В Житомирському обласному держархіві розпочинають масштабну оцифровку документів

У першу чергу на електронні носії буде переноситися інформація з метричних книг дореволюційного періоду, яка на сьогодні є найбільш затребувана відвідувачами.

Тож актуальним завданням є зменшити користування оригіналами, яким понад 100 років та більше. Про це розповів начальник Житомирського держархіву Антон Михайлов під час урочистостей напередодні професійного свята – Дня працівників архівних закладів України.

Почесні гості, що прийшли привітати архіваріусів, підкреслили важливе значення фондів Житомирського архіву, де сьогодні зберігається та опрацьовується понад півтора мільйона справ. Масив документів охоплює великий період часу (ще від середньовіччя) та географію, що виходить далеко за адміністративні кордони нинішньої Житомирщини. Про це говорили заступник голова ОДА Ярослав Лагута та відомий історик-краєзнавець, письменник та видавець Георгій Мокрицький.

Я. Лагута: "Якщо ми говоримо про велику Волинь, ми розуміємо, що інформація, яка зберігається в цих стінах, виходить не те що за рамки нашої області, навіть, за рамки нашої держави. Багато хто цікавиться з-за кордону і тільки тут можуть знайти достовірні дані, які, зрештою, впливають на історію держав". Г.Мокрицький: "Наш архів не обласний. Це - регіональний архів великої Волині. Я думаю, що ми ще доживемо до того часу, що цей архів, насправді, буде історичним Національним архівом Волині".

В Житомирі в архівних фондах зберігаються унікальні документи, що пов'язані зі знаковими іменами для історії та культури України, деякі з них мають загальносвітове значення, – розповіла заступник начальника обласного держархіву Наталія Шимченко:

"У фондах, наприклад, є актовий запис про народження Лесі Українки, Володимира Галактіоновича Короленка, запис про вінчання Оноре де Бальзака з Евеліною Ганською і багато інших документів. У нас, навіть, є три унікальні документи, які зберігаються окремо. Це оригінали підписів польських королів з печатками і власноруч написані документи, які мають цінність не тільки для України, а й світову культурну цінність".

З нагоди професійного свята за подвижницьку працю кращих архіваріусів Житомирщини відзначили відомчими та профспілковими грамотами й преміями, подяками від керівництва області.

 

Джерело: 103fm.com.ua

Последнее изменение Суббота, 24/12/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework