ), що депутати не повинні працювати в комунальних підприємствах, тому він виконав рішення партії і звільнився.
- Скільки він там пропрацював?
- Кілька місяців, приблизно два місяці.

З 5 серпня цього року за власним бажанням у зв’язку з виходом на пенсію звільнений з посади директора комунального підприємства «Зеленбуд» Дев’ятко Валерій Федорович, з 8 серпня за поданням заступника мера Олександра Фещенка на посаду директора цього КП призначений Олександр Шевчук, контракт з ним укладений на рік.

 

Джерело: zhitomir.info

Последнее изменение Вторник, 08/11/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework