Старе місто: А що ви знаєте про мости у Житомирі?

Щодня ми проходимо, проїжджаємо через мости у Житомирі. А чи знаємо ми їх історію? 

Житомирський краєзнавець Анатолій Магаз зібрав інформацію та старі фотографії мостів у нашому місті. Подільський, Бердичівський, Чуднівський та Павліковський, - детальніше у нашому матеріалі.

Подільський міст. Міст був споруджений в Житомирі ще на початку XIX століття. Побудований міст був дерев'яним, він зумів пережити стільки ремонтів, що дерев'яним пам'ятає його не одне покоління житомирян. В кінці 70-х років поряд зі старим дерев'яним мостом побудували новий - залізобетонний, який служить житомирянам і сьогодні.

Богунський міст через річку Кам'янку Побудований в 1983 році, довжина 106 м, ширина-36 м, конструктор Е. С. Дудник.

Бердичівський міст над річкою Тетерів: вид на річку і колишню гідроелектростанцію. 1969 рік.

Будівництво підвісного мосту через річку Тетерів. Є продовженням бульвару. 1980 рік.

Бердичівський металевий міст на заклепках. Побудований на початку 1900-х роках замість дерев'яного. Автор - архітектор і інженер П. А. Штейн. Під час Вітчизняної війни міст був зруйнований і на його опорах побудували тимчасовий дерев'яний, а потім вузький залізобетонний. Перед Олімпіадою-80" замінили на широкий, зібраних із залізобетонних конструкцій.

Бердичівський міст. Початок 20 століття.

Міст через річку Тетерів. Бердичівський металевий міст на заклепках, побудований в 1900-х роках замість дерев'яного. Автор - архітектор і інженер П. А. Штейн. 1910-1914 роки.
Джерело: З архіву Магаз А. І.

Подільський міст. Річка Кам'янка.

Залізничний міст через річку Тетерів. У 1899 році в Києві було випущено досить оригінальний і досі не перевиданий "Ілюстрований путівник : Південно-Західна залізниця". У ньому 14 сторінок присвячено Житомирської під'їзній колії й Житомиру, як значного історико-культурного й адміністративного центру краю та місцем відпочинку і туризму. Фото 1900 року. З архіву Магаз А.І.

У 1860-х роках через Кам’янку спорудили ще один міст - Чуднівський. Він з’єднав із центром міста випрямлену частину нової дороги на Чуднів. Міст також був дерев’яним і, як і Подільський, перестав влаштовувати місто 1960-х років. Тоді поруч з ним побудували новий Чуднівський міст, яким пізніше відкрили тролейбусне сполучення з Корбутівкою.

Ще один міст який був у Житомирі - Павліковський. Про це написано в Пам'ятнії книжці Волинської губернії на 1914 рік. До цього знали його тільки як - Чудновський.(дивись скріншот)

Скан книги В.Ф.Никулина.

Последнее изменение Пятница, 02/12/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework