Старий Житомир і сучасне місто: Обласна бібліотека для дітей

У мальовничому куточку Житомира на вул. Пушкінській, 36 серед розлогих багаторічних каштанів, в парковій зоні розташувалося старовинне приміщення обласної бібліотеки для дітей.

Обласна бібліотека для дітей - одна з перших бібліотек Житомирщини. 16 серпня 1938 року при Житомирському палаці піонерів була створена обласна книгозбірня, яка напередодні війни обслуговувала понад 3,5 тисячі юних житомирян і налічувала майже 25 тисяч одиниць зберігання. Під час війни внаслідок прямого попадання бомби в пожежі загинуло 80% фонду. Проте вже 1 травня 1944 року бібліотека знову почала працювати. Її фонди комплектувалися книгами Московського будинку книг та благодійними зібраннями з особистих бібліотек житомирян.

В 1945 році бібліотека для дітей нараховувала 2.5 тисячі читачів і видала близько 20 тисяч примірників літератури. Тоді ж вона оселилася в двоповерховому будинку по вулиці Котовського, 11, де й знаходилась до 1979 року.

У 1950 - 60-ті роки фонд бібліотеки зріс втричі, а кількість читачів сягнула 4 тисяч.

1979 рік став знаменною віхою в історії дитячої бібліотеки. Їй було надано відремонтоване приміщення колишньої обласної наукової бібліотеки, побудоване ще у 1879 році і внесене в реєстр пам'яток архітектури.

Після новосілля дитячої бібліотеки число читачів та книжок невпинно зростає. Нині головна дитяча книгозбірня налічує понад 177 тисячі одиниць зберігання і обслуговує понад 11 тисяч читачів, в тому числі понад півтори тисячі користувачів обслуговуються у Інтернет-центрі.

Всі новини Житомира

 

Последнее изменение Вторник, 28/03/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework