Місце страти і братська могила жертв Голокосту

Північна частина міста, 210-800 м на північ від мосту на річці Кам’янці, біля Житомирського військового інституту. 

Тут у вересні-жовтні 1941 року окупанти спільно з поліцаями розстріляли майже 1600 жінок, дітей і стариків – мирних жителів єврейської національності, що проживали в Житомирі та навколишніх селах.

Їх спочатку зганяли до гетто, а потім партіями відправляли на вантажних машинах до місця страти. Там їх примушували роздягатися догола, затим підводили до завчасно викопаних ям і розстрілювали впритул з автоматів.

Дітей живими кидали до ям, поранених засипали разом із убитими. Верхній шар землі після кривавого злочину довго ще ворушився від рухів закопаних живих людей і підпливав людською кров’ю.

Зі спогадів Ф. К. Бржезицького: «Це було восени 41-го. І коли вже понабирали молодих хлопців у поліцію, вони почали розстрілювати на Богунії євреїв. Я чув розмову знайомих поліцаїв, один каже: «У мене вже палець болить натискувати на гачок». А німець йому: «Ну добре, перепочинь – нехай інший з юде попрацює».

Вихвалялися золотими каблучками, які відібрали у приречених жінок, дівчат… Це ж можна збожеволіти – вчорашні десятикласники, зовсім молоді хлопці! Це не бувалі бандити були. Та якби мене навіть примушували вбивати, краще четвертуйте!
А вони стріляли в дітей, вагітних жінок! Їм було байдуже в кого – а хоч у рідних батька, матір. І це ж треба було так їх видресирувати. І таких багато було. Найдіть мені зараз виправдання цьому». На могилі в 2002 році встановлено пам’ятник: на гранітний п’єдестал у вигляді шестикутної зірки Давида покладено неоформлену гранітну глибу з рожевого граніту, відполіровану на фасадній стороні.

На ній меморіальний напис українською мовою, на івриті, ідишу. Напис українською мовою: «Світлій пам’яті євреїв Житомира, які загинули від рук нацистів у 1941 р.»; на ідиш: «Ми пам’ятаємо вас»; на івриті: «Ніколи більше».

А між селами Довжик та Іванівка на території Богунського лісництва знаходиться ще одне пам’ятне місце страти та братські могили жертв фашизму. В шести могилах поховано 9 тисяч 623 мирних жителів Житомира, переважно єврейської національності, яких розстрілювали на цьому місці в 1941-1943 роках.

За матеріалами: Історія Житомира в пам'ятниках.

Житомирська обласна бібліотека для дітей

Всі новини Житомира

Последнее изменение Пятница, 14/04/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework