Освітяни і батьки приїхали до стін облради через ліквідацію інтернатів

Про те, що робоча група з оптимізації мережі інтернатних закладів Житомирської обласної ради вирішила ліквідувати 4 інтернати, а ще 2 навчальні заклади об’єднати, освітяни, батьки і більшість депутатів довідалися з сайту облради.

17 березня засідання робочої групи з оптимізації мережі інтернатних закладів пройшло у присутності громадськості і журналістів.

Згадана робоча група була створена розпорядженням голови облдержадміністрації та голови обласної ради (від 23.12.2016), щоб розробити перспективний план оптимізації мережі інтернатних закладів. Проте вже 9 березня 2017 року на засіданні робочої групи прийняли вже рішення ліквідувати інтернати. Без будь-якого перспективного плану.

На сайті обласної ради оприлюднені проекти рішень про ліквідацію 4 інтернатів – Довбиської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату, Кмитівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату, Вишевицької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату, Ушомирської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату – та приєднання Житомирської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат №1 до Житомирської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату №2.

Ця ситуація сколихнула громадськість. Тому на засідання робочої групи з’їхалися з півтори сотні педагогів, батьків дітей з інвалідністю, журналістів, громадських активістів.

Заступник голови ОДА Ярослав Лагута намагався заспокоїти громадськість тим, що остаточне рішення щодо оптимізації ще не прийняте.

«Це питання має обговорюватися в депутатських комісіях. Це початок шляху, а не кінець», – сказав Ярослав Лагута.

На що люди зазначили, що не вірять у справедливу роботу, наголошуючи, що ніхто з цієї робочої групи і ногою не ступив до їхніх шкіл.

«Нас ліквідують, а не оптимізують. Покажіть нам, де ця комісія і як вона працювала», – зазначили представники Кмитівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату.

Депутат Житомирської обласної ради Дмитро Кропачов доклав максимум зусиль, аби скоординувати роботу робочої групи. Під час засідання вислухали директорів шкіл-інтернатів, які з «легкої» подачі чиновників опинилися у списку з ліквідації, а також представників батьківських колективів, громадських активістів.

«Я не заперечую необхідності оптимізації або економії коштів. Але підходити до цього питання потрібно максимально виважено, прорахувавши все до дрібниць. Легко ліквідовувати на папері, а ви поїдьте і вивчіть ситуацію. Подивіться дітям в очі. Дітям, які обділені життям вже від самого народження… Які умови для подальшого навчання і реабілітації для них сьогодні створені? Жодних. Але інтернати ми вже ліквідовуємо!», – зазначив депутат.

Оптимізація, яка існує вже в проектах рішень до найближчої сесії, викликає багато запитань. Наприклад, батьки дітей з інвалідністю під час засідання запитали в членів робочої групи, скільки коштів для обласного бюджету вони планують зекономити на цій оптимізації. Після незрозумілих відмовок прозвучало: 40 мільйонів. Проте яким чином вони зекономлять цю суму – відповіді не надали. Так само, як не надали відповіді на інші не менш важливі запитання.

«Більшість закладів необхідно реорганізувати, а не ліквідовувати. Наприклад, Кмитівську спеціальну загальноосвітню школу-інтернат можна перепрофілювати. У нас є комунальний заклад «Денишівський навчально-реабілітаційний центр», де навчаються діти 1-4 класів. З Кмитівського інтернату можна було б зробити навчально-реабілітаційний центр для дітей, які закінчили Денишівський заклад. Вони продовжуватимуть навчання в Кмитові, адже напрямком Кмитівської школи є робота з дітьми, які мають затримку психічного розвитку», – зауважив Дмитро Кропачов.

Насамкінець він запропонував заступнику голови ОДА Ярославу Лагуті зняти з сайту облради «сирі» проекти й не виносити це питання на найближчу сесію, бо воно не вивчене. Проте чиновник заперечив, наголошуючи на тому, що подібні дії вимагають «спеціальної процедури».

Освітяни і батьки пообіцяли, що не лише приїдуть на сесію, а й перекриють дорогу, якщо буде потрібно.

«Ліквідовувати такі заклади – це перекреслити напрацювання і здобутки, які робилися десятиліттями. І робилися задля дітей. Чи може сьогодні держава забезпечити їх кращими умовами проживання, навчання і реабілітації? Саме тому розглядати це питання на сесії зарано. Подібні рішення потрібно приймати тоді, коли проведена серйозна робота – вивчені всі об’єкти, проаналізовано всі можливості й головне – враховано інтереси дітей. Що кращого ми можемо сьогодні їм запропонувати?..», – наголосив насамкінець депутат Житомирської обласної ради Дмитро Кропачов.

Прес-служба депутата Житомирської обласної ради Дмитра Кропачова

Последнее изменение Воскресенье, 19/03/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework