Вулицями Житомира

Протягом 18 століття Житомир вже остаточно вирвався із тісних напівзруйнованих стін дерев’яного замку і розбігся вузенькими вуличками та хитросплетеним мереживом ще вужчих провулків.

Пізніше почалася забудова вздовж основних торговельних шляхів: радомишльського (київського), вільського (до села Вільськ нинішнього Черняхівського району), станишівського (бердичівського) та левківського. Так виникли основні вулиці: Київська, Вільська (тепер Перемоги), Велика Бердичівська, Левківська (Корольова).

При в’їзді в місто на них встановлювали шлагбауми (рогатки), а з приводу відвідання міста імператором — тріумфальні ворота. Останні прикрашали в’їзди до міста на Вільській (біля кладовища) та Київській (біля нафтобази) дорогах. Встановлені, очевидно, у вересні 1816 р., коли в Житомирі побували Олександр І, князь Волконський та граф Аракчеєв.

Місто обіймало три пагорби: Петровський, Замковий та Охрімовий. На терені першого виникли Петровська, Зелена (тепер Пушкінська), вулиці другого — Кафедральна, Рибна, Шкільна, Полтавська, Воздвиженська, Замкова (з них залишились тільки Кафедральна, Замкова та Старо-давня). На третьому пагорбі — Подільська, Володимирська (тепер Маяковського), Мала Вільська (тепер Ольжича, в 1980-95 роках — Пархоменка), Стара Вільська та Млинова.

Територія міста тоді становила приблизно 120 гектарів у межах нинішніх вулиць Ольжича, Московської, Пушкінської, річок Тетерева і Кам’янки. У 1782 році вже було більше 30 вулиць, назви яких розповідають самі за себе: вулиці Залізна, Руднянська, Рибацька, Млинова, Березова, Водна, Броварська, Заїзжа, провулки Гончарний, Кушнірський…
Це перші назви перших правулиць».

Про історію міста багато можуть повідати його вулиці. Кожна має свій час народження, свою старовинну і сучасну історію та свої неповторні риси. Кожна з них — і велика вулиця, і маленький провулок — дуже важливі для історії та архітектури міста.

Багато вулиць Житомира носять імена письменників, вчених, державних і військових діячів. Є особливі вулиці, які названі іменами наших відомих земляків. За цими назвами — життя відомих особистостей, які залишили значимий слід в історії нашого рідного міста. В місті налічується близько 850 вулиць, майданів, проспектів, бульварів та провулків.

Якщо всі їх розгорнути в одну лінію, то вона простягнеться майже на тисячу кілометрів.

Джерело: childlibr.org.ua

Всі новини Житомира

Последнее изменение Суббота, 11/03/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework