Місто «Чудо» і Францисканський монастир

Місто Чуднів вперше згадується документально в Іпатіївському літописі 1257 року.

За старовинними переказами, назва міста походить від слова «чудо». «Чудо» полягало в тому, що місто вистояло при натиску багатотисячної татарської орди. В цьому місті багато чудових місць, що представляють інтерес для туристів.

Францисканський костел у місті Чуднові заснував князь Януш Сангушко на початку XVII століття. Під його керівництвом була побудована католицька дерев'яна церква. Але простояти на цій землі довго храму, побудованому з дерева, не вдалося, так як його практично повністю знищили під час козацьких набігів. Це сталося через кілька років після того, як будівництво було завершено. На його місці під керівництвом вікарного єпископа Горчинського в 1760 році був побудований Францисканський костел, який так само відомий як храм Здобуття Чесного Хреста. В історії храму згадується візит останнього з польських монархів Августа Понятовського, на шляху до міста Канів, на зустріч з Катериною II, російською імператрицею. У 1832 році Францисканський монастир був розпущений і зруйнований. А пізніше за вказівкою радянської влади практично був повністю зруйнований і костел.

Францисканський монастир і костел у місті Чуднові представлений як вінтажна триповерхова споруда з дзвіницею. Покрівля дзвіниці побудована у вигляді арки, а нижній її ярус прикрашений невеликим вітражним оглядовим круглим віконцем. Храм знаходиться на порослому лісом масиві. До старовинного масивного спорудження ведуть акуратні паркові доріжки, вимощені бруківкою. Між ними висаджені великі доглянуті газони. Храм обнесений парканом з відреставрованими кам'яними колонами і аркою над воротами. Архітектурний стиль колон і арки відповідає загальному стилю будівлі.

На сьогоднішній день Францисканський монастир і костел у місті Чуднові належать католицькій парафії Здобуття Хреста Господнього. Кілька років тому на території монастирського комплексу почалися реставраційні роботи. Вони тривають досі. Регулярно місцева влада допомагає католицькій громаді, виділяючи кошти на проведення ремонтних робіт.

Джерело: restgeo.com

Всі Новини Житомира

Последнее изменение Среда, 01/02/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework